recharge energy = balik kampung

baru settle semua keje. sampai tadi terus settlekan anak2 lepas tu iron baju sekolah. bab dobi settle. 1 bag balenciaga ikea aku bawak balik settle dah bab baju semua. iron pun settle. itu adalah burden seorang suri rumah bila tiba bab baju tu. lepas tu kerah niadel siap kan homework. adel dia ada masalah kalau dia ada homework dia tak ingat. bila cakap je tak tau tak ingat. dia style bila nak buat baru nak tgk buku satu- satu. kalau kata ada homework yang tak tau buat, kalau esok nak sekolah baru lah dia menggagau. dia punya masalah lagi dia tak tau ability dia. dia claim dia tak tau cakap cina which memang dia tak cakap langsung. tapi bila in writing dia boleh. dia kata dia tak pandai baca tapi sebenarnye dia boleh buat. so i is stress nak menghandle anak sorang ni.

so cuti 3 hari ni kemana korang? kitorg balik perak. gitulah kalau ada cuti panjang sikit. kalau time balik kampung tu kita balik lah. cuma kali ni happening lagi sebab semua ada. alhamdulillah mak ayah sihat nak melayan anak menantu cucu2nya. daput cikgu rokiah beroperasi almost 24/7. sorang nak makan ini sorang nak makan itu. tah bila lah nak pandai masak macam mak nye. doa banyak2 semoga sihat tubuh badan mak ayah aku... amin ya rabbal alamin...

so balik kampung ni walaupun badan penat tapi bila kau tgk semua famili member kau ada dengan kau umpama ko punya tenaga tu dah di charge kepada aura- aura positif. since semua ada kita pun discuss untuk wedding asyran yang akan berlangsung bulan 9 dgn 10 ni. tema baju nye, katering nye, pelamin nye, kemah nye, door gift nye. dan macam2 arrangement lagi.

pegi melawat opah dgn atuk sedara. orang tua ni kalau kita tgk diorang, suka diorang sebenarnye kan.  moga sihat2 semua nya hendak nye.. amin...

 
Packing is the most hate feeling bila balik kampung. Haahaha.. confession jujur.. dan sejenis pe'el tak pernah lah packing sehari sebelum hari balik kampung. Sentiasa last minute nye..

 
Balik kampung kali ni bawak raket bawak bola. Wan siap suruh bawak kasut jogging ajak pegi jogging. Idak le.. weekend ni kita start ye bang. Zanji! Zanji tau bukan janji. Muahaahah..


Complete cucu2 opah atuk balik kali ni. Siap ada extra cucu. Adam. Cucu opah yong. Ni buat bbq sabtu malam. Gambar bbq nye nan hado!

 
Macam- macam menu opah masak. Laksa, nasi lemak, bubur jagung, cekodok, macam2 lauk... 

 
Pegi visit opah dgn atuk we.. 

 
Hari ahad, niadel dgn aufa ikut paklang ainal dgn cuyan pegi wedding lepas tu pegi merambu kat aeon mana tah. Siap pegi tgk wayang lagi..

 
Dari pagi sampai ke malam budak2 ni pegi merambu..

 
Bekal pagi tadi pun cekodong goren opah dah siap bancuh kan. Mama nye cekodok tak sedap. Opah nye yg sedap. Ye lah!

Sharing Session Young Living Essential Oils - Special Needs Children

kejadian bulan april 2016, first time menyaksikan sharing session yang bertajuk anak- anak istimewa. anak2 yang ada isu. autisme, GDD, ADHD, ASD, dan banyak lagi isu. which as an independent distributor kita tak boleh stop kan pengetahuan kita dari belajar tentang apa lagi Young Living Essential Oils boleh buat.

taking this opportunity sebab ada jiey, of course top leader dan ada sekali munirah partner sifu jiey jugak 1 of the top leader kat Young Living Malaysia yang kini both of them dah berada di rank diamond ni, so aku tak lepaskan peluang lah untuk join sharing session ni. and aku bawak wan sekali ajak dengar.

 
sharing session yang berlangsung di pusat terapi one of our team member

 
minyak pati dari young living. bagaimana ia dihasilkan

 
bagaimana essential oils bertindak

 
sebahagian daripada parents yang memilik anak2 istimewa

 
sharing yang diberikan oleh sifu munirah. sharing her experience on her autism boy. macam mana anak dia sebelum menggunakan essential oils. being tantrum tak kira masa. bagaimana anak dia selepas menggunakan essential oils. tetapi menggunakan dengan cara yang salah kerana tak de support group. bila dah join support group dan menggunakan dengan cara yang betul menggunakan 4 oils wajib untuk anak- anak special needs ni then only she can see the result from zero to hero. kagums! sebab nya menggunakan YL product ni its like a journey. kita mulakan, kita gunakan, kita tgk result dia. of course pergi ke tetap bagi anak- anak ini dalah wajib!

so adalah penting untuk korang yang dah membeli tau macam mana menggunakan EO ni secara betul. sayang beli mahal- mahal tapi tak berkesan kan. so please get a proper guide ok.

 
khusyuk mendengar kisah sifus menceritakan pengalaman sendiri. kagums! dengan laki aku ternganga.

