Tonsil = penyakit bulanan

Tonsillitis is an inflammation of the tonsils most commonly caused by viral or bacterial infection. Symptoms of tonsillitis include sore throat and fever. While no treatment has been found to shorten the duration of viral tonsillitis, bacterial causes may be treatable with antibiotics.

ni la yang aku alami sekarang ni. Tonsillitis. semua org ada tonsil, tapi bila tonsil tu bengkak, maka akan effect body kita dan membawak kepada tonsillitis. antara symptom yang common bila tonsillitis menyerang ialah

  • red and/or swollen tonsils - ni yg aku tgh kena
  • white or yellow patches on the tonsils - ni pun
  • tender, stiff, and/or swollen neck - ni pun
  • sore throat - ni pun
  • painful or difficult swallowing - ni pun
  • cough
  • headache
  • sore eyes
  • body aches
  • otalgia
  • fever - dan ini
  • chills
  • nasal congestions
Acute tonsillitis is caused by both bacteria and viruses and will be accompanied by symptoms of ear pain when swallowing, bad breath, and drooling along with sore throat and fever. In this case, the surface of the tonsil may be bright red or have a grayish-white coating, while the lymph nodes in the neck may be swollen

bila diserang tonsillitis, badan aku akan jadi lemah. then diserang macam- macam. demam, sakit tekak, nak telan perit. haish, doctor has advice me to remove my tonsil. since 2- 2 tonsil dah bengkak.dan masa cek dgn doktor tu, sebelah tonsil dah keluar putih- putih which affected by bacteria. korang nak tgk camne rupa tonsillitis? tgk gambar kat bawah ni.

horror tak? ni bila 2-2 tonsil diserang bakteria. putih- putih tu la bakteria. ni rupa tonsil yang bengkak tu. macam aku sekarang ni, 2-2 tonsil bengkak and sebelah dah dijangkiti bakteria. sendiri tgk pun ngeri. patut la, bila aku bukak mulut, doktor buat muka mcm ape je. 

so bila tonsillitis ni become konsisten jadi kat kita, its time to consider for tonsillectomy. which is to remove the tonsil. mcm kes aku ni la, doktor dah advise suruh remove. tapi tu la, banyak sgt alasan. nak kena operate kan, mana nak fikir takut lagi, anak- anak sape nak urus lagi. tp bila dah jadi macam ni, its time for me to consider to remove my tonsil.

sampai bila kan, sikit- sikit demam, sakit tekak dan lain- lain. runsing wan tgk bini dia ni. siap tadi dah nak apply GL untuk aku. eh, taknak2. nanti dulu. bagi saya mentally and physically ready ye bang! 

esok ada appointment dengan doktor nak tgk putih kat tonsil tu berkurang ke tak. kalau tak, either tukar antibiotik or doktor buat referral letter to hospital. erk! yan, camne ko kena operate tonsil dulu eh? aku takut weh!

sources : wikipedia

9 comments:

r|nA @ ja|j|na said...

ooo, barulah tahu..

lahai, kesian alya..hubby rina mmg selalu kene tonsil..kadang² nak makan pon tak lalu..

hope cepat sembuh ye..

shah-ila-ain said...

terukk woii masalh tonsil ko nie...tapi tu lahh kan bila nak buat operet tu mcm2 hal nak kene satle dulu...hmmm kalau rase tak tahan sgt elok ko mula fikir waktu sesuai utk ubt tonsil ko nie...jgn didiamkan nnt melarat lagikk susah..

cepat sembuh yerr...

Tina Othman said...

kena operation dear baru okey..aritu anak sedara saya umur 9 thn dah kena buat operation baru okey sebab dr takut makin besar tonsil nya

take care okey :)

Fieza said...

Abg fiza pernah remove tonsil ni. Tapi bila dah remove pun kita kena be carefull gak..tak boleh terdedah ngan habuk selalu

So Shy Lady said...

akak doakn moga cpat smbuh ye...
;)

amal_fc1303 said...

tonsil ko jdi putih2 cmtu ek? sama ngan kwn ina gak weyh..

nome said...

aku tau ko boleh beb...ko kena kuatkan semangat dalaman dan luaran ko...bile dah cukup ready...maka buanglah tonsil itew...cian kat ko gak sbb asik repeat demam sbb tonsil...

get well soon my fren :)

azi said...

anak sedara akk baru jer buang itu tonsil sorang 14 tahun dan adiknya 12 tahun.....dok makan ubat dan tangguh2 last2 SIL tak bley tahan...decide operation terus utk anak2nya...alhamdulillah ok. Buat la keputusan terbaik...nak susah sekali jer dpd dok sakit selalu kita nak layan anak2 pun tak larat....

mrs.spicy said...

ayyarkkk..gini ke rupenye?ngeri jgk

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in