Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2009

laporan dari cikgu nia..

wah, da lama tak cite pasal nia. asik dok buat tag je. ok, minggu ni takde cite yg extravaganza pun. cuma mendapat daily report dari cikgu sekolah dia. nia suka usik kawan dia. lps tu amik puting kat mulut org. padahal dia ade puting sendiri tapi tak mau hisap. lepas da amik toys orang, bila toys tu jatuh ke, dia lak yg menanigs. padahal dia yg amik barang org, patut org tu la yg menangis. ish2.. cikgu suka buli nia. bila cikgu cakap 'amboi....' dalam nada marah, nia akan 'mencebikkan' muka dia mcm nak nangis. cikgu suka usik nia. sebab bila nia nangis, lps da pujuk, sekejapan je senyap. cikgu cakap nia pandai belakon. cikgu da tak dpt handle nia dek kelasakan merayap kesana sini kalau petang time aku amik dia, mesti dia sorg je kat lua dgn cikgu dia sebab dia boring dok dalam. tau timing mama dia amik dia. fesyen rambut nia makin pelbagai. kene dapatkan lebih stok getah. perkara- perkara di atas telah disahkan oleh mama & papa nye.. kalau kat rumah tu dia akan mena

tag 13 - wallet

tag ni pulak dari puan oya. tag yg bes jugak. sebab bole la aku mengemas wallet aku yg x penah dikemas sejak wallet ni dipakai. :D A. Snap the picture of both inner and outer of your purse ni bahagian luar wallet aku. retak menanti belah... ni bahagian dalam wallet aku. ruang yang ade aku gunakan sepenuh nye. sume pun aku sumbat B. Introduce your purse brand, price & where you buy. jenama wallet aku bum equipment. harga kalo tak silap RM59.90 kot. beli kat mana tak ingat dah. tapi wallet ni aku dapat masa hantaran betunang dulu. betunang bulan 5/2007. so usia wallet ni da nak masuk 2 tahun. da nak jadi tukun. C. Take out whatever its inside your purse ok, ni la item yang ade kat dalam wallet aku. mula dgn kad eh. 1-MYkid Rania, 2-kad McDonald, 3-kad Tesco, 4-kad kredit, 5-kad nikah (aku pregnant 8bulan baru dapat N-kad ni) , 6-kad pengenalan, 7-kad Jusco, 8-kad ATM RHB, 9- dotcom card untuk internet banking RHB, 10-debit kad maybank, 11-kad ATM CIMB, 12-Hytex privilage card (dapa

tag 12 - my top 4

ok, tag seterusnya dari gieyana. tag ni bes! jom kite tgk... Names that friends call U: al aly alya alyyani 4 most important dates in your life: 7th September 1982 – my birth day 10th August 1982 – wan’s birth day 5th October 2008 – rania’s birth day 8th December 2007 – our anniversary 4 things you've done in the last 30 minutes: sms-ing wan discussion with boss finish some works asar 4 ways to be happy: get closer to Allah (solat + doa) no fighting with wan. look at nia’s face. have enough money all the time. 4 gifts you would like to receive: CAMERA a brand new wallet microwave a white gold ring 4 of your favourite hobbies: travelling sleeping blogging shopping (windows shopping when tight budget) 4 places you want to go for vacation: on a plane to east of Malaysia with family on a plane to oversea with family must go to Makkah to perform Hajj on a cruise to anywhere I have no specific location for vacation. :D kang kalo kata nak gi paris ke Zimbabwe ke macam impossible pulak nak