 
Q&A session

so at anytime kalau korang rasa nak panggil tema kitorang untuk buat sharing session kat tempat korang please do so. siapa yang nak buat 1 to 1 punya consultation pun boleh. just buzz aje ok. InshaAllah kita boleh guide korang all the way.

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia

Alyyani


YLEO yang dibawa ketika bercuti - DIGIZE, PAN AWAY, THIEVES SPRAY

kesinambungan daripada entry sebelum ni, apa EO yang aku bawak time pergi bercuti? basically aku akan bawak oil bag yang boleh letak 16 EO. kalau boleh nak bawak yang boleh letak 24 botol. kalau mampu nak hangkut aroma bag. so masa bercuti haritu EO ni yang aku gunakan sepanjang percutian. sepanjang katanya. padahal dua hari 1 malam aje. ke 3 hari 2 malam? ntah. kelupaan.

 DIGIZE
ini memang jatuh hukum wajib lah kena bawak. sebab nye kalau pergi berjalan ni mesti akan makan macam- macam. takut perut kita pun jadi macam- macam. bila perut rasa sebu, bloated, masuk angin, gastric, cirit birit atau apa2 sahaja berkaitan dengan usus. digize adalah penyelamat. aku pakai ni sebab makan masuk macam- macam. tekan sikit kat pusat and then apply anti clockwise. kalau cirit birit, apply clockwise. dia membantu untuk regulate balik bowel movement. best EO ni dia bersifat regulate contoh nya bila sembelit boleh pakai, bila cirit birit pun boleh pakai. dia kurang kan apa yang terlebih, dia lebih kan apa yang kurang. that is how EO works. EO knows how to read your body. gitu. Digize ni jugak boleh bantu untuk kill parasite, candida dalam badan. so bila kita pakai kan, boost up antibodi lepas tu kan boleh bantu untuk kurus rus rus.. 

 
THIEVES SPRAY
ini kalau tak bawak adalah menempah penyakit. hahahah... at anywhere, at anytime, kalau pegi kat tempat public thieves spray adalah wajibulghunnah. pegi toilet, spray dulu kat tempat duduk dia. even nak basuh tangan, spray dulu kat kepala paip dia. kalau kata kat bilik hotel, spray aje dekat area carpet, katil dan kawasan- kawasan yang anak2 akan main. kita tak boleh nampak kuman kan? so cegah sebelum parah. spray spray spray aje. beside that, thieves spray ni boleh membantu untuk remove stain. contoh anak conteng meja pakai pen ke, boleh spray and wipe. kalau kat board tu pakai permanent marker ke, spray aje. so ideal for travelling.

 
PAN AWAY
Ini kejadian tak boleh lupa. bila aku selalu salah tidur, aku akan selalu salah urat. so masa hari kejadian pegi KSL tu aku nye bahu sakit. nama nak dukung rafa tu memang tak boleh lah. apa yang aku buat, amik pan away kat dalam EO bag dan letak kat tepi handbag. lepas tu aku apply kerap- kerap. setiap 15 minit. pakai 1-2 drops aje. aku apply untuk 24jam sehari kot. macam rasa salah urat  gitu. rasa denyut2. lepas tu alhamdulillah settled! pan away ni memang dah banyak kali amazed aku. penah pakai masa migraine teruk. apply apply apply within 3 hours aku back on track. so no wonder lah pan away ni ada dalah everyday oils set (set yang ada 10 oil tu)

dalam gambar batch ni, hanya ada these 3 eos sebagai penyelamat masa bercuti kali ni. time to time aku share lagi.

apa2, tanya aje ok!

