Acute Gastroenteritis

2 soalan utama aku ajukan kat pediatrician Dr. Nazim.
  1. kalau orang tanya saya, kenapa anak saya admitted? ans : Acute Gastroenteritis
  2. kalau orang tanya saya, punca bole dapat sakit tuh? ans : hygienic
ok, asasnya aku dah faham. banyak sangat infected adel ni. so tu la yg dapat disimpulkan. adel was warded due to mcm tajuk kat atas tu. jenuh pulak nak menaip. dah la tak tebelit2 lidah nak sebut. 

Gastroenteritis in children always concerns the parents. It will cause vomiting and diarrhea. Most of the time, it only happened in a mild form and often settles within 48 hours of onset. However, more serious form of gastroenteritis can occur especially in babies and young children. The main danger from small intestine infection is dehydration and electrolyte imbalance that cause by persistent of watery stool and vomiting. Dehydration occurs when fluids lost from the body are not replaced. So, the treatment is mainly to replace the fluids quick enough before the children develop dehydration.

SIGNS OF DEHYDRATION
1.   Passing less urine. Dry nappies may be noted.
ni jadi kat adel. 2 hari tak yah salin pampers pun takpe. kering kontang yo!
2.   Dry mouth and coated tongue - ni pun ye. bibir dah start crack on monday tuh
3.   Sunken eyes and no tears - isnin tgk dia nangis with no tears.
4.   Drowsiness and irritability - yang ni sangat la sangat. asyik tido je. lepas tu asyik merengek je nak marah2.
5.   The child will appear lethargy, less active and refuse to playShould any of these signs present, the child will need urgent medical attention. Worldwide, diarrhea alone kills more than 3 000 000 children per year. - sama jugak. melepek je. can cause to death? nauzubillah...

CAUSES 
Rotavirus is the most common noted organism. Others include small round structured virus and astrovirus.There is often associated otitis media or upper respiratory tract infection.

Indications for considering the need to admit to hospital
- Severe illness - ada lah but not sure how severe
- hypovolaemic shock, lethargy, drowsiness, high fever - ada. drowsiness and high fever
- Clinically detectable moderate to severe dehydration. - ada
- Bloody diarrhoea  - takde
- Inability to retain oral feeding, even in the absence of dehydration, e.g. persistent vomiting. - ada
- Uncertainty about the diagnosis or the state of hydration, e.g. obese child , appendicitis - yes
- Failure of treatment, e.g. persistent or worsening diarrhoea. - yes
- Age & 6 months old ; other diagnoses need to be considered e.g. meningitis, septicaemia., urinary
tract infection
- ada paed mention pasal kencing kotor jugak. but adel was ok
- Family unable to cope - bole je cope. tapi tak tau how long nak cope adel yg makin lembik tuh
- Associated concerns, e.g. history of previous severe diarrhoea, malnutrition, ileostomy - never had before
- Those children who are unable to come back for follow-up - heh?

so, tu lah serba sedikit info pasal sakit adel tu. basically dia up banyak dari diarrhea. punca adalah kebersihan, it can be anything. makan dia ke, botol susu dia ke. apa2 yang masuk dalam mulut. kronologi adel sakit adalah seperti berikut..
  • 4/11/2011 - nursery called around 5pm, said that adel keeps on vomiting. ada dalam 4 kali kata diorg. I brought adel to poliklinik an-nur, as kids clinic still closed and only open at 6.30pm. tak boleh tunggu. sebab dalam kereta pun dia muntah 2 kali. doktor said perut ada angin, dan adel nak kena viral fever as her throat is turning red. dapat ubat demam, angin and tahan muntah. masa nak balik kedah tu, badan dia start panas and dia muntah2 sampai la ke pagi.
  • 5/11/2011 - adel dah start demam panas beserta dengan muntah. but dia masih lagi tak putus asa nak makan / minum. malam badan dia mcm dah overheat gitu, insert ubat kat buntut. dari malam sampai ke pagi, masih muntah- muntah tanpa henti.
  • 6/11/2011 - masih dikedah. adel nye fever mcm dah nak settle but still bg ubat. tak guna gak bagi, sbb dia akan muntah kan balik. aktif sekejap- kejap, then tido balik kat mama. pagi sampai malam, muntah saja kejenye. hari tu gak dia dok berak banyak kali. cair pulak. mungkin panas kua kot. 
  • 7/11/2011 - 8 pagi gerak ke KL. kul 1 tgh hari sampai kat emergency az-zahrah. terus kena drip. masuk air sebotol, adel dah ok. masuk ubat stop muntah kot buntu, takde muntah kat situ. blood test result shows darah ada virus but not that critical. kalau dia muntah within 24hrs, terus kena warded. pulang dgn rasa lega sikit sebab adel dah aktif. malam tu bg dia susu, muntah lagi! ah sudah. nervous balik.
  • 8/11/2011 - i'm not working. monitoring adel. standby nak bawak gi hospital balik. sebelum tu cek pampers, kering kotang. siap bau bedak lagi. bagi dia minum susu sikit. 1oz pun tak sampai dia muntah. then takde muntah but very lembik. sangatlah risau, tweet and tanya kawan2, terus bawak adel ke hospital balik. adel kena admitted. 2 drip air yang pertama, totally tak jalan. still lembik. siap aku tanya nurse, kalau masuk air sepatutnya apa jadi? nurse cakap sepatutnya budak aktif la. pampers dah basah mean anak dah pee. ni takde apa pun. sama je lembik nye. so paed dtg cek lagi, dia kuatkan drip air tu dan teruskan drip air. sampai botol ke-3 baru segar sikit. during the day adel tak minum susu langsung.
  • 9/11/2011 - kul 2 pagi nurse dtg tukar botol yg ke4. then rasa pampers adel dah basah. siap dgn katil2 sekali basah. which was good la kan. siang tu, lepas habis botol ke-4, dia dah segar. segar bugar gitu. dah mintak makan, nak minum susu. ni according to papa la sebab aku kena masuk ofis kejap. sampai petang, paed dtg cek, semua ok, adel bole discharge. tersangatlah happy bila dia betul2 dah ok.
begitu lah kisah adel masuk wad haritu. being adel, sebelum ni dia takde masalah bab makan. takde yg tak boleh la. semua bole kecuali yg pedas. bab bersih aku sendiri tak berani nak cakap. kalau kata botol susu, setiap kali lepas minum susu kat rumah, papa akan basuh dgn air panas. kalau kat nursery, wallahua'lam. so aku pun pesan kat nursery lepas ni tgk2 kan adel. jaga2 especially bab botol susu ni. bukan utk adel je, budak2 lain pun sama.

