office kena pecah masuk... lagi!

tgh hari tadi, masa nak keluar lunch, boss aku call. dlm hati, apa2 je la boss aku call tgh cuti2 ni. rupanya, boss aku cakap, office kena pecah masuk! again! this incident was actually second time happened. masa 1st time, dalam tahun ni jugak. masa tu time solat jumaat. kira perompak ni dah aimed la. 

nak jadi cite, suspek, dah masuk kat office sekali, dia cakap nak amik barang. as if nak survey la kot. aku ada masa tu. sebab dia lalu kat bilik aku. ish, scary kot. dia masuk office bawah dgn atas sekali (office aku ada 2 tingkat). so, masa hari jumaat, lelaki pegi solat jumaat, pompuan lak merambu. time tu la diorg operasi. tapi yg kena tingkat atas je sebab tingkat atas ni tak berkunci masa lunch break. tingkat bawah (management office) mmg tak leh nak buat apa, secure sikit. so, masa tu, diorg sempat angkat laptop dgn handphone je. cerdik budak office aku tgh solat jumaat tinggal hp. maka selamat. 5-6 biji laptop la sempat dirembat.

masa tu ura- ura nak pasang cctv, belum dilaksanakan. upgrade pintu masuk office je la pakai security kod. tp takde alarm system pun. then pagi ni, officemate aku masuk ofis nak buat keje kot, tgk jadi lagi! kami syak org yg sama la. diorg buat keje ni, malam td. 

yg bestnye, habis laptop, desktop diangkat nye. mujur la plotter, photostate machine ada lg. tak dan kot. then berat. tingkat atas (operation office) gak yang kena untuk kali kedua. adoi, benda nak jadi kan. lepas ni kena upah guard gamaknye. ye la, office tak besar mana. kat shoplot je pun. tp tu la, terror gak la perompak ni beroperasi. sebab sebelah office kitorg ada hotel sunn-inn and sebelah tu ada restoran maulana which obviously, beroperasi 24jam.

notebook budak office pun baru je diganti lepas kejadian kecurian yg pertama. dah hilang balik. korang tak bawak balik ke apa? esok, bakal sibuk la dgn urusan2 ni. takde cash yg hilang sebab cash ada dlm bilik aku. kahhhh berani aku bgtau? try me ok! ewah, ugut ko...

to my officemate : hopefully kerja- kerja korang ada save and back up kat server. kalau tak, sangap la jawabnye. mcm baru masuk keje la. ish, mcm2 la. 

suspek? group of indian. kalau ikut previous case, polis cakap, mmg diorg ni tgh beroperasi kat area serdang, seri kembangan and puchong. modus operandi mcm aku ckp tu la, masuk office konon nak angkat barang ke beli paper ke and dibuat masa solat jumaat. ni kena time cuti. so, hati- hati ye semua.... 

7 comments:

Gieyana said...

kesian kt uols kan..rs nya diaorg mmg dh lm aim dh nie kan?huhu

da cover insurance tak?hopefully leh recover balik..huhu

@e_da said...

HUHUUUscary gak sib baik buat time takde org..takut gak nyawa diorg buat taruhan..simpan duit tmpat rahsia la alyani..

mar!ahaf!z said...

jahat la derang ni..
nak idup senang je, tp cara haram!

Iela Fazielah said...

adus.. abis company rugi disitu nak gnti laptop bagai... tp kat upm pun dah jd mcm nia balik.. kamiorg kat opis pun sama.. tghari jumaat mmg kena kunci pintu opis...

bonda dadif aka akish said...

haiyok...dsar penjahat betoi..ari jumaat pon buat kerje jugek...

nome said...

dari satu kes ke satu kes yer...dekat2 lak tu kes ni happen...bahaya2..maknanya kawasan tu masih lg hitam...kena extra careful...jgn simply tinggal enpon, beg or lappy...cepat je kena sapu...

mintak boss pasang cctv, at least...boleh gak tgk camne ghupe red indians nih..geram aku! yg senang derang...yg susah kita...

Romai Adzlan Mohd Sharip said...

hua hua.. akunyer pc lah mangsanya... 2 bulan punyer kerja tiada sempat diback-up.. senyum kerang je la bila tau berita nie.. nasib baik yang dolu2 punyo ado back-up.. kalo x.. wajib hanto surat berenti.. muehehehehe

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in