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia

Alyyani

KSL Hotel & Resort - JB / A'Famosa Outlet Melaka

aku ada masalah. masalah aku, gambar dok dalam hp, lepas tu bila aku plan nak transfer, sebahagian besar gambar dalam hp tu tak appear kat laptop / pc. so aku dah jadi sakit hati. and my icloud also semms not working. gambar dalam hp ada 63k, tapi yang detect by icloud ada 8k aje. jadi berusaha aku nak update blog kat hp ni sebab aku nak delete gambar2 kat hp ni. last update peristiwa year end 2015 kan. next occasion ialah coti2 ke JB. JB lagi? ajer! kali ni pegi KSL Hotel & Resort pulak. ni suggested by my kakak, aieza. pegi sana. last minute booking macam biasa sebab cuti sekolah nak habis dan tidak dimanfaatkan langsung. booking masa dating dgn kakak2 aku kat shogun lepas tu tanya nak gi mana, deme suggest ke KSL maka nya ke KSL kita malam tu. i think.

 
check in time.. sampai lewat malam..

 
so rania ayesha. buat kumon! hahahah...

 
lepas tu pagi, pegi breakfast..

 
ha.. ini yang dikatakan itu... ternganga ha menunggu..

 
dinosaur theme park...

 
dinosaur dimana- mana...

 
main lah kau rafa turun naik turun naik turun naik turun naik...

 
Maskot dinosaur bergerak pun ada...

 
lepas tu kita gi lunch kat attached shopping mall kat situ...

 
deme tak leh nampa kedai buku. royan...

 
tengah musim zootopia. so buku zootopia..

 
mengepaw kereta dimana- mana adalah wajibulghunnah bagi budak ni. lepas tu found out kat kl lagi murah. deng!!!

 
check out, lepas tu kita pegi A'Famosa Outlet Park kat Melaka. 

KSL Hotel & Resort ni antara famous hotel yang nak bawak anak2 pergi berlibur. 

pegi lah kalian. harga pun affordable. attached pulak with shopping mall so tak kalut nak gi makan mana semua. 


HFMD dan Young Living Essential Oils

Sebelum tu nak bagitau, semua cerita pasal penggunaan produk Young Living Essential Oils dalam ni adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Andai kata ada EO lain yang even aku tak pernah pakai sekali pun, adalah berdasarkan pengalaman support group team sendiri. No google2, no pinterest2. Yes boleh buat bahan rujukan, as EO works differently secara individu, tapi apa nak di tekankan kita cerita bila kita dah guna sendiri. Baru boleh gebang. Tidak lah hanya untuk berniaga semata. Sebelum decided to be independent distributor pun aku sendiri dah guna sendiri for almost 2 years. Lambat kan buat decision kalau tak, pioneer tu. takpe, rezeki ada dimana-mana.

So sekian mukaddimah, nak share pasal rafa yang kena HFMD (hand, foot and mouth disease) last year and aku managing his HFMD dengan menggunakan YLEO ni. Of course le kan. 

Can't recall camne boleh berjangkit, aku rasa kawan sekolah kot. Start sorang kena lepas tu hantar jugak ke sekolah, rafa lah yang dapat. Huuu sedih! 

 
Tengok macam takde apa kan? Yang paling sedih dia naik banyak kat dalam mulut. Paling stress lah jugak. Sebab nya bila blisters naik kat dalam mulut tu, dia tak mau nak makan / minum. Ini yang ramai kena warded. Hati sudah susah. So first thing yang wajib di buat adalah bawak pegi klinik dan buat pengesahan daripada doktor. Bila doctor dah sahkan ok, kita cari EO untuk supportz

So apa aku buat kalau ulcers dalam mulut tu kan, Myrrh & Frankincense aku apply dalam area mulut. Kerap kerap kerap. Rasa frankincense tu bearable lagi, tapi myrrh tu ampun nak, mak terpaksa. Sehari dia kena tu, then next day dah boleh minum susu. Just imagine masa kena tu, apmost 24hours tak nak minum susu. Minum sekejap- sekejap tapi tak habis pun sebotol tu. kesian..

 
Since mamanya ni susah nak cuti, aku bawak dia ke office. Yang tua2 kat office InshaAllah takkan mudah berjangkit. Ini merengek ajelah. rumah ke office hampir 2 jam perjalanan. Tau dia lapar, tapi tak lalu nak makan / minum. Vitagen tu minum sikit2. 

 
Worry not! Sekarang kalau kes2, throw tantrum ke, stress ke, menangis ke kita boleh atasi dengan EO yeah! So calit2 aje lavender kat baju dia, calit kat aircond sekali, kereta bau lavender.

 
Wallah! Tenang terus. Magic kan? Hahahaah ok kadang it may not work there and then, kadang jugak ada yang tak serasi pun dengan menggunakan lavender. Kita ada banyak selection oils for calming kot. Kita ada peace and calming, kita ada stress away, kita ada orange. Parenting nowadays a lot easier kan? Heheheh.. 

