Adel's condition

Rasa macam awal je lagi. Padahal dah nak pukul 1. Sampai rumah tadi aku terus nap dulu. Sedar2, dah kul 7 lebih. Tgk2 lagi, kain dah bersidai. Mmglah suami hamba yg hamba cintai dan sayangilah. Kali ni bukan double meaning eh :p

Aku dah on lappy td igt nak update, tp nia dok nak bukak phonetic kat utube. Sudahnya ✗ dpt gak update. Ni update la sikit.

Lanjutan dari adel demam sejak jumaat lepas, by ahad demam dah takde. Tp yg merisaukan bila adel masih lagi muntah2. Atas bawah keluar. Ahad tu la paling teruk. Banyak mana makan / minum, byk tu lah keluar. Takleh jadi ni. Sampai kul 5pagi aku dah tekebil2 mata fikir macam2. Adel nak susu tp still muntah. Masalahnya dia ✗ nak air lain, nak susu je. Bg air garam oren flavor, ✗ mau. Bg air masak seteguk 2 je. Nak susu jugak. ✗ putus asa.

So, pg tadi (isnin), aku kejut wan ajak balik awal. So lps breakfast terus gerak. Alhamdulillah traffic clear. Kitorg gerak kul 8.40 gitu. Kul 1 dah sampai kat az-zahrah bangi. Sementara dalam kereta adel melepek je. Minum susu sikit2. Cergas dia kejap2 je.

So wan gi register, terus masuk emergency. Cite gitu gini, tgk bibir adel yg kering, terus drip air kat tangan. Sebab adel dah dehydration. First time experience ni. ✗ lah cuak. Ok je. Sebab nak kan adel sihat. Masuk air dalam sejam, sebelum tu masuk ubat stop muntah ikut bontot. sambil tu tunggu lah kitorg. Kitorgnye restless tok sah cakap la kan. Dalam pada tu amik darah adel gak nak cek. Result darah adel shows that ada virus dalam darah dia. Not critical stage but ada la kan. So muntah and ceri beri tu dia nak bg flush-out all the jangkitan kuman.

Normally lama mana akan heal tu depends on the patient. Ada yg 2-3 hari setel, ada yg makan seminggu. Yg kita risau kan adel dehydrated. Basically demam mmg dah ✗ de. So selesai semua procedure, doktor pesan monitor within 24hrs. Supposingly adel ✗ kan muntah la lagi sebab dah masuk ubat stop muntah kot bontot. And kitorg pun dpt ubat yg sama utk insert after 6hrs. Nape ✗ admit terus? That's the last choice that we want and doktor tgk adel lps drip aktif dah.

So balik rumah adel terus tido. ✗ bermaya sangat. Minum susu ✗ mau. Makan apa pun tak mau. Jamah keropok je. Bila time makan antibiotik, dia melalak, then muntahkan balik. Runsing sikit la. Apsl muntah lagi kan. Bagi gap lama sikit then bagi blk, still muntah. Takpelah, biakan dia baring. Mmg baring je lah. Merengek sebab lapa. Buat susu minum dlm 3oz je kot. Elok je minum, ha amik, muntah jugak lagi. Adoi, igt ok dah.

So definitely besok kena repeat pegi hospital and consider for admission. Plan nya esok pg papa gi keje macam biasa and hantar nia. Aku lak pegi bawak adel. Kalau admitted, sambung beraya haji la kat hospital. And most probably I have to postponed my bintulu trip.

Bak kata fiza, ni mmg protes betul ni ✗ bagi mama outstation. Risau sangat tgk adel mcm ni. New experience la sejak ber-anak ni. Nanti aku cerita lagi punca adel dpt jangkitan kuman tu.

Okeh, tu la sambutan aidiladha kitorg. nanti aku update lagi. Korang doakan adel cepat sembuh ye. Thanks!

4 comments:

suhida said...

Ni kes mcm izzat yang dulu aku warded sebulan 3x dulu. cirit birit, muntah sekali dgn asma.dah 3,4 hari cb,gi hkl,kena warded..dorg suh bg minum air grm, abeskan 10 oz dlm masa sejam.ada tak aku cter kt blog dulu, tak ingt.huhu..tp pas wat camtu,takde dah cb.sbr ye alya,insya allah takde apa2...moga cpt sihat.dugaan sentiasa dtg dan pergi...

Iela Fazielah said...

mudah2an adel cepat sembuh... mcm kes irfan yg asyik muntah... tp sbb tukar susu...dia batuk2 n dapat kahak... sabar ye alya...

Princess Solehah said...

semoga adel cepat sembuh ya :)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

pengorbanan betul ni..harap alyya n wan tabah menghadapi semuanya...kalau bab2 anak ni..memang sayu jer fikir diaorg sakit..kalau boleh nak sakit tu transfer kat kita kan..tak sampai hati nak tgk..apa2 pun moga adel cepat sembuh...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in