alhamdulillah, mak discharge harini!

al-kisah, tanggal 28/12/2010 haritu, mak aku menjalani pembedahan membuang lipoma. apa itu lipoma? 

A lipoma is a benign tumor composed of adipose tissue. it is the most common form of soft tissue tumor. lipomas are soft to touch, usually movable, and are generally painless. many lipomas are small (under one centimeter diameter) but can enlarge to sizes greater than six centimeters. lipomas are commonly found in adults from 40 to 60 years of age, but can also be found in children. some sources claim that malignant transformation can occur, while others say that this has yet to be convincingly documented - sources from wikipedia

lipoma ni akan nampak seperti benjolan tapi benjolan lembut. dalam kes mak aku, benjolan ni  berada kat bahagian belakang bahu, since mak aku umur 20-an lagi. and yes. it doesn't hurt. tapi bila makin lama, the size of the lipoma tu getting bigger, dia menekan urat- urat yang dan menyebabkan mak aku rasa lenguh sebelah badan. maka mak aku buat pemeriksaan dan doktor has decided to remove the lipoma.

surprisingly, size lipoma yang keluar adalah sebesar buah epal. fuh, a minor surgey dah jadi agak major. doktor amik masa nak buang setiap tisu lipoma tuh. apa pun, pembedahan berjaya cuma mak aku kena tahan lama kat wad sebab nak bagi semua cecair lipoma tu keluar. ada tiub diletakkan kat tempat operate tu.

hampir 2 minggu gak mak aku berkampung kat situ. last weekend, kitorg balik sebab nak tgk mak lah. tapi, mak sihat- sihat je. cuma nak tunggu cecair tu habis keluar amik masa la since lipoma mak aku tu besar. mak aku pun lega, dah takde apa2 masalah dari segi kesihatan yang perlu dirisaukan selepas ni. kami anak- anak pun lega. dan pagi tadi, doktor dah benarkan mak aku keluar wad. finally!

dari kl, terus ke hospital seri manjung.

mak cakap, aku dok hospital ni, bukan makin kurus. makin gemuk. makanan dia sedap. dah tu bangun tido je. ok la tu mak, rehat secukupnya

dimana ada makanan, disitu ada nia eh. dia nampak makanan mesti nak, nak.. kata dia.

2nd day visit mak. mak long nia dgn adel amik cuti seminggu jaga mak. bergilir dgn adik pompuan aku ina. aku kalau nak jaga c/w 2 sarjan ni. hehehe...

lagi satu, dimana ada selimut, disitu ada nia dan- dan tu pulak nak tido. mak aku dok wad 2 bedded. so satu lagi katil tu, tmpt kitorg landing la..

pelawat pun keluar masuk. maka, anak- anak la sedap makan buah- buahan. hehehe...

hospital ni agak strict gak. tp makcik ni, mak oi volume dia... sukahati je jerit sana sini. ni atuk yang pegang dia sebab dia dok lari sana sini. takut!

so, harini mak aku akan discharge dan diberi seminggu lagi MC. wah syok mak! tp jgn buat keja berat2 ye!

10 comments:

Nurnabihah Mohd Nizar said...

oh ! cikgu rokiah dah keluar hospital ye. alhamdulillah :).
semoga cepat sembuh.

Iryani Noor said...

alhamdulillah..
moga mak allya cpt sembuh...
besar gak ekk kalu dh mcm size buah apple..

tibe2 teringat time mak operate fibroid die dulu... siap leh request kt Dr, time operate tu buang lemak2 kt area perut tu bnyk sikit yer.. lepas operate je, terus perut die kempis.. ahaksss =p...

shah-ila-ain said...

alhamdulillah mak allya dah boleh keluar hospital....semoga sihat kembali sepenuhnya....

anak2 n cucu yg sgt mengambil berat hehe...

zura@iwan said...

alhamdullilah mak ko dh leh kuar..semoga cpt sembuh mkcik..

uitt....tu mcm isi kan...mende ni ada tjadi kt family tdkt aku gak...mmg dia x sakit kan..

ibuayahdamia said...

alhamdulilah....nasib baik tak der apa2 yg membimbangkan...semoga mak alyya cepat sembuh..amin..

sama kes ngan ayyunie..pantang nampak makanan..mulalah..nak nak nak....hehe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

owwhh... sama kes ngn sepupu jue gaks.. tak sangka ada benjolan tue kan... alhamdulillahd dah selamat semuanya...

Gieyana said...

Alhamdullilah yer Alya..Ayah aku pon ada..tp ketulannya besar kt tepi paha..dh buang juga kt spital..x sakit kan..:D

MY HEART said...

Alahmdulillah...

semoga cepat sembuh bonda tu yer....

nome said...

sejibik cam kes mak dan apak mertua aku....tp derang punya kat tgn...

semoga makcik lekas sembuh dan jgn wat keje berat2

AieZa said...

miracle eh..tgk dr luar nmpk kecik..tp bila dh operate dh mcm buah epal lak.. cemana tu eh.. isk.. tp klu dibiarkan pun klu xsakit xjd ape eh? klu sakit je elok dikeluarkan eh?

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in