Lavender juga boleh pakai di tempat yang naik kat kaki tgn jugak nak bagi cepat kering. Jugak di dalam mulut utk ulcers. Aku sapu lavender jugak kat dalam mulut dia. 

 
Tidak lah boleh kau nak buat kerja sangat pun. Hahahaha.. takpe, at least dtg office and anak depan mata. Mari kapok anak. Selain dari itu, these are the EOs yang aku guna untuk rafa. 

Purification / thieves - diffuse untuk bunuh virus di udara / kawasan sekitar
Thieves - di tapak kaki / spine (dilute) setiap 15 minit.

 
Siap on aromalux diffuser kat rumah sebab tak nak kakak2 dia berjangkit. Alhamdulillah kakak2 dia tak terkena virus HFMD nih. Tapi pakai aromalix diffuser ni within 3 days sebotol thieves EO kau habis! Hahaha.. takpe, janji anak- anak sihat. 

Purification - untuk yang ada blister dia kaki dan tangan untuk bagi cepat kering. As for rafa nye kes takde kat kaki dan tgn. Hanya dalam mulut sahaja.

 
Thieves spray - mana tempat rafa duduk aku spray kan. Works as dettol gitu tp lebih selamat gitu. Bau pun sedap. Spray2 kat baju anak2 pun aku spray

Thieves hand purifier - works as sanitizer. Sentiasa bersihkan tangan bila menjaga anak tgh sakit HFMD ni. Especially lepas sapu dalam mulut tu. Basuh tgn and sanitize dgn 2 senjata ni.

 
The first 2 days mmg struggle. Crancky semua. Aku apply banyak2 eo

 
On the third day alhamdulillah dah mau makan minum semua dan kembali normal. Alhamdulillah managing HFMD with Essential Oils ni sangat2 memudahkan. 

HFMD dah merasa, yang paling ditakuti chicken pox pun dah merasa! Huuuuuu lagi hari sebab mmg wajib kuarantin. Nanti aku share lagi eh. Stay tuned!

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia
.
Alyyani

2016 post - rafa masuk sekolah

jenuh scroll apa lagi kejadian yang kena kongsi dalam blog ni sebagai memori. awal 2016 dimulakan dengan sessi persekolahan anak2. anakanda bongsu rafa arman mula bersekolah tahun 2016. umur sebenar pada january 2016 adalah 2 tahun 3 bulan usianya. too early kan? takpe early exposure just like his sisters.

 
Baju recycle aje kakak2 nya punya. Dia bukan morning person. Kalau dah sampai sekolah dia bantai tido sampai pukul 10-11pagi. Tak yah force. Bia kan aje. 

halangan nye adalah rafa belum lagi bercakap. kalau korang tgk dia sekarang sangat lah baby- baby nye lagi. sekarang umur dia dah 3 tahun 6 bulan baru mula nak bercakap dan masih banyak pelat. so takpe, lain anak lain progress dia. yang penting kita monitor aje behaviour dia. tak nak too left behind, susah juga nanti. 

 
Paling halus among the classmates. Dia masuk kelas budak2 umur 4 tahun. 

so hari pertama persekolahan takde drama pun. sebab dia dah masuk awal day care kat situ. cuma rutin kena masuk kelas pagi tu amik masa yang agak lama untuk dia. kawan sebaya main kat luar awak pulak kena pakai baju sekolah dan masuk kelas kena belajar.

 
Setahun ini aje lah skill dia. Heheheh.. mama layan je. 

 
Time berselfie ko tersengih khen!

basically setahun yang di habis kan di smart reader kids tu lebih kepada social skill dia sahaja. untuk dia kuasai tahap 3M tu belum sampai lagi. infast concert year end pun tak mampu dia nak join, kang jadi glamour pulak mcm tiang bendera atas stage.

 
Time kelas ko tumbang..

however his behaviour is very much improved bila dah pergi sekolah ni. so tidak lah kata waisted money kat benda yang tak nampak hasil. aku tak penah nampak hantar anak sekolah awal satu pembaziran, kerugian dan lain- lain perkataan negatif yang sewaktu dengan nya. 

 
Juga time solat 😅😅

 
Juga tgk kereta kat tingkap luar.

somehow sending kids to school early dia punya behaviour akan jadi lebih baik without kita terpekik terlolong nak lenturkan anak. processor dalam otak diorang bak kata wan akan jadi lebih terurus gitu. sendiri punya teori tau. bukan kajian yang telah dibuat. based on own experience. 


manfaat & kebaikan deep relief - young living essential oils

kecik bukan sebarang kecik, seiring dengan nama Deep Relief  ni berfungsi untuk membantu melegakan segala- gala yang kat badan kita ni. 

