tips jimat bateri - torch user

sejak aku pakai hp ni, mmg aku dapati bateri cepat habis. bateri kong pun tak bagi salam. tetibe je dia mcm hibernate mode. aiyo, masalah jugak. so, setelah dibuat kajian, observation sendiri dan mengambil pandangan member se-torch, aku nak share camne korang leh jimatkan bateri so that bole pakai lama.

mula- mula tak terfikir pun akan pakai pouch ni. tapi bila org kedai tu cakap pakai pouch ni boleh jumat bateri untuk beberapa jam, maka terus la pakai pouch ni. aku rasa mcm hp org tua je bila pakai pouch ni. ayah aku pun takde pouch gini. so, after few weeks using this pouch, didapati, lagi hebat bateri dia cepat habis. ni disebabkan pouch ni ada censor which all the incoming notification dia akan alert kan kita dgn vibrate. so korang bayangkan la, notification email, sms, twitter, fb. mau tak bateri cepat drained. so baik tak yah pakai bateri ni. tapi macam boss aku cakap, apa susah, bateri habis charge je la. heheh..

memula beli hp ni, aku pakai casing ni. then tukar pouch then kena tukar balik kepada casing ni sebab lebih tahan lama bateri dia. notification yang masuk pun takde vibrate. tgk kat lampu je. oh kepada yang berminat nak beli casing ni harga dia RM25 sahaja. banyak terdapat dipasaran. ewah.

and semalam manager aku cakap cara lain nak save bateri, switch off wi-fi. sebab kalau bia on dia akan hp akan sentiasa sibuk cari coverage.

tips lain untuk semua pengguna smartphone, sila pastikan ada extra charger diamana- mana. di rumah, pejabat, kereta dan hadbag. mmg semua smartphone makan bateri dgn jayanya sebab banyak application. 

kalau ada lain- lain tips, bole share dgn aku ye. tq! :)

11 comments:

r|nA @ ja|j|na said...

betulah alya, rina pakai pouch tu mmg batt cepat abis..then, baru semalam beli casing mcm alya tu..kalau bb rina batt paling tahan pon 2 hari jek..

nur.. said...

aar la alya..wanie yg tak pakai bb ni pakai xperia pun cepat jer abis bateri..
memang kena off wifi tu...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ooo... tips yang bagus niee.. hehehe..

ada. said...

ada tak pakai torch ada pakai bb yang paling murah sekali. so far, battery ada tahan 4 hari. tapi, ada jarang call, msg dengan wifi. kalau nak jimat, boleh off wifi dengan off data. tapi tadek tenet la pulak :P

amal_fc1303 said...

allah hai payah la pakai smart phone.
cpt sgt abeh batery nyer..
pakai hp biasa je la weyh...
xpon beli spare baterry sng.

Mama Likha said...

btul alya. asben pun pkai bb, pkai jer pouch die tu... mmg jimat..., dulu die serabut nk pakai pouch tu sbb besarkan poket die, so tk pakai dlm 3, 4 ari cpt hasis bateri. skrg pkai je pouch tu, 2hari setengah skali jer die cas hset :)

tp iphone tkde smart pouch centu :(

Ibu Mifzal Arsyad said...

ya la alya...mmg cepat sgt abis bateri..ainey x de pun pakai pouch tuh...skang ni tiap2 mlm sure kena charge..kalau x esok mmg off la tepon tuh..

thanks 4 e tips

ps: br perasan alya x update status kt twitter...rupernya dah x follow..x sure la mgkin ainey tertekan unfollow kot..try nk follow balik x dpt sbb cm kena block..apa2 pun..thanks sudi add ainey hari tuh..

Elyn said...

ha seb baik bb aku dh ade baju baru. nak tips? aku pun takde. senang cite kat office pun kene ade charger dan sentiasa la bwk charger kemana2 huhuhu

mamashasha said...

wei aku dah lama campak pouch bb tu...tak sior teman pakai...very ther!!!!!kahhhhhh smartphone apa brand pun mmg bateri mkn kuat...selain dari tips charger kena ada dimana2....aku akan switch off function bila sedar bateri dah kuning such as off mobile devices...for the time being email ke, intenet access mmg ter OFF la, then wi-fi. bluetooth mmg off sekali...at least bb ko masih boleh receive call/sms ...aku buat gini kalau emergency la....cthnya kat pasaraya ke, pasar ke, atau kat tempat customer ke....itu saje la pesanan saya....hehhhhh sgt lama tdk meninggalkan jejak di nayville.blogspot!

Farah Shamsudin said...

aar.. mmg kena off wifi.. kalo x, mmg batt cepat kong..

Puteri Nuur At-Terawis said...

another tips, switch pada 2G kat setting network tu .

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in