sikap ibu bapa ketika mengandung & impak terhadap peribadi anak

salam semua dan selamat tahun baru. pembuka entry untuk tahun baru ni, aku nak share tips seperti tajuk diatas ni. sumber aku dapat bila aku membaca solusi isu no. 17. since majority reader aku kaum ibu, so suka aku nak share sikit info yang amat berguna untuk kita semua. :)

  • bila ibu bapa yang sering bergaduh -> anak menjadi ganas dan panas baran
  • bila ibu bapa sering bersedekah -> hati anak akan lembut
  • bila ibu mengidam benda pelik -> petanda tidak baik terhadap sikap anak
  • bila ibu tidak meninggalkan solat -> anak mudah mendapat hidayah
  • bila ibu bermain kayu tiga atau melakukan maksiat -> anak menjadi penderhaka dan gemar melakukan maksiat
  • bila ibu sering membaca al-Quran -> dapat anak yang bijak
  • bila ibu mengawal emosi -> anak soleh dan pandai mengawal keadaan
tips yang sangat berguna kan? yang baik kita kongsi dan amalkan eh especially kepada ibu mengandung. satu yang menarik perhatian part mengidam benda pelik tu. uish, baru tau ni...

anak- anak kita reflek dari perangai kita, baik kita, baik lah anak- anak kita dan macam tu la sebaliknya. peringatan untuk diri dan suami juga. 

note : dan yang paling penting, mrs. nayville tidak mengandung ye. :)

11 comments:

Ibu Mifzal Arsyad said...

mmg betul tu alya..masa mengandung mmg kena jaga perangai dan banyak lah membuat benda yg mendatangkan pahala..

thanks sharing e info

Wana said...

aku peknen kali ni suke niaga.. leh dpt tak anak businessman??? huhuhuhu

mamashasha said...

sharing is caring...apa yg disenaraikan tu betul la...bole tgk around kan..yang baik jadi panduan...yang tak elok kita tinggalkan....cute la last pic tu....

Fieza said...

100% setuju..anak mencerminkan diri kita..maka dari diaorg dalam perut lagi kena buat banyak amalan kan

ayunaufal said...

tq.. sbb share.. nasib baik x ngidam benda pelik2.. cume nak mkn aiskrem stoberi kat cameron x pat g ni.. hehehe

LeaKhalid said...

hmmm..bagus ye... kadang2, kita tidak sedar atau tidak tahu yg perkara ini boleh mempengaruhi kandungan kita..semoga yg baik dijadikan ikutan, yang buruk, kita tinggalakn... :)

nome said...

wahhh bagus tol info2 ko nih...part ngidam pelik tuh, aku baru tau nih...semoga anak2 kita semua terpelihara daripada segala kejahatan dan keburukan..amin

rina a.k.a jaijina said...

mekaceh alya..tips² yg berguna untuk rina, sharing is caring kan..

rina a.k.a jaijina said...

mekaceh alya..tips² yg berguna untuk rina, sharing is caring kan..

elani makrai said...

btul tue...mmg pon. tp same here, nurin pon tak tau klu mengidam bukan2 tue bg petanda x baik. seb baik masa pregnant kan ammar airute x der pon ngidam pape... sume pon balon aja hahaha...

shah-ila-ain said...

thanks erkkk...penah gak dgr pasal info nie....tp tu lahhh takut gak nie ntah mcm mane anak aku..pasal aku rase mengandung kali nie aku degil n keras ati sikit lahhh...adoiiii....malassss pun banyakk n terlebih2.....huhu...hope jgnlah diwarisi sifat buruk ku ini kepada anak2 ku..huhu amin Ya Allah..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in