tag 11 - berat badan

ok, menunaikan tag dari leen pulak. lately banyak kene tag. bes pulak bila dpt layan. so, mari kite tgk. 1) Berapa kah berat anda sekarang dan juga ketinggian anda? berat aku sekarang rasanya 45kg kot. Tinggi 165cm (leen, ko lg tinggi ok!) . 2) Berat yang paling tinggi dalam sejarah anda? Usia anda pada masa itu? Semestinya masa pregnant sebab bawak sorang lagi dalam perut kan. :D berat maximum penah cecah 58kg . 3) Apakah makanan sampingan anda untuk memiliki tubuh langsing? dan kejayaan anda dengan makanan tersebut? ape ek? Aku jarang amik dinner. Selalu makan roti jek. So far, berat maintain lagi. . 4) Berat yang paling rendah yang pernah anda dapat ? Usia anda pada ketika itu? “Mak, bape berat adik masa lahir ek?” tatau la. 2kg++ kot. masa lahir la berat aku paling ringan. . 5) Anda pernah sertai program pelangsingan? nyata kan kejayaan anda.. Setakat ni belum pernah lagi. Tapi teringin kerana perut ku ade spare tyre lepas besalin. Bencik! . 6) Apakah diet yang anda ambil untuk me

nia nak pegi kat mama...

di suatu malam, di kala aku sedang surf internet dalam bilik, nia nampak aku kebilik, lalu nia pun... ha..da nampak mama. nak pegi la. (yang si wan nye encourage lagi nia 'bekuak lentang' dari ruang tamu ke bilik tuh. siap amik gambar lagi tuh) yeay, nak sampai dah. bole join mama tekan keyboard note : sekarang tak leh telepas pandang, kalo tak, nia da telepas kemana- mana. kalau da bole merangkak, camne la ek. huhuh...

tag 10 - tag wallpaper

ok, ni hutang tag dari dedek. da lama teperap hutang ni. baru ade kesempatan. 1)Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah gune skang..jgn tipu2 ek.. ala, tak leh tipu ke? baru nak tipu. hahah... ok, am being honest. ini lah wallpaper kat screen pc aku skang ni. gambar ape korang nampak? nampak hitam je kan? mmg aku tak letak gambar kat wallpaper aku ni. sebab? sebab aku takde perasaan kot kat wallpaper ni. seriously! kat desktop kat ofis pun, gmbr windows xp tu jek. dulu rajin la letak wallpaper latest movie yg aku tgk, tapi sejak aku besalin, tak penah lagi tgk wayang, makanya, ini la yg berlaku. heheh... ko tak rasa nak letak apa2 gambar ke especially gambar anak ko? mane bole tak rasa nak tengok. kalo rasa nak tgk, aku bukak je folder gambar, aku tgk je la. ni wallpaper desktop kat umah. gelap gelita jek. hahaha... ni lak wallpaper desktop kat office. 2)Bagitau kenapa anda suka wallpaper anda.. saya takde jawapan untuk soalan ni. ;) 3)Tag 10 orang ina - tapi lepas ex

metrojaya warehouse sale @ stadium melawati shah alam

sabtu, ke stadium melawati. bukan nak tgk bola, sebab final FA cup kat buki jalil kan. (btw, selangor menang lagi! suka!)... bebalik kepada tajuk asal. metrojaya buat jualan gudang. sebelum ni dpt msg dr member aku, ckp banyak gak barang bes2 & murah, then wan pulak kata member dia pun ckp banyak baju baby murah. makanya, kami pun kesana pada petang sabtu. seperti dijangka, manusia amat ramai. tgk kat car park pun tau. tp takla ramai sgt ko bila tgk dr luar, sebab tak jem. tapi bila masuk dalam.......... fuh, mmg la penuh. penuh barang dgn penuh org. all item discount 70%. kalo time happy hour pulak 80%. banyak sangat la brand. kalo utk barang baby tak banyak sangat. cuma ada brand bumble bee. yang banyak, baju untuk baby. ade brand woc, poney, hello kitty. yg bes nye utk adults la, banyak gila brand. reject shop, east india, levis, dockers, hush puppies, bum, banyak lagi la, tak teringat aku. lepas tu, perfume pulak. mmg la murah teramat. kalo sape yg cari hantaran tu mmg tak rug

farewell lunch...

