modus operandi nak suruh nia bangun pagi

harini, genap lah 2 minggu nia bersekolah. kalau nia tido awal yakni pukul 9 ke 10, insyaAllah, cuit- cuit tapak kaki sambil panggil nama terus bangun. tapi kalau nia tido lambat yakni pukul 11 ke atas. biasa nya, ni lah timing tido dia, ada kesukaran sikit lah nak kejut nia bangun. so, apa mama buat?

mama : nia, bangun, hi-5 dah start!

nia : mama, bukak vivi (tv) hapai (hi-5)

mama : mandi dulu baru bole tgk hi-5

begitu la kisahnya..bangun, bukak seluar sendiri, tunggu depan bilik air. so far, belum ada drama sebabak masa nak siap ke sekolah. drama sebabak masa nak hantar je. muka ada sikit sebek.

aku pun dah naik hafal lagu- lagu kat cite ni. ni sementara mama nya pulak bersiap.

muncung- muncung tgk tv. sampai suruh minum susu pun tak nak.

tepat jam 8, hi-5 pun habis, kitorg keluar rumah..

18 comments:

Fieza said...

Bantal busuk tak lepas yer..bagus nia sebab dah pg school nampak dia makin cerdik la..Alyya dah train nia free diapers ker

zura@iwan said...

bagus nia..x ssh nk g skool ye...

Iela Fazielah said...

bagus nia.. pandai mama nia... kalau syafiqah sebut nama papa nak pegi terus tegak dia berdiri.. takut kena tinggal... thn dpn nak daftar smart reader gak la

KasehKu said...

Halahai Nyomeinya,
Time melayan kerenah tu rasa geram tapi bila ingat balik mesti tersengeh sendiri je.

Nak kena cari jugak taktik untuk kejut anak bangun skolah sok.

LyNn HaMzAh said...

hehehe...lebih kurang mcm anak lynn juga...kena pujuk tgk cartoon baru okey...

nome said...

senangnya nia bangun...tabik spring la! excited nak ke skool ek..bagus la nia! thumbz up!

Mama Likha said...

hehehe muncung2 tu mcm alya lah sebijik segolek! hihi...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kul 8 kuar..?? bestnyaaa.. jue kul 8 dah start keje daahhh.. hehe

bagus la nia.. gud girl!

alyyani said...

fieza : hehe. tu la, tak lepas bantal tu. tapi kat rumah je. free diaper? belum start pun lagi! huhu... syakil mesti dah tak pakai pampers kan? :)

zura : so far ok. kalau lmbt bangun mmg kelam kabut sikit. aku je la yg kelam kabut. dia rilek je. heheh..

k.iela : dulu, masa kecik2 sebut jom je dah bangun. skang tak jalan! hhuhu.. ha jom syafiqah join smart reader :)

kasehku : apa cara nak buat, tp jgn sampai paksa buat diorg nangis or moody. seboleh2 nye bangun tu ceria2. eceh :)

lynn : jangan lepas ni hi-5 stop siaran haru la! huhu..

nome : nia mmg jenis morning person. so aku tak risau sgt. so far keadaan terkawal lg me. hehe..

mama likha : muncung mama, idung papa! hahaahha

jue : mcm wan la, so adel kul 7 dah ke taska. huhu..

mamashasha said...

pn alyyani, teruja melihat bilangan n3 anda pada bulan pertama tahun 2011...mood blogging ko mmg menuju puncak la ye....keep it up !

haaa la ni sampai masa nia suka hi-5 eh? dulu shasha kan....budak2 mmg suka nengok cite ni...setelah beberapa lama shasha tak tgk hi-5 last week singgah jusco beli cd hi-5 then shasha kembali dgn hi-5...tang joget2 , jumping tu yang tak tahan....hehe

anyway, auntie suka la nia yang senang bangun pagi...wanna tell shasha good things bout rania ayesha...since masuk sekolah ni....

BIONIC WOMEN said...

alahai tomeinya dia...suka high 5 ekk??? anak kita pun suka..tapi dia menari lebih2 plak berbanding dalam tv tuh..haha

Gieyana said...

comeyy jer Nia...suka Hi-5 yer..Nureenku suka Powerpuffgurl..:d

ibuayahdamia said...

bagusnya nia...takder drama sebabak...aleesya pun suka tgk hi-5 kat NTV7 tu..

cam mana nia?? dah boleh ikut/ hafal lagu smart reader level 1 tu??

ainal said...

brutal n style r nia tngok tv!

mrs.spicy said...

nia dah nmpak besar!

alyyani said...

bed : sila la teruja tgk entry january 2011 ye! kahhhhhhh... nia dgn hi-5 mmg tak dapat dipisahkan, mmg teringat shasha yg layan hi-5 gak. like her sister also :) bangun pagi senang dah, nak tune kat school tu masih belum ok lg.

bionic women : nia tgk statik je. takde joget2. agaknya cam mama nya kot, segan nak joget2 :p

gieyana : hahaha budak2 ni mmg dah ada interest sendiri kan?

ibuayahdamia : teacher tak mention pasal progress nia. so far lebih pada socialization sebab nia tak mau share semua dgn friends dia. even teacher pun dia tak mau kongsi. hehehe..

ainal : ada macam mama dia tgk tv tak? :D

mrs. spicy : perangai masih mcm baby gak kadang2 :p

Sricahaya said...

nasib baik ada cite hi-5 tu hari2..
kalau tak de..jenuh la plak nak cari cite tu..hehehe

alyyani said...

sricahaya : tu la, skang dah pandai pilih nak tgk cite apa. iklan keluar pun marah. huhuh...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in