hope boleh dijadikan panduan untuk korang - korang jugak..

masa kat kedah. ni je la aktiviti adel. tido, muntah, tido muntah..

nia alhamdulillah sangat ok. siap main zero point pakai spek hitam atuk dia lagi. risau aku kan tesembam pulak

makan pun dgn makcik dgn acu dia. makan sendiri. good girl nia..

masa balik KL. berenti kat RNR tapah beli jambu. adel nak main jugak. tp muka tahan nak muntah. lepas tu, nak mama dukung, tido balik. sian dia. kalau korang perasan nia skang nak pakai jeans dgn baju tutup katanya. so, mmg basuh, kering, pakai je lah tshirt2 lengan panjang yg ada.

ni masa hari nak ke hospital for the second time. mmg tak bangun2 dia. tido je.

peristiwa kena dari emergecy room ke drip balik sampai masuk wad mmg takde sbb mama sorg je handle. bila masuk wad baru leh snap2 balik. aunty aieza, 1st visitor yg dtg. siap bawak lunch lg. thanks weh!

lunch treat by aieza

then anis dgn saleh pun drop by jugak. thanks korang. Rania Adelia eh? heheheh

view bilik. bilik Hafsah, single bedded.

sementara menunggu papa sampai, semput jugaklah mama. sebab adel mmg nak bedakap je. then, nurse dtg bilik tanya bilik ok ke tak? sebab kalau ikut entitlement kat insurance aku bole upgrade bilik lg. dah tu, kenapa tidak diupgrade terus? takpe, nurses kat sini very the polite. so masa adel tgh tido, diorg suruh aku tgk bilik mana yg aku nak. aku tgk bilik khadijah, lebih luas, selesa. dan ada sofa bed. bole wan dgn nia tido. ruang pun luas utk solat dan berlegar- legar. so decided tukar bilik.

ni masa dah tukar bilik. kebetulan cousin aku dtg. so diorg tolong pindahkan barang semua sementara papa pegi amik barang kat rumah dgn fetch nia from school. thanks kak aida, yang and adam for visiting adel.

nurse datang tukar botol ke-3

still cranky, lembik dan nak berkapok.

kakak yg kebosanan. dia cakap gini, mama nak pakai tudung dgn booch (brooch)! bole?

setiap kali nak bagi ubat. mmg aku struggle banyak la nak pujuk adel. makan sejam ada kot. nak tenangkan dia. bukan masuk kot mulut pun. masuk ikut drip jugak. adel kena masuk ubat gastrik jugak. sebab perut kosong. takut asid masuk perut pulak.

bilik khadijah luas banyak dari hafsah tadi

then katil dia kat tepi dinding. so aku nak tido pun tak lah jatuh.

sofa bed yg baru diperkenalkan kat wad2. akan diperbanyakkan lagi kata pegawai yg datang buat survey tu. ni dah pagi. adel still lembik. but ok la, bole gerak2 sikit. pagi tu, papa anta nia gi taska sebab nia sekolah. aku jaga adel jap. then aku nak masuk office lak. masa ni pegawai perubatan dtg dgn ustazah. survey service dgn nurse2. ustazah dtg bacakan doa utk adel. tersebak aku masa tuh.