Today is the last day for our colleague, Sukaseh working at Bij-Ak. She soon will be joining Madinah University as System Analyst. Su is the only female engineer in my office. Sad to hear that she will be leaving, because there are not many female staff in our office. (kurang la kaum hawa lagi…) FYI, when I join Bij-Ak, I’m the only female staff at that time, that was on 2005. . So, at noon, we organized a small farewell lunch. Not many staffs can join as others went for outstation. We were having a lunch at Oldtimes Kopitiam CafĂ© at the Heritage Condominium nearby The Mines. For those who eat here and the bill is more than RM50, you can ride the boat for free. the cafe is nearby the lake. The boat will take you around the mines lake for about 15 minutes. (ok la, if not, you guys have to pay RM20 for 15 minutes ride. It’s really not worth it) we (the girls) actually wanted to take a ride; unfortunately, the next trip was about another half an hour. Kalau nak naik jugak, ade yang nak ke

in the end...

(It starts with) One thing / I don’t know why It doesn’t even matter how hard you try Keep that in mind / I designed this rhyme To explain in due time All I know time is a valuable thing Watch it fly by as the pendulum swings Watch it count down to the end of the day The clock ticks life away It’s so unreal Didn’t look out below Watch the time go right out the window Trying to hold on / but didn’t even know Wasted it all just to Watch you go I kept everything inside and even though I tried / it all fell apart What it meant to me / will eventually / be a memory / of a time when I tried so hard And got so far But in the end It doesn't even matter I had to fall To lose it all But in the end It doesn't even matter One thing / I don’t know why It doesn’t even matter how hard you try Keep that in mind / I designed this rhyme To remind myself how I tried so hard In spite of the way you were mocking me Acting like I was part of your property Remembering all the times you fought with me

jump, jumping, jumperoo...

ok, latest nia punye kegemaran ialah melompat lompat. amboi, duduk dgn merangkak pun tak pandai lagi, suda mau melompat2. so, aku merasakan ni adalah satu kegemaran baby, sebab aku search ade baby gear utk aktiviti ni. cari punye cari kat website fisher price, nama baby gear nye 'jumperoo'. harganya? wah, bole tahan la. bukan bole tahan dah, tak bole tahan ni. hahaha... tak tau yang paling murah bape, tapi ade satu jumperoo tuh, retail price dia rm699. nia, mama memanglah tak mampu ok... ni masa kat kedah, mak tok pegang kan nia. esok nia dah pandai bediri ke bejalan, lompat la puas2. cepat tinggi. maktok larat nak pegang, kalo mama yg pegang, bole tahan 15 saat je kot. perlu kan banyak tenaga nih. bagus jugak untuk senaman perut. (harap maaf, nia seksi time ni sebab cuaca di utara sgt panas masa aku balik ni. kabarnya, da lama tak hujan) ni ade 4 jenis jumperoo yang aku search kat fisher price. kite tgk je la ek, yang mampu beli dan bekenan, silakan. :) aku nak window shopping

sepanjang di kedah...

Baru balik semalam dari kedah. Tak de la penat sgt sebab kitorg mmg da biasa jalan jauh. Yang penting high way tak jem. Kalau jem, driver sure hangin. Ape yang menarik berlaku sepanjang minggu lepas ? sabtu pagi aku diserang cirit birit yg sangat- sangat teruk. Mmg tak tertahan. Kalo ikut, mmg tak gagah nak jalan jauh. By noon, da lega sikit tp badan rasa tak sedap pulak. Nak dukung nia pun lembik. Nasib nia tak buat perangai. Kitorg gerak dlm pukul 2. aku tido je all the way. Same goes with nia. wan nyaris melanggar divider dek mengantuk jugak. Selalu kitorg switch driver, tapi sbb aku yg tak sihat, kitorg nyaris accident. Kereta yg lalu da tgk2 je kitorg. Alhamdulillah, Tuhan masih melindungi kami dan kereta kami :) sampai agak cepat dlm kul 7, nia menangis bagai nak rak sbb nampak muka2 asing. So kena cool down kan dia dulu. Lepas mandi baru dia leh bersosial. (tgk gambar 1) FYI, kat umah in law aku ade 2 org kanak2 a.k.a adik ipar aku. So nia pun syok la main2 dgn maksu dgn makcik

kami ke utara..

