field trip tuisyen nia

macam yang korang tau nia pegi tuisyen. tuisyen mandarin. sejak akhir tahun lepas. sebab kitorang decide nak hantar dia kat sekolah cina. last minute decision jugak. kenapa? mengapa? bia aku simpan sendiri kenapa mengapa. poyo! dia tuisyen isnin sampai sabtu. hectic eh? apa hectic. bebudak mana reti hectic. diorang kalau dapat main dari pagi sampai ke malam pun bertenaga.

ok, so, tuisyen nia ada bust field trip nasa cuti sekolah bulan 9. aku memula buat dek je. sebabnye trip tu dari pagi sampai ke petang. 4 tempat kot nak pegi. so memang aku tak fikir lah nia larat pegi. kalau sampai pukul 3 tu boleh consider maca sekolah dia punya field trip. tapi masa tu teacher tuisyen nia call aku tanya nak pegi ke tak. dia cakap parents boleh join sekali. 

haaa... keluar mentol kat kepala. macam nak pegi je. macam nak menyibuk je. tanya nia dia nak je pegi. so ok lah, instead of skodeng mama join sekali. gigih amik cuti. eh, cuti banyak tau. 40 lebih hari lagi. so why not. hari selasa kalau tak silap. pukul 7.30 pagi kena ada kat tempat tuisyen. pagi tu adik aku ada interview kat subang hantar kitorang kat sana sebab dia pakai kete aku. tepat 7.30 pagi teacher dah call. perghh memang janji ditepati betul.

aku agak nervous gak lah. hahahah.. i mean macam mana aku akan join diorang nanti. dipinggirkan ke kan. tapi alah, gamble je. 

pegi 4 tempat seperti di atas.

beratur ikut group yang day ditetapkan. nia dgn teacher ni. teacher winnie.  

ada 4 parents kot pegi. aku sorang malay. 

duduk pun ikut group. group nia  kat belakang sekali. 

ada kira macam tour guide bagi briefing sepanjang trip ni. mak x paham. huhuhu.. tapi dia ada cakap in english jugak.  

sampai kat tempt first iaitu Kuala Lumpur City Gallery. auk madam waaa ada tempat ni di tengah2 KL ni ye. aku pun teruja. hehhe..

the entrance. apekah orang kat sini siap brief kat aku kekdah nak suruh aku translate in mandarin kat rombongan. ahahaha... aku takde lah dok melekap dgn nia. aku dia dia dok dalam group dia je. so instruction pun bia dia dgr dari teacher dia je. aku observe je. 

haaa ni mak tak paham gak masa dia explain. aku baca sendiri je. 

then ada aktiviti sikit untuk diorang. ada art craft diorang kena buat. 

sementara tunggu bas datang nak pegi ke tempat seterusnya, amik gambar dulu. 

nia dengan kawan satu group dgn dia. 

then ke bank negara. nia dah kali kedua lah pegi. aku baru first time. so dia pulak yang dok cerita kat teacher dia lepas ni apa lepas tu apa. ni tengah buat tabung. 

student dengan tabuing yang diorang buat tadi 

then masuk  kat kids zone ni.

sebab dia penah datang sini, dia pun terus tuju ke sini. tau apa nak buat.

nia tgh trace coin

 buat note sendiri.

kita lunch kt KFC. lama dah tak makan KFC sebab israel serang palestine tu. 

lepas tu ke comic studio kat bandar tasik selatan. 




naik bas pengsan. dah agak. lepas ni ada satu lagi tempat ni. tu yg aku decide nak ikut.  

memula nangis cam biasa lah ngantuk2. tapi sebab kawan2 ramai cover line. tapi bila tau kena buat bear sendiri terus excited. budak2 bawah 9 tahun buat bear pakai gam. atas 9 tahun kena jahit. ni dah siap dibantu dengan assistant kat situ. masuk kan dalam kotak. 

hasilnya 

ni pulak teddy bear yang aku buat. teruja mak menjahit hias bagai.. 

tengah nak siap kan bear masing2. 

tulis nama kat kotak bear masing2 then susun sebab nak amik gambar. 

selesai and nak balik dah. 

teddy town malaysia ni terletak kat balakong and selain dari aktiviti buat teddy bear ada aktiviti buat cookies. macam workshop. menarik lah.

then terus je balik. lewat sikit diri schedule sebab jem sama time dengan orang balik keje. sampai je dah penuh parents tunggu. serious dengan aku2 sekali lemau. tapi overall enjoy lah trip ni. and yang penting takde lah aku rasa terpinggir ke apa. teacher2 diorang pun baik2 and sembang2 je dengan aku. so tak rasa awkward lah. tahun depan kalau ada buat lagi, insyaAllah boleh menyibuk lagi :D


1 comments:

Rizziela said...

Samalah.....Haziq pun dah gi Teady Town ni..buat bear sendiri & bun teady bear

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in