Deep Relief jatuh dalam kategori essential oil blend yang mengandungi :

- Clove - untuk kebas- kebas
- vetiver - mempunyai unsur menenangkan
- Helichrysum - berunsur anticoagulant yang mana dapat membantu untuk melancarkan darah beku dalam badan
- Peppermint - mengurangkan rasa tekanan
- Idaho Balsam Fir - juga berunsur anticoagulant
- Palo Santo - membantu untuk yang berkaitan dengan tulang juga menyah kan emosi negatif
- Wintergreen - mengurangkan rasa sakit pada otot dan saraf
- Lemon - meningkatkan peredaran darah 
- Copaiba - membolehkan semua EO tersebut berfungsi lebih baik bila di sapu

banyak kan ingredient dalam Deep Relief ni? ye banyak so bila masa aku pakai?

- sebagai pengidap migraine dan selalu sangat ada masalah sakit kepala, deep relief wajib ada dalam bag. sapu aje kat belakang telinga, tengkuk, kening, hidung, sedut dalam2. sapu setiap 15minit. inshaAllah korang tak perlu telan pcm

- bila mana badan korang lenguh2 sengal2, sapu aje pada joint atau area2 yang korang rasa sengal tu. sedap berangin..

- ada bengkak pada bahagian badan juga boleh membantu untuk melegakan

so basically Deep Relief ni a must have oil dalam handbag. ianya dalam bentuk roll on dan 10ml. sape nak cuba macam biasa pm saya ye!

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia

Alyyani 
012-696 4801

bekas mainan #niarafadel beli kat ikea cheras & mytown mall

tajuk tak menjana minda. layan kan. yang paling disasthur dalam rumah ni adalah mainan budak nertiga ni. lagi banyak yang dibuang, lagi banyak yang bertambah. never ending masalah ni. kadang bukan nak beli sangat. beli benda kecik2 lama2 dia jadi serabut rumah. rafa belum lagi paham nak mengemas, tu jadi lagi tunggang terbalik rumah. jangan kata rafa, adel tu pun kemain payah nak mengemas. kakak nye takde masalah. mmg mudah nak mengemas kalau lepas main.

so tadi, ajak wan pegi ikea sebab nak beli storage box. tak tau nak imagine camne rupa storage box tu, yang hat lembik ke, yang hat keras ke doesn't matter, janji ada tempat simpan mainan. ye orang cakap, jadikan satu dedicated area untuk anak2 punya play area. rumah sekangkang semut, situ lah main, situ lah buat keje sekolah, situ lah melepak. situ lah. takde nye diorang nak duduk atas main mainan. semua mengikut buntut mak pak eh. makanya sebab tak tahan tgk keserabutan rumah, ke ikea kita.

ni apa ni apa ni? macam tempat pemunggahan sampah. ni lah rupa rumah yang ditinggalkan sebelum keluar rumah tadi. kitorang beli 3 storage box tu berharga rm29.90 each. memilih kaler pun boleh bergaduh anak beranak. last2, amik semua color. ada color putih jugak. sampai rumah takdan bukak tudung, terus operasi memunggah, buang mana yang tak perlu dan susun ikut kategori. yang hijau, mainan universal, yang pink mainan niadel, yang biru kereta rafa.

baru nampak carpet rumah. dah susun dan tutup dengan harapan deme tak kumbah dah. yang biru tu sampai tak boleh tutup sebanyak2 kereta rafa. lepas tu papa nya filter balik sebab aku nak buang kete anak bujang nye kang salah buang, mama yang kena. padahal tidak leh aku ingat mana satu kete rafa. apak nye je ingat. tu pun katanya banyak lagi yang MIA. silalah korek bawah katil ke sofa ke adalah dia. moga bertahan lah sampai hujung minggu. kereta mana yang dia nak main, dah dikeluarkan siap atas rak tv tu. kakak nye kat atas masa ni buat revision. wah revision ko.

ikea cheras attached dgn mytown so singgah lah tadi. boleh lah. gitu lah shopping mall. sebesar2 mall nye. ko mampu dgn tak mampu je berjalan. oh ada MPH so singgah beli buku kat situ.

kali ni diorang memilih beli buku cerita bahasa cina. dalam buku nilam kurang buku cerita cina katanya. 

ok dah tu je. bai! esok koje..
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in