Siapa ✗ pernah buat silap?

Angkat tangan sape yg ✗ pernah buat silap. Kadang ada yg ✗ mengaku yg diri tak penah silap walhal dia sebenarnye mmg silap. Same goes with me. Aku pun ✗ lari dgn segala silap dan khilaf.

Al-kisah, dikala aku mengarang entry ni. Aku tgh bersantai2 dalam kereta yg ✗ bole nak keluar dari parkingnya. Reason being? Keep on reading.

Skang kan musim hujan. Bila musim hujan tiba, extra penat la aku. Kalau hujan pagi, aku la yg incharge hanta anak2. Sebab papa pegi kerja nak moto. Kalau balik mmg aku amik la. Kalau papa ada, aku call dia suruh turun amik niadel kat bawah. Parking jap kat bawah bumbung. Then aku keluar la balik parking kat lua.

Fyi, parking berbumbung kat apartment yg aku duduk ni hanya utk residence yg beli rumah kat sini dan dia bayar utk parking berbumbung ni. That's why yg menyewa parking diluar saja. Tak kisah kan, as long dpt parking dlm apartment area dah ok.

Ceritanya semalam, aku balik keje amik niadel masa tu hujan lebat. So aku parking kat bawah dulu. Masa tu papa ✗ balik keje lagi. So aku bawak niadel naik lift. Nasib gak nia ✗ tido, kalau tak jenuh gak nak bedukung tu. Biasanya aku akan pesan kat wan bila dia balik keje, keluarkan kereta balik.

Tapi tu lah, sape yg ✗ penah terlupa kan? Lupa aku nak pesan kat dia. So pagi tadi hujan jugak. Aku kena hantar niadel, then mintak tlg wan bawak kereta kat parking bebumbung kat bawah as aku pun ✗ igt kete tu mmg ada kat bawah dah. Aku pun gi mandikan budak2. Bila papa naik balik dia ckp apa tah, membebel sebenarnye. Then baru teringat aku mmg ✗ pesan kat dia suruh keluarkan kereta.

Dapat tak story aku setakat ni? Ok good, then aku pun senang hati bawak niadel gi parking kereta nak gi kerja la ni. Sekali nmpk kereta kena kurung. Mcm gmbr kat atas tu. Ah jem aku! ✗ terfikir pun berkunci. Dan suami hamba yg paling hamba cintai dan sayangi tidak pula memberitahu hamba yg kereta kena kunci.

Masa tu hujan lg. Ok bertenang. Ltk bag dulu dlm kereta, keluarkan payung. Then pesan kat nia, 'nia kena jalan dgn mama ye'. Risau takut dia mintak dukung. Menapak la kami dlm hujan pegi kat guard mintak tlg bukak kan kunci.

Then uncle pun dtg kat kereta. Dia ckp gini 'alamak, ni kunci owner punya, dia balik kerja pukul 5 ke 6 nanti. Kunci ni kita takde, dia je ada' ok sekarang bole panic sikit. Then aku tanya kereta sebelah tu rumah nya kat mana. Uncle tu ckp 1308. Takpe, aku dgn niadel gi naik tingkat 3 ketuk2 tp tak bukak pulak. Maybe dia igt apa jadah salesman dtg pg2 kan.

Tgh ketuk2 tu, tetiba nia nak pee. Turun balik sbb umah kitorg tingkat 2. Dah settle pee, aku ckp kt nia, kita gi kat rumah aunty tu balik tau baru bole pegi school. Pujuk dia suruh bejalan lg sebenarnye. Ketuk2 ✗ jugak bukak pintu nya.

Ok, ✗ pe, turun bawah balik, amik bag niadel. Masa tu hujan dah berenti. Ckp kat nia, 'kita jalan kaki gi cikgu ain eh?' Dia angguk. Kitorg pun keluar sambil aku memesan kat guard kalau tgk2 kan la kalau kereta sblh dah kua.

