HFMD dan Young Living Essential Oils

Sebelum tu nak bagitau, semua cerita pasal penggunaan produk Young Living Essential Oils dalam ni adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Andai kata ada EO lain yang even aku tak pernah pakai sekali pun, adalah berdasarkan pengalaman support group team sendiri. No google2, no pinterest2. Yes boleh buat bahan rujukan, as EO works differently secara individu, tapi apa nak di tekankan kita cerita bila kita dah guna sendiri. Baru boleh gebang. Tidak lah hanya untuk berniaga semata. Sebelum decided to be independent distributor pun aku sendiri dah guna sendiri for almost 2 years. Lambat kan buat decision kalau tak, pioneer tu. takpe, rezeki ada dimana-mana.

So sekian mukaddimah, nak share pasal rafa yang kena HFMD (hand, foot and mouth disease) last year and aku managing his HFMD dengan menggunakan YLEO ni. Of course le kan. 

Can't recall camne boleh berjangkit, aku rasa kawan sekolah kot. Start sorang kena lepas tu hantar jugak ke sekolah, rafa lah yang dapat. Huuu sedih! 

 
Tengok macam takde apa kan? Yang paling sedih dia naik banyak kat dalam mulut. Paling stress lah jugak. Sebab nya bila blisters naik kat dalam mulut tu, dia tak mau nak makan / minum. Ini yang ramai kena warded. Hati sudah susah. So first thing yang wajib di buat adalah bawak pegi klinik dan buat pengesahan daripada doktor. Bila doctor dah sahkan ok, kita cari EO untuk supportz

So apa aku buat kalau ulcers dalam mulut tu kan, Myrrh & Frankincense aku apply dalam area mulut. Kerap kerap kerap. Rasa frankincense tu bearable lagi, tapi myrrh tu ampun nak, mak terpaksa. Sehari dia kena tu, then next day dah boleh minum susu. Just imagine masa kena tu, apmost 24hours tak nak minum susu. Minum sekejap- sekejap tapi tak habis pun sebotol tu. kesian..

 
Since mamanya ni susah nak cuti, aku bawak dia ke office. Yang tua2 kat office InshaAllah takkan mudah berjangkit. Ini merengek ajelah. rumah ke office hampir 2 jam perjalanan. Tau dia lapar, tapi tak lalu nak makan / minum. Vitagen tu minum sikit2. 

 
Worry not! Sekarang kalau kes2, throw tantrum ke, stress ke, menangis ke kita boleh atasi dengan EO yeah! So calit2 aje lavender kat baju dia, calit kat aircond sekali, kereta bau lavender.

 
Wallah! Tenang terus. Magic kan? Hahahaah ok kadang it may not work there and then, kadang jugak ada yang tak serasi pun dengan menggunakan lavender. Kita ada banyak selection oils for calming kot. Kita ada peace and calming, kita ada stress away, kita ada orange. Parenting nowadays a lot easier kan? Heheheh.. 

Lavender juga boleh pakai di tempat yang naik kat kaki tgn jugak nak bagi cepat kering. Jugak di dalam mulut utk ulcers. Aku sapu lavender jugak kat dalam mulut dia. 

 
Tidak lah boleh kau nak buat kerja sangat pun. Hahahaha.. takpe, at least dtg office and anak depan mata. Mari kapok anak. Selain dari itu, these are the EOs yang aku guna untuk rafa. 

Purification / thieves - diffuse untuk bunuh virus di udara / kawasan sekitar
Thieves - di tapak kaki / spine (dilute) setiap 15 minit.

 
Siap on aromalux diffuser kat rumah sebab tak nak kakak2 dia berjangkit. Alhamdulillah kakak2 dia tak terkena virus HFMD nih. Tapi pakai aromalix diffuser ni within 3 days sebotol thieves EO kau habis! Hahaha.. takpe, janji anak- anak sihat. 

Purification - untuk yang ada blister dia kaki dan tangan untuk bagi cepat kering. As for rafa nye kes takde kat kaki dan tgn. Hanya dalam mulut sahaja.

 
Thieves spray - mana tempat rafa duduk aku spray kan. Works as dettol gitu tp lebih selamat gitu. Bau pun sedap. Spray2 kat baju anak2 pun aku spray

Thieves hand purifier - works as sanitizer. Sentiasa bersihkan tangan bila menjaga anak tgh sakit HFMD ni. Especially lepas sapu dalam mulut tu. Basuh tgn and sanitize dgn 2 senjata ni.

 
The first 2 days mmg struggle. Crancky semua. Aku apply banyak2 eo

 
On the third day alhamdulillah dah mau makan minum semua dan kembali normal. Alhamdulillah managing HFMD with Essential Oils ni sangat2 memudahkan. 

HFMD dah merasa, yang paling ditakuti chicken pox pun dah merasa! Huuuuuu lagi hari sebab mmg wajib kuarantin. Nanti aku share lagi eh. Stay tuned!

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia
.
Alyyani

0 comments:

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in