nurse tanggalkan drip. adel dah tak nangis dah.

tengah hari tu dah bole jalan2 dan senyum2. dah kembali bersuara. alhamdulillah..

begitulah episode adel sakit kali ni. moga lepas ni niadel sihat2 aja hendaknya. Ujian utk kitorg sekeluarga. hidup tak selalu kat atas kan? kadang- kadang kita diuji utk kita muhasabah diri.

note : untuk kes macam ni, kalau dapatkan rawatan kat sini, total bill dia RM1,036.70 termasuk, ubat, antibiotik, bilik RM150, nursing procedure dan consultation. kalau ada insurance semestinya FOC. so, kalau korang belum ada medical card utk anak2, mungkin bole consider to have one. kita tak tau bila kita bakal didatangi ujian macam aku ni. so, beringat sebelum kena, sediakan payung sebelum hujan. bole juga jadi savings utk pembelajaran anak2 kita esok. tak yah susah bayar hutang PTPTN mcm mak pak niadel ni. :p kalau nak amik insurance, cari yang takaful ye. dan yg tak perlu up-front duit dulu atau yang co-insurance yang kena bayar certain percentage from the total bill.

amboi, lately suka sgt membebel panjang2 aku ni. hahahah... last but not least thanks to all Az-zahrah islamis medical center's staffs for the great hospitality and services. kalau outpatient dia mcm harem, tapi, kalau warded, best! :D

gambar macam haram sikit sebab pakai hp je. compact camera nye charger tak jumpa. DSLR di kampung halaman.

12 comments:

yantie said...

kesiannya adel sakit... tgk bibir dia merah sgt.. pnas dalam kot erk..

masa raya puasa aritu pun danial
kena cirit birit tak henti. minum susu muntah. kitaorg tak ingat lgsung nk bawa dia gi klinik sbb dia lasak/ceria cam slalu.

danial sakit dlu pun berpeluk manjang gak camtu... dgn wayar susu kot hidung mmg terbatas pergerakan kakn alya.

tp kan alya... kalau sampai 2 ari tak buang air kecil tu, doc kate ape??

alyyani said...

yantie : kalau aktif tak pe lagi yantie. sbb nia penah gak kena, tp tak la dehydrated mcm adel. yg sampai 2 hari tak kencing tu sbb mmg takde air dlm badan nak dibuang. huhu.. tu yg pampers kering kontang. and total drip air dari isnin 5 botol. tekejut kitorg

eynda said...

Kesian adel...moga cepat sembuh betul2...susah hati kan kalau anak tak sihat...

Mama Likha said...

sedih jugak baca entry ni.. tak sngka mcmtu sekali adel kena warded aritu....


apa2 pun, syukur semuanya dh balik mcm biasa.... bila agaknya leh jumpa adel kan... ?

amal_fc1303 said...

mak ai mahal giler bil nye..

xpe yg pnting adel dh sihat kan.

mrs.spicy said...

y aku sebak bace entry ni eh? good girl nia! semoga adel sehat sokmo..jangan sakit2, susah hati mama

Salina@IbuAqil said...

alahai sian btoi tgk anak2 x sihat ni tambah kena tahan wad.. adel, moga sihat2 selalu ye sayang..

Fiza Nazri said...

Aly, lepas ni klu ada anak lg, before nam bulan request injection elak rota virus. Aku br tau sbb aritu azfar byk kali cirit gak. Skrg xguna amek da, paed azfar yg suggest kene amek before six mths

ilasofi said...

Akak..rasanya mungkin sebab cuaca..adik kawan sy pun kena mcm tu raya ari..anak sy hujung bulan sept ari tu jadi mcm tu..tapi nasib la tak teruk sangat...

Anis said...

alhamdulillah adel dh sihat. izz jugak yg blm baik btul. nk sebln dh. batuk2 plak skarang. dh la jenis mudah terjeluek, bila batuk lg la senang muntah.

btw, aku tgk best pulak az-zahrah tu. next time KALAU aku ada yg ke2, kat sana je la. btw, nia sgt la baik. beli la t-shirt lengan panjang lg utk dia. hehe

ellin_ibu_awathif said...

Assalam, ,lya...eceli adel ni kena cirit birit ke or CB tu salah satu symptoms gak...awathif dulu penah kena CB time dier 7bln mcm tu kot..mmg seksa la n kesian sesangat ka anak tuh..klu bukan awathif aku sndiri xtau mcmane rasanyer duk hospital..semoga adel cepat sembuh yerr

nome said...

thanks for the info beb...mmg sgt berguna...dan betul jugak psl insurans tuh...sediakan payung sebelum ujan...penah berlaku kat anak aku dulu...total bil nak dekat 2K...sib baik FOC...

semoga adel dan anak2 kita sentiasa sehat sampai bila2...semoga dijauhkan segala penyakit berbahaya dan tidak berbahaya...amin

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in