Syawal di Perak

kepada pembaca sekalian, kampung saya di perak, kedah tu kampung laki saya. kekdah nye meng explain kat new reader yg tak familiar lah kan. :p so raya ke4 dah berada di perak. aku tak ingat apa berlaku. buat apa eh? jap tgk gambar.

pagi di rumah opah and atuk

raya ke-4 takde aktiviti sangat. petang gi rumah opah beraya. then umah tokcu depan umah opah

malam gi raya rumah makyong kat belakang rumah pulak. makan laksa mantap!

 niadel khusyuk tgk cite RA.one. cite favorite tuh.

macam tak bape kenyang makan dok bawah, kita sambung makan atas meja. tu makyong sebelah mak aku. si asyran tu bangun2 tido, terus dtg rumah makyong beraya. molek benar lah tuh.

pakyong yang diri sebelah aku tuh

malam prepare door gift untuk aqiqah aufa esoknya

5 Syawal
majlis aqiqah cum cukup jambul aufa cum kenduri kesyukuran cum rumah terbuka haji anuar & hajah rokiah. pagi2 bangun aku terus bersiap then baru buat apa yg patut. gang marhaban boleh sampai lambat pulak. apak den dah bising kang kul 12 orang nak baca yaasin. tapi semua terkawal. cuaca baik. 

kali ni tukar catering sebab pak abu tak cukup staff. dia punya hiasan mmg mcm hotel lah. nak tergelak aku boleh patah balik semata- mata nak amik pasu bunga letak atas meja hidang. kahhhhh

semorang dah siap!

dah start marhaban, asyiklah mengusik aufa nia ni. aku yg tension sebab kesian nye mak nye. budak baru nak tido, dia pegi kacau. adeh

cukur jambul pulak. takde rambut dah sebab dah cukur awal. so cukup syarat je lah ni

with the proud parents

majlis tahlil dan bacaan yasin. ayah bagi opening speech

penyambut2 tetamu standby diluar

entertained family ayah aku yang dtg dari kajang

macam2 menu haritu. kambing aufa tu buat kurma. ada nasi beriyani, laksa, mee kari, mihun soup, apa tah lagi lupa dah aku

malam pun ada orang dtg lagi. member2 adik aku

makcik tu dok situ layan utube. slumber je

 settle semua, kita lak makan..

6 Syawal
Petang baru keluar rumah balik. raya rumah jiran dengan ziarah rumah tokwe. rumah2 yang wajib untuk di ziarah time raya lah.

rumah tokwe

malam main bunga api cap ayam import dari perlis. 

yang tengah pantang pun tak tahan nafsu, keluar rumah konon nak join main bunga api ye

stone je adel tak bergerak

priceless moment dapat berkumpul 1 family

7 Syawal
ayah aku tetiba kaki nye kena gigit serangga so adik aku bawak pegi hospital. maka takde orang pegi pasar. mak aku pegi dgn adik aku angkut nia sekali. terasa nak makan ikan bakar. balik pasar main masak2 kat belakang rumah. lagipun adik ayah aku nak dtg dari beranang. lewat petang sessi photoshoot. lewat malam baru gerak balik kl

ikan keli bakar in the making

macam mana nak pandai masak. keje nye tiap2 kali gotong royong memasak asyiklah potong bawang je kan. 

then photoshoot session. aku paling suka gambar ni. comel sangat sangat

yang dah berkeluarga

dengan mak ayah

the girls in the house

lelaki2 yg gagah perkasa

last but not least... next year aku kena tambah stock baju raya lah sebab rasa pening tgk baju kaler ungu ni. rotate bape kali dah. ewah, perasaan retis!

alhamdulillah our raya turn out to be the most happening raya ever and we were enjoyed at both kampung.

8 comments:

Kesuma Angsana said...

meriah betul cerita raya ni!

Zura@Iwan said...

ko sm la ngan aku....aku asal Perak...laki aku asal kedah..hikss..

best tgk photoshoot family photo tu...

Salina@IbuAqil said...

Suka sgt part photoshoot session tu sis..
Mmg comel sgt pic anak dara tu ngan baby.. ;D

nome said...

meriah sgt2!

Mama Likha said...

haha tertinggal pasu bunga yer. mmg TERGELAKK BACA

shark said...

meriah sungguh :)

Nad @ MamaZN said...

kitorg pun seronok membaca ;)

aufa kecik dh pakai baju kurung
ate, comey bebeno le jadiknye..

AieZa said...

Dik..potong bwg sokmo ye..mana nk terror masak..alasan terbaik tu..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in