off blogging for this weekend as we will be 'balik kampung'. kali ni turn balik umah wan pulak, di kedah. jom2, sape blogger org utara, kite jumpe.. cewah! macam ade masa kan. bubye semua.. turn jumpa tok wan dgn mak tok pulak... ni jiran nia, nama nye cik nisa. cik nisa ade kembar iaitu cik natrah. cik natrah tak nak gambar nye diambil pulak, kalo tak, bole tgk betapa seiras nye rupe diorg. "bubye cik nisa, see you on monday"...

tag 9 - My profile's picture

ok, dikala sabtu yang tenang dan hening nih, aku terus nak buat tag dari imah. tq imah kerana tag saya :D 1. Letakkan gambar profile anda 2. Terangkan maksud gambar. gambar diambil di Melaka dia depan bangunan A Famosa, diwaktu matahari terpacak atas kepala. gambar diambil oleh stranger sebab nak amik gmbr 1 keluarga. 3. Kenapa pilh gambar tu. sebab mmg nak letak gambar keluarga. FYI, kami jarang la amik gmbr 1 family. so ni kira best of the best la gambar yg ade. 4. Nak tag sape? amalina sekian tag, to imah, selesai 1 tugas ya...

award 3 & 4

award ke-3 aku terima dari sue dgn jue. tq so much sebab ingat dan rajin jengah blog aku :) and i really love your blog too!! award ke-4 aku terima dari kawan blog baru aku, gieyana. aku suka tgk gambar yang dia amik kat blog dia. aarrghhh.. tertekan balik, menyampah kat camera aku. nak beli camera baru! huhuhu... btw, tq gie ;) aku nak bagi 2 award ni kat adik-adik aku yang ade blog, amalina & akmal . amik weh! note : dan terima kasih semua yang rajin jengah blog aku. aku sayang korang semua...

Award - Blogger Star

award kedua dari adik aku. bukan dia bagi. aku amik sendiri. :D 1.Copy image (award) kat atas tadi 2. Tulis sebarang komen pasal penghantar ni ina ni adik aku. satu2 nye adik pompuan aku. ape nak komen pasal dia ek? dia kat unimap skang. dia ni teliti orangnye. kalau kitorg mintak tolong mesti dia buat dengan cepat. itu pun ikut mood dia la kan. kalo tgh mood baik, kopek ikan bilis 2 jam pun dia rajin. hehehe... sangat terror bab2 komputer nih. ni link dia : ina 3. Kasi kat mana-mana blogger sape2 yang nak amik award ni dialu- alukan eh. tapi aku rasa ramai je yang da dapat ni. :)

fesyen rambut baru..

ni fesyen rambut nia semalam lepas amik nia kat sekolah. menjadi tumpuan ramai! nia betocang 6! sorang cikgu amik 1. sebab ade 6 cikgu. budak2 kat nursery dia pun suka tgk fesyen rambut dia. mama dgn papa dia pun tegelak besar. yang peliknya, cikgu dia ckp, dia x menangis pun masa ikatkan rambut tu. masa nak bukak pun sama. tak kisah la nak buat ape pun, asal nia dijaga elok kat nursery :) aku snap sebanyak mungkin gambar sebab aku tau, aku takkan berjaya ikatkan rambut nia camni. hehehe...

paksu rania..

Al-kisah pada sabtu lepas, lebih kurang jam 12 malam, aku terima panggilan dari adik bongsu aku. Dia mengadu nak berenti sekolah. Takde ribut tetibe mau berenti nih. Maksud aku pindah sekolah. Tak tahan dok asrama katanya. 5 tahun dok asrama tetibe tak mau lak dok asrama. Dalam hati ‘kalau takde angin, masakan pokok bergoyang’ . Esok nya, aku pun dengan tak sedap hati ke sekolah menjenguk adik aku ni, nak tau ape masalah nye. Btw, adik aku sekolah nye di slim river. Tak la jauh sgt nak pegi. Sambil tu bole jumpe mak ayah aku yg da lama x jumpe. Makanya, terjawab la segala persoalan. Adik aku berkeras nak pindah. Sekolah dia sekarang ni ranking yg ke-8 negeri perak. Dia nak pindah ke sekolah yang ranking no-86 (yang dekat dengan rumah). Cikgu2 sume tak bersetuju. Konon memujuk la dia jangan pindah. Sekarang, adik aku ada di rumah, menenangkan fikiran. diberi masa seminggu untuk membuat keputusan. Poyo jek! Baru form 5 nih, esok da keje lagi banyak cabaran nya. Pesan aku, ‘berani buat, b

When a husband making dinner.