Sayu pulak tgk nia mau berjalan. Kejap2 dia kata mama, penat lah. Aku ckp sikit lg. Mmg aku salah tp tu lah, tidak pula suami hamba yg hamba cintai dan sayangi itu ringan mulut bgtau kat guard kereta dia kena lock. Kalau nampak owner dia mintak bukak. As menurut kata guard tu dia kua gi keje kul 7 lebih jugak sama timenye dgn suami hamba punya time pergi kerja. ✗ pe lah.

Barangkali suami hamba yg hamba cintai dan sayangi itu sudah lmbt nak ke pejabat atau barangkali dia tau isteri beliau ni seorg yg independent. Apa masalah bole dilalui dgn tenangnye dan takkan menyusahkan beliau. Untung beliau dpt isteri seperti hamba ni kan?

Dah settle hantar niadel ke taska, here I am bereteleku dalam kereta sambil dgr soundtrack filem shahrukh khan yg aku tgk baru ni. Addicted weh!

Tadi ada rasa sedih, sayu dan hiba. Now I'm ok. Masih menunggu. Kata guard kereta sebelah keluar pukul 10 lebih. Ni dah nak kul 11 ✗ nmpk batang hidung ni. Apkehey? Takpe, sabar.. Org sabar tu ganjarannya besar. Org tak sabar tu yg huru hara bila masalah2 mcm ni jadi. Ye tak?

What a great start on my friday morning kan, don't u think?

11 comments:

Anonymous said...

owner car park tu mcm haram pg kunci sendiri kan... nnt die park kete die u pulak kunci kete die... walau tu kotak die... biar die rasa ape u rasa...
org laki mmg mcm tu... nnt u cite kat die, die akan ckp eh kunci eh? i tak perasan la.. i tgk depan jer... huhuhu that is man!

Iela Fazielah said...

adus..seksanyer.. kalau akak mmg dah kena sound dgn momok... abistu gi keje xni? kalau smapi jam 12 ni xde gak.. kita free2 jelah EL ek?

Nana Aziz said...

NAPE LA ONWER KETE 2 X TGGAL NO TELEPON KE HAPE?KOT YE JGN LA KEJAM SGT KN..

OneSimpleMother said...

sangat tk baik lah itu orang.. kesian alya.. suami tuan hamba tu pu kelupaan kot.. sabor jer la ye alya.. :)

Nad @ MamaZakwan said...

sume org tak lari dr salah dan silap
ape ke heynye sampai gitu geram org tu..?
rilek2 suda...bukan selalu @ tiap2 hari amik parking die..consider la sket, kan ujan?
at least, letak la memo ke hape ke kat cermin kete bgtau kalu nak bukak kunci tepon no skian2..cam hampeh la kalu ada jiran camni..
nape die takleh pk gitu ek?
huhu!
sabo2....

Elyn Sani said...

Pergh dugaan betui utk ko! Dh la kene heret anak sana sini. Kalau aku dh meroyan kat situ even salah aku ekekke.

Puteri Nuur At-Terawis said...

apa kesudahannya tu? kesian plak biar bebudak tu berjalan, kan?

Anis said...

mmg kejam la jiran mcm tu. x pikir langsung. tau dia punye marah/geram je. x considerate langsung. anyway, byk kali sebut "suami hamba yg hamba cintai dan sayangi"... hahaha. geram nmpk. kekekeke

suhida said...

sbr ye alya.dgr cter ko mcm simple,tp sbnrnya yg melalui je yg faham. dugaan oh dugaan..

Rizziela said...

Adoi! Boleh lagi dok layan lagu, kalau daya dah berpeluh sakan. Dengan darah naik kepala sbb x ada orang pujuk

Mama Likha said...

kita yg mbaca ni pun rasa sayu.. betul tu alya. siap tk pernah buat silap. bila byk sngt benda dlm pikiran, letih, dgn kerja2 ofis lagi... akibatnya......

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in