6 Syawal - baru nak keluar beraya & balik KL

akhirnya, pada hari raya ke-6 baru kitorg berkesempatan pergi menziarah. dan pertama kali baju raya aku nak pakai. teruja la jugak nak keluar beraya kan. 5 hari ni dok terperuk ke dapur. hehehe..lepas sarapan, kitorg memulakan perjalanan (bawak adik ipar aku yg 2 org tu) ke rumah maklang kat penang. alahai, nama kampung apa semua aku lupa.

elok je sampai umah maklang, bole pulak hujan turun selebat2nya. time tu lak nak hujannye masa kitorg nak gi raya. huhuu... frust la memula, tp lepas tu hujan on off baru kitorg gerak ke rumah maksu. 1 row je dgn umah maklang. lepas tu ke rumah makngah. tp makngah takde kat rumah, then terus ke rumah mak anjang. kat sini kitorg lunch. lauk mmg sempoi dan memenuhi citarasa tekak. nasib la menantu, kalau tak, mmg dah tambah. :p

last sekali ke rumah tok embun. ni je la nenek suami aku yg tinggal. dah settle menziarah, kitorg terus balik rumah. malam tu dpt undangan dari rumah setaman, umah chaq. dah settle beraya, balik rumah packing barang. kitorg pun gerak pulak ke KL. mmg purposely gerak lmbt sebab en driver cuti hari isnin. aku yg keje. kitorg selamat sampai rumah kul 3 pagi. and ada beberapa jam je nak tido!

sekian backdated entry raya aku... :)

sementara tunggu mama papa bersiap. pada yg bertanya, dress niadel ni cikmas (adik ipar aku) yg bagi. mana dia beli tidak pulak aku bertanya. nanti aku tanya kan ye.

dah sampai rumah maklang. bukan mak je teruja keluar, anak pun teruja dpt keluar :D

maklang ni, kakak arwah mak..

lama gak lepak sini. sementara tunggu hujan berenti. boleh la 2 sepupu ni bersembang lama. ni antara sepupu wan yg rapat dgn wan. single lagi ye. but not available lah :)

adel dah mengamuk nak susu. dan dah mengantuk..

dah tido pun adel. kakak nye tu pura2 je ye landing kat situ..

lepas tu ke rumah acu (adik arwah mak jugak). haaa pencinta kucing family mertua aku ni. especially acu ni. ada 13 ekor kucing. dalam rumah ada lg. ada la benda nak attract adel.. time ni kena kurung sebab hujan lebat..

kami dijamu dgn mihun goreng. bertambah2 la. sebab lapa kot. nia pun sama. org nak balik dia mintak mee lagi. ish!

then kerumah ke3, rumah mak anjang. patut aku nak pakai baju kaler kelabu, sedondon la dgn wan. sekali tudung dia tak bawak! cis cake betul lah! oh tudung aku pakai ni, akak aku yg belikan. dia bagi aku. tq ye maklong! :p

tu pak anjang kitorg..

last sekali ke rumah tok embun. kalau selalu kita ikut org tua beraya, tak de la nak sembang mana dgn org tua, kali ni kitorg pegi sendiri, mulut kena ringan la kan :)

niadel teruja tgk gong kat rumah moyang diorg..

sampai rumah tak dpt nak tido, sebab ada org dtg rumah. so anak2 pun mandi lambat. kul 7 lebih baru mandi. lepas tu packing dulu sebelum keluar beraya lagi..

malam tu, dalam kul 8.30 ke rumah chaq pulak. chaq ni kira bukan family, org setaman tp close friend dgn family la..

wah wah adel, mcm mem besar ye duduk atas kerusi tu. org tua dok bawah pulak. kurang sopan tuh.

kakak nye dok khusyuk makan mihun goreng singapore lg.

ha, hat ni baru lah anak mami jarum kan? cucu chaq, balqis namanya. umu 5 tahun..

budak2 main kat lua sementara mama lak makan. tak lama lepas tu, kitorg mintak diri...

one last photo sebelum gerak balik. meh nak kenal kan dari kiri, syam (biras) isterinya mas (adik ipar no.1), maisarah (adik ipar no. 4), razali (adik ipar no. 2), ayah mertua, munirah (adik ipar no.5). adik ipar no. 3, masitah namanya. tiada dlm gmbr sebab dia yg amik gmbr ni..

ok, entry2 raya lepas ni ada la current entry.. kalau tertunggak pun, tak terlalu tertunggak sgt :) have a great weekend and selamat meneruskan beraya dan kutip duit raya utk anak2 korg ye!. weekend ni kitorang beraya ke rumah saudara mara di klang valley lak. raya marathon lagi!

8 comments:

Qaseh said...

nice dress adel dan kakaknya pakai

Salina@IbuAqil said...

Alololo comelnya anak2 dara ni pakai dress dot2 pink.. Sweet sgt.. ;)

Princess Solehah said...

alamak...dah habis ke? tak puas baca huhu....

yantie said...

alya, adik ipar no. 3 dgn no.4 sama erk nama diaorg... masitah... conpius... :)

Iryani Noor said...

suke baju polka dots derang..
schweet =p

nome said...

meriah beraya dari rumah ke rumah...bertambah rapat hubungan kekeluargaan..i loikeee!!!

cantek sungguh baju gaun dua beradik nih...pandai tol makcik kamoo belikan....

LYAfrina said...

alya..dress2 tu cun nyer..geram tgk..beli mane tu..

hehhe..bnyoknyer kucing.. i like

alyyani said...

qaseh & salina : tq2! credit to cikmas diorg! :D

princess solehah : routine entry akan menyusul. cerita raya je dah habis :)

yantie : thanks bagitau, dah betul kan lepas baca komen yantie ni. hehehe... sendiri pun confuse. adik ipar nama dekat2 :D

iryani : disebalik nak pakai kan tu, berperang. especially dgn nia. :p

nome : this year terasa meriah. tu la, credit to makcik diorg.

lya : nanti tanya adik ipar alya eh. family belah kedah mmg pencinta kucing :D

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in