orientation day 2 - dah ok! :)

malasnye nak buat kerja. apsl eh? apa yang tak kena eh? sebab takde urgent matter maka, lambat- lambatan la buat kerja. update sikit lah. hari ni aku hantar nia kul 8 pagi. suppose kul 9 pagi sebab masih hari orientasi untuk students baru. saja hantar awal sebab nak bagi dia menangis tgh org takde. then aku pun berangkat lepas pass dia kat teacher dalam keadaan meraung.

settle urusan bank since aku pun masih half day, terus ke sekolah nia nak observe dia camne. masa masuk entrance tak dgr dah bunyi nangis. aiseh, tido lagi ke ape? then aku jenguk kat kelas, nampak dia join the class. principal cakap "your daughter doing ok. she's now join the students coloring". fuh, lega disitu. abis, kalau bayar yuran tapi nangis- nangis then tido baik anta nursery je. heheh.. kesitu lak mama ni.

tp ok la, 2nd day dah boleh mengawal emosi. hopefully nia do well during the entire class. amik nia tadi, ke giant bawak dia ke play area. ramai pulak parents bawak anak- anak yang balik sekolah gak. sempat la sembang- sembang jap. ok, esok dah start kelas dan mama tak observe dah. hantar amik je. :)

parents bole duduk luar je. so aku amik gambar dari sini je. nia yang paling kiri tuh. untuk orientasi, semua berkumpul dari 3 tahun sampai 6 tahun.

cam tak puas hati amik gambar dari jauh, aku mintak tolong principal amik few pics nia dalam tu. harini je pun nak observe dia. esok- esok takde memory dah. betul la tgh menconteng coloring tuh.

nia tgh amik color pencil. sebelah nia yang amik color pencil tu sebaya dgn nia gak. lahir 4bulan awal dari nia. anak bestfren aku gak. ada gang nak risau. hehehe..

kalau tgk org buat benda lain dari yang lain mcm ni la muka dia perhatikan org tu.

org lain semua bawak water bottle, diana dgn nia bawak botol susu. usung la sana sini. botol air ada gak, tp mungkin teacher dia ingat bagi botol susu bole menenangkan derang.

tepat 11.15am, aku jemput nia bawak nia ke giant. tekak rasa nak makan sushi for lunch. bawak nia main kat playarea. kat tangan dia tu star teacher buat activity tadi. nyanyi lagu twinkle-twinkle. kat kelas dia tak nyanyi, dalam kete dia nyanyi. sabojela

main slide pulak.

dah main slide, nak main ni pulak. baru tau kat giant ni tak yah masuk coin. tekan je button dia. main la lama mana pun. dengan mak budak sebelah tu la aku besembang. basically banding kat fee. so fee dia lebih kurang sama je dengan qdees.

dah main kereta tu, jalan lagi, nampak ni pulak. berenti pulak lagi. mama sit.. aku tak duduk, dia jerit mama sit... aiseh...sangkut lagi.

bahaya masuk giant ni. macam2 daya tarikan.notice the shoe? nia tak mau pakai kasut yg diprovide. bukan kasut nia katanya.

sekian update perihal nia ke sekolah.

16 comments:

Mama Likha said...

SALAM alya..

nia dh masuk skul..? ohh... bestnyer..
smart reader ni mcmner yer... salu lah nmpk tp tk thu sgt... kelas kul brapa... smpi kul brapa..?

:)

Mommy 2 Imans said...

anak yang gie school..kita yang berdebar kan..hehhe..nasib baik my doter..first day lepas register terus blah sebab nak antar adik dia gie clinic..hehe..sib baik tak melalak..:)

@e_da said...

seronok tengok gelagat anak di sekolah ek.. nia baru nak sesuaikan diri nanti dah kenal kawan sure dia ok..

LYaFRINA said...

alya.. bestnyer tgk nia blh independent.. besar2 nanti msti cerdik orgnya.. lya pon terasa x sbr nk htr asya k skolah jugak.. tp xdpt bygkan kalo dia meraung nanti ..

zura@iwan said...

owhhh nia dh masuk skool ek....x sgke nya....comey dia pakai uniform tu..independent je nia..

alyyani said...

mama likha : SR ni ada 2 session. kata kalau paling awal likha nak masuk same age dgn nia kan, so sessi pagi 8.15 - 11.15, petang 12.15 - 3.15. so nia ni category 2setengah tahun toddler la. so ada silibus dia. kira dah start pre-school la ni.

mommy 2 imans : fuh, behave anak u! :D

@e_da : harap mcm tu la kan. thanks!

lya : jgn bayangkan part meraung tuh, bayangkan part dia dapat belaja tu. heheh... asya sure boleh!

zura : kalau tak nampak mama dia bole bawak diri, jgn nampak mama je dia nye cara :)

Nana Aziz said...

bes kn pengalaman htr ank ke school. aku pun br je htr ariana kt tadika ukm. so far alhamdulillah. ariana blh msk.

weh, cam knl je member nia 2..ank ita kn..hee...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alahai.. nia uitt.. comel bebonar kamu laaa.. suka nengok muka nia.. ekekeke.....

alongaishah said...

comelnye kasut nia...nia minum air ribena ke weh....excitednye...rase nak anto anak g skolah jugak...hehe...

alyyani said...

nana : ok la ariana behave. anak aku huru hara sikit. ha la weh, anak ita. dah kitorg duduk seposkod. sekolah anak pun seposkod jugak.

jue : kalau tgk muka nia time nangis, fail terus jue. hehehe...

alongaishah : air ribena tu diana punya. nia susu. over la ko long, kasik keluar anak ko dulu dari perut. kahhhhhhhhhh....

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

WAHHHHHH...nia dah gi SR yer...cepatnya masa berlalu...teringat pulak kat aleesya masa mula2 masuk SR tu...masa tu baru umur 2y4m walaupun hakikatnya ikut tahun dah 3 years kan...

bagusnya nia....ayu dulu tak leh tinggal2 aleesya..nangis...tinggal kejap teacher tepon cakap nangis sampai muntah2...huhu..

bagus lah nia ni...be a good girl yer..

eiNa said...

wahh.. semangat nia pegi school eh..
eh, alya SR ni branch mane?

Aira pegi yg dekat umah je.tmn pnck jalil..

Shida said...

wahhhh..nia da gi skul yer...dina belum lagi,maybe hntr masa umo dia 5 thn kot...plan pon nak ke smart reader jgak..
btw,pengalaman shida hntr abg am ke Smart Reader(SRK) since dia berumur 5 thn,ok sangat2..n lepas ni nak hntr tuition kat SRK jugak..sambung level yg dia tak sempat habis tadika haritu...
apa2 pon,insyaallah bila nia dah biasa ngan environment baru tu nnti,dia pasti suka..
all d teacher kat SRK wajib pergi kursus di HQ SRK sebelum mereka boleh mengajar...so,takder masalah teacher yg tak berpengalaman kan...:)

MamaYatie said...

dah gi tolah yer nia..blajar rajin2 tau

nome said...

sure ko lega kan alya? 2nd day nia nampaknya dah bleh masuk dgn new environment...alhamdulillah..hope berterusan sampai bila2...

cantek kasut nia...ekeke....

Iryani Noor said...

ala chomel nyer die nyer uniform... kiut kiuttt..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in