Yup, suami saya a.k.a wan ni rajin orangnye. walaupun dia ni tegas orangnye, tapi tak bole nafikan dia rajin bab- bab keja umah ni. skang ni, dia yang rajin buat dinner. Hehehe… amboi, untung ko yek, dpt laki gini. Hahaha… lepas aku balik keje, lepas amik nia, aku mesti bagi nia makan. So it takes sometimes to feed nia. Tau la, budak baru belaja nak makan, perlukan kesabaran yg tinggi nak bagi makan. Kalo orang malas tuh, letak je nestum dalam botol susu. Tp aku tak camtu. nak kena ajar nia makan pakai sudu jugak. Makanya bole amik masa sampai sejam nak bg nia makan. Makanya, wan la yg sediakan makan malam kami. Nak masak nasi lauk pauk ni dia tak bape la reti kan. Kitorg pun jenis malam tak makan nasi. Suka makan western. Gitu kan, selera barat la konon. So, ni la sajian yang wan buat kat aku. Berhias bagai. Hahaha…

Tag 8 - Our 1st baby

Ok, masa untuk menjawab tag. Bes tag nih. Tag ni ciptaan jue. Tugasan : 1) Letakkan Gambar Anak yg baru lahir. Gambar kalo boleh mestilah gambar yang masih dalam wad maknanya gambar anak hari PERTAMA. 1st pic - masa baru kua dari perut. dalam OT. time ni aku sibuk tanya doktor, boy or girl doc? dia tunjuk la, girl ;) 2nd pic - ni lepas cuci nia, nak bawak pegi kat mama dia sebab nia suda lapa.. hari tu aku je bersalin, so suara nia je la kedengaran dalam wad tuh. 2) Letakkan butir ini : Nama penuh :Rania Ayesha Binti Muhamad Ridzuan Nama Panggilan : Nia Jantina : Perempuan Tarikh Lahir : 5 October 2008 @ 11.11 a.m Tenmpat Lahir : Klinik Bersalin Yasmin, Lumut, Perak Berat Lahir : 3.5kg Cara Kelahiran : LSCS 3) last sekali... apakah harapan korang pada anak ini.. dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..? Harapan mama kepada nia supaya nia membesar dengan sempurna, cergas, cerdas dan disenangi orang ramai. Tidak terpengaruh dengan perkara- perkara yang buruk, cemerl

Nia - 6 months check up

Semalam (sabtu) bawak nia gi klinik untuk check-up + injection 6 bulan. doktor jameaton yang selalu check nia tuh takde pulak, dapat dgn doktor baiyah. lagi baik doktor nih. Selalu kalo injection, dia x menangis, tapi agak nye dia da pandai kot, maka glamour la kami masa nia injection tuh. Tapi kejap je lah dia nangis sebab dapat pujuk dia. tunggu turn untuk dipanggil. sengih- sengih ye, tgk la bila da masuk jumpe doktor nanti. hehehe.. timbang berat dulu. dulu, nia sama size jek dgn tray timbang tuh. skang da tekua- kua.. besar dah nia. berat nia 6.6kg. seperti dijangka tak naik mendadak pun. tapi ramai cakap dia tembam. tembam kat pipi jek. ukur panjang dengan lilit kepala pulak. panjang nia dah 72 cm. last month 68 cm. lilit kepala pulak 44cm, last month 42cm. hmm.. not bad. ok, da siap ukur, timbang berat, masa untuk injection pulak. nia muka cool lg tuh. tunggu la japgi ye. arini nye vaksin DPT / DT, Hib & OPV / IPV 3rd dose. nia meraung sangat kuat time nih. gambar x bap