Jalan- jalan Melaka - Day 1

- entry mengandungi 23 keping gambar -

mmg target utama nak ke melaka nak bawak niadel ke zoo melaka pulak. konon pagi tu nak gerak kul 7 lebih, sampai pun zoo dah bukak. tapi, haruslah ada terlajak. kul 8 lebih kitorg gerak. berenti kat R&R mana aku tak ingat, utk breakfast then exit toll ayer keroh pukul 10 lebih. just nice la sampai kat zoo baru bukak. cerita bermula...

pukul 11 pagi ada animal show, terus pegi kat sini. org dah ramai tp masih ada tempat duduk. burung tgh tunjuk sign welcome.

2 hari kat melaka mmg panas terik la. ok la dari hujan kan. kalau hujan, apa pun tak boleh buat. kitorg tak tunggu sampai habis pun, terus beredar..

masuk dalam 1 of the section dalam zoo. syok betul zoo ni, ada certain binatang, berkeliaran kat sebelah kita je. aku pun cuak dibuatnye.. ni flamingo terlepas ke mmg sengaja dilepaskan ke tak tau la. 

ke taman safari pulak. zirafah dgn zebra kat belakang..

masa kat zoo ni lah, kitorg banyak berenti beli air, minum air. sangat panas, sangat haus..

bawak 2 askar ni ginilah. kejap nak duduk stroller, kejap nak bangun, kejap kang 2-2 nak bedukung. so, 2 askar je la dulu sampai diorg independent sikit eh. motip? :p

berenti rehat lagi.. mau nenek ni ke zoo ye..jenuh gak nak bejalan tu.

Harimau malaya...aummmmmmmmm!!!!

Nia yg nak naik kat turtle ni. adel takut..

then kitorg naik tram pulak utk 1 last round setelah kaki dah lenguh bejalan, tangan dah lenguh mendukung. time ni berenti kat tengah2 zoo 10 minit utk sape2 yg nak tgk binatang sekeliling. aku takde kelua pun. recharge tenaga.

the smallest animal in the zoo i guess.

keluar dari zoo dekat kul 3. terus menuju ke pusat bandar, nak check in hotel. niadel time ni dah letih sgt dah. amboi nia, tinggi nye kaki!

setelah research kat internet, hotel mana nak stay, we decided to stay at bayview hotel base on rate and availability. last minute booking gak ni. mujur gak ada bilik yg available mengikut bajet kitorg. dan bilik nya pun selesa.

tak dpt queen bed tp bole combine bed ni. so ok la. time ni, budak2 be2 ni dah pengsan kepenatan.

petang tu, lepas dah menyegarkan diri, kitorg keluar early dinner kat umbai. kitorg pilih utk makan kat parameswara ikan bakar. favorite spot tu kan. papa tgh pilih2..

lauk dah sampai, tak toleh kiri kanan, terus ngap!

mmg niat dtg melaka ni, nak melawat attractions baru kat sini. salah satu nye ialah river cruise. mujur gak la beratur tak panjang. 

ni kira dah pegi i-city la kan? :p

boat yg kitorg naik. seronok naik cruise ni. jurucakap dia best, then disajikan dgn lagu2 rakyat, mmg layan la.. niadel siap joget2 dlm ni lg.

mmg banyak bangunan bersejarah kat melaka ni sepanjang perjalanan dalam cruise ni. ni lukisan dari uitm students

ni adalah hotel yg paling mahal di melaka. casa del rio. rate paling murah dia adalah rm700/nite. baru dibuka.

korang tau aku tgh buat apa? tweet tu satu hal, lagi satu nak tau current update malaysia lawan singapore. wan memula tak mau keluar, sebab nak tgk bola. apekehey dtg melaka, duduk bilik je kan? :p

lepas ke river cruise kitorg terus balik hotel. good nite semua..kita sambung day2 pulak ye. peace y'all!!

6 comments:

LYAfrina said...

COMELNYER PIC ADEL TTP MULUT TU..CUTE SGT2... LYA BILA NTAH NK SMPAI MELAKA... DH LAMA BENAR..LAST MASA UMUR BAPE NTAH...

@e_da said...

dekat gak nak pegi tp tak penah pegi lg trip camni kat melaka... tgk nia dan adel pegi untie pun nak g la nanti.. ehehhe

@lfidah @dim said...

hotel alya duduk dah dekat umah mak..zoo pulak dkt umah saya...sedihnya tak dpt jumpa...

Ryn said...

alahai adel comelnya wat muka gitu...nia plk terserlah kecomelannya masa kat turtle tuh...cute deme...

best kan zoo melaka..aku pn nnt nak plan g sna laa..dh lama dah x g short family vaccay mcm nih...

nome said...

korang sefamily mmg terbaek...puas bile dpt bercuti2 camni...zoo melaka mmg best...ko penah pegi time malam tak? aku lom penah merasa lagi...bukan skrg kot, tgu la anak2 kita dah besar ek....

hotel tu menarek...cantek dan luas...rege sure berbaloi2 nih...boleh mintak contact kat ko yer beb...

sempat lagi tu hapdet psl bola masa kat atas cruise...ekeke...

bukit gambang said...

macam menarik jer melaka, nak gi jugak lah macam ni..=)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in