Ramadhan = our true colors

fuh, genap 6 hari aku bertapa dari blogging. apekehey? apa jadi? macam- macam jadi. dugaan opening puasa namanya. kalau last year, aku sakit dihujung Ramadhan. kalini, ia menjengah diawal puasa. ditambah dengan kerja melambak kat ofis. i know it sounds cliche tp betul je pun kan. ditambah lg dengan assistant aku yg offday bukan sehari, bukan 2, tp 4 hari. aduh, dengan aku yang dapat MC nye, aku gagahkan diri datang ke ofis. berbungkus mcm dlm kutub utara. boss pun nampak aku sakit ni sebelah mata je lah. "u demam ke alya?" aku angguk je. then thats it. sebab sebelah mata dia lagi banyak gila keje aku yg masih pending. then bila aku tutup aircond, org2 kat office aku ni cakap "eh, panas la alya" deme gi on balik aircond. bagi la aku 1 aircond sendiri dalam bilik aku kalau gitu. berangan je lah. 

2 malam aku tido menggigil. btw, demam tonsil is back. wan siap nak EL jaga aku bawak aku gi klinik. tp aku bangun gak gi keje. hangin je member. kak chemso, finally we met! kecik je orgnya. hampir lupa yg akak pregnant. so gitu gini, bolos jugak puasa aku kali ni. sebab kalau aku tak makan ubat, aku rasa aku tak bole buat apa. i need to do my work as an employee and also a mom.

dalam pada tu jugak, wan cakap, dari dok mengadap blog je, bawak2 la baca Quran. aduh, terbayang pulak muka bapak aku masa tu. hahahaha... malam tadi baru kesempatan baca Quran di bulan Ramadhan ni. baca pun berteman niadel. adel siap bole tertido atas perut mama masa mama baca Quran. aku baca terjemahan sekali. nak dalami isi kandungan Quran. moga dapat panduan dalam hidup. insyaAllah.

bape perenggan mukadimmah aku? aku baru nak masuk tajuk entry ni. kahhhhhhh.... sebab aku tak tau bila lagi blog ni akan berupdate dibulan puasa ni. aku mmg takde time nak bukak laptop kat rumah. kat office lglah. tp sibuk dok tgk blog org kan. tu utk hilangkan rasa ngantuk dan tgk menu2 berbuka korang. hehehe..

ok, serious, cerita bermula. seperti kita sedia maklum, bulan puasa ni setan diikat kan, so yg keluar dari diri kita dari percakapan kita itu lah perangai sebenar kita...........

(i took a  long pause before i can continue. kua kejap beli barang dapur, masak utk niadel, perap ayam. thanks ztee, mama likha for the idea. now here i am, sambung menulis entry ni sambil ngadap niadel makan. senang sebab diorg makan sendiri. janji betunggu. tidak kalu, nasi jatuh ke lantai, satu keje lak)

ok sambung....

alamak, i thought this entry is already too long, i continue our true colors on the next entry. insyaAllah and assalamualaikum...

sekejap je dah nak seminggu kita puasa kan?

11 comments:

Farah Shamsudin said...

take care ye dearr.. farah pn tak sihat awal Ramadhan ni..

Princess Solehah said...

patutlah datang sini takde cerita baru....mama niadel sakit rupanya :) semoga cepat sembuh ya. Tak sabar nak baca kisah niadel satu family di Bulan Ramadhan ni :)

eynda said...

Take care... :-)

Kak Aya said...

semoga dah sihat nanti boleh lah update blog selalu ye..salam ramadhan

@lfidah @dim said...

alya..patutler singgah blog alya lama tak update..kwn xsihat rupanya..semoga dah sihat sebab kalau alya xsihat tak adaler blog berupdate dan aku xada tmpt nak menyinggah...:-)

Elyn Sani said...

bertabah la wahai teman. dugaan bln ramadhan pasti ade hikmahnye!!

MrS. F!zA said...

ouh tak sihat..ramai lak yg sakit dr dlm tekak kan..tonsil lah ulser lah..mmg dugaan bulan puasa..

*betul apa yg kuar dr mulut dan perbuatan kita di bulan puasa itulah diri kita..hihi

Iela Fazielah said...

harap alya cepat sembuh...baek wan siap nak amik cuti jaga bini tu...tabik spring kat dia...

Mama Likha said...

lahai.. nama ai disebut2 disini.... huhuuu so mjadi tak menu ayam rempah alya...? anak2 blh makan, sure suka sgt sbb tk pedas pun...


btul kata2 wan tu kan... drp dok ngadap blog, fb baiklah kite baca quran.. bulan puasa ni lah nk tmbh amalan huuuu.... teguran utk diri sndiri alya... ;(

alya take care ye.... wpun jrg update, hope alya and anak2 sihat selalu.... selamat berpuasa ! :)

Ibu Mifzal Arsyad said...

hope cepat recover...mmg seksa kalau demam nga bulan puasa lg n keje opis berlambak..tp kena gak rehat..

chemso said...

selamat berpuasa alya...akak dah 3 hari bolos puasa...pening+loya+muntah...tak mampu nak smpi petang....tinggi alya ya....rasa kemetot jer akak sebelah alya.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in