akibat terlebih bagi makan coklat

gambar kejadian takde sebab mak dia busy jadi incredible hulk..

sebelum ni, aku tak de lah percaya sgt, kalau bagi anak makan manis2 ni, akan jadi sugar rush bak kata mama adamaisyh. sebab aku tgk, everytime niadel makan coklat, diorg lagu tu je. mmg aktif nye begitu. i'm not sure how to classify it to hyperactive. tak tau sejauh mana hyper itu. 

sebab kalau pegi klinik, masuk jumpa doktor, haritu nia terus gi panjat katil patient. aku mula la nak jd tarzan kan. sudahnye aku kena marah dgn doktor "kenapa u nak marah? she's exploring. dia tau katil tu utk baring / tido. so it is normal for her age" begitu ye? aku lak nampak dia panjat katil mau lompat- lompat lepas tu nak terjun kebawah. sebab dalam bilik doktor, aku senyum je la angguk.

malam tadi, kitorg sampai rumah sama2 lewat, then kawan wan nak dtg beraya kat rumah. mmg lintang pukang hari biru la dibuatnya. wan tolong kemas rumah, vakum semua. aku lak kat dapur prepare makanan. niadel pandai- pandai la bawak diri time tu. adalah masa diorg menangis aku ckp suruh la diorg minum susu tgk tv. nia pulak dah pandai masuk dapur bukak peti ais, amik apa yg dia nak makan.

sekali dia ternampak sebungkus coklat bulat2 jenama vochelle. terus diorg 2 beradik landing atas sofa depan tv. aik! senyap je! bila tgk, dah selamat berketul2 masak dalam mulut. nia ni tak makan kacang. so dia makan part coklat je. almond tu dia letak dlm mangkuk. so aku tak de la rasa over dose. aku ingat biasa je.

sekali, masa kawan wan dtg, ha mula la mcm sarkas anak2 aku ni. time ni la tunjuk skill menyanyi negaraku, melompat atas sofa, time org makan, time tu la nak amik bekas kuih, time tu la nak makan. aku dah tak segan silu dah. jerit dgn nada sopan je la. urut dada tgk nye. adik nye pun sama naik. lega diorg tak mengempeng, tp bukan- bukan pulak.

bini kawan wan tu seronok la tgk keletah diorg ber-2. melayan nia cakap. bersembang kemain, aku jd translator sebab ada yg pelat kan. bini kawan wan tu siap cakap "dulu masa kita jumpa masa tu korang (aku dgn wan) belum kawin lagi, senyap je. ni bila dah ada anak, lain dah" kahhhhhhhhhh... aku pun tak ingat bila aku jumpa dia masa tuh. tp aku senyap eh? hehehe... dah ada anak ni, beginilah kekdahnye. tp relax je dia. sebab katanya akak dia ada 8 org anak. so ni baru 2, dia dah biasa hadap la. akak dia umu 36tahun. 

gitu gini, 10.30 kot balik, time tu nak kena tido kan budak2 dulu baru leh mandi, kemas semua. mula la drama swasta masing2. tp when it time to masuk tido, no kompromi, semua kena tido. elok diorg tido, baru la boleh rehatkan diri... teringat lak akak yg ada 8 anak tuh, haa ada berani???

takde la all the time macam sarkas. ada masa diorg ok2 je. walaupun barang seminit dua je. mama dah kira ok la tuh..

lepas tu ada je lah akalnye... macam2 la.. ni namanya apabila sel2 otak dah berhubung... minum susu mengandungi gangliosida ye.

8 comments:

Princess Solehah said...

auni pun sangat3x aktif sampai ummi nya tak larat nak kejar dah :)

Ryn said...

yg 8 tu x terbayang laa aku camne gaya nya...kot semua behave ok laa kot..

mrs.spicy said...

wah...orang kata budak aktif le bijak..hehe..tp mak nye la yg kn jd tarzan=p

Rizziela said...

betul..barulah bijak budaknya...

Cutelah baju diaorang..comel sangat

yantie said...

btul tu alya... dulu balik umah mertua snyap je mulut.. tanya spatah jwap spatah... la ni mmg cam tarzan.

cantik baju niadel... bli kat ner...

Iryani Noor said...

haha sama la ngan sofia.. kalu die mkn cokelat, alamat nyer kul 2pg la die tido.. dok jln kehulu ke hilir, memanjat tok sah ckp la.. lasat mcm bdk lelaki..

alyyani said...

princess solehah : elok anak kita aktif dr melepek kan? tp tu lah, nak komplen je keje mama niadel ni :p

ryn : kekdahnye la kan. 8 tuh!

mrs spicy : aduh, tu la pasal nye. hari2 jado tarzan kalau kat umah

rizziela : makcik diorg belikan :D

yantie : hehehe kan? skang dah ada anak tak kira tempat dah. ahahaha

iryani : tul lah yani. niadel ni org tgk pun mcm budak lelaki lasaknye. huuhu

alyyani said...

princess solehah : elok anak kita aktif dr melepek kan? tp tu lah, nak komplen je keje mama niadel ni :p

ryn : kekdahnye la kan. 8 tuh!

mrs spicy : aduh, tu la pasal nye. hari2 jado tarzan kalau kat umah

rizziela : makcik diorg belikan :D

yantie : hehehe kan? skang dah ada anak tak kira tempat dah. ahahaha

iryani : tul lah yani. niadel ni org tgk pun mcm budak lelaki lasaknye. huuhu

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in