selalu opah nia dgn adel je dtg, kalini opah mama pulak dtg..

ish, tak leh fikir tajuk yang sesuai. maka keluar la 2 potong ayat sebagai tajuk. straight to the point kan. kisah bermula... sejak arwah atuk meninggal hampir 2 bulan lepas, opah bergilir tido dirumah mak ayah aku dan rumah makyong aku. opah selalu tido rumah parents aku. sebab siang mak nak ke sekolah akan hantar opah kat rumah nak kemas dan tgk rumah. balik sekolah mak amik opah bermalam dirumah. senang.

semalam, family aku turun ke kl sebab menghantar maklong nia ke klia, nak ke german ada conference.  opah aku pun ikut sekali. sebab flight maklong nia dgn adel kul 2 pagi, so check in kul 11 malam, diorg decide bermalam kat rumah kitorg. kitorg tak pegi, sebab penat la then budak- budak nak tido lagi.

maka, berbesar hati to have my one and only opah dan moyang nia dgn adel datang ke rumah. 1st time ye. last opah turun kl pun tahun lepas, sejak arwah atuk sakit mmg opah tak tinggal atuk, ni baru nak keluar berjalan. opah aku pun teruja la dapat menengok gelagat cicit- cicitnya. buatkan aku tido kul 4 pagi ralit bersembang dgn opah. 

pagi nak gi keje ada weng sikit. sebab kitorg keluar awal pagi nak ke ofis, aku bawak family aku termasuk opah ke ofis aku breakfast sekali. dapat jugak opah tgk tempat kerja cucu dia sorg ni. mak ayah aku pun tak penah tgk work station aku lg, opah dah tgk ye. adik harap opah sudi bertandang ke rumah adik lagi ye. ewah, macam opah baca blog aku.

nia kehairanan bangun pagi tgk ramai pulak orang. sebab diorg sampai umah aku pun kul 2 pagi. tu yg drag bersembang sampai kul 4 pagi

opah aku, moyang nia dgn adel.

moyang yang melayan cicitnya bersembang. 'janganlaa moyangg....' kata nia.

adel pun sama naik. teruja kot ramai org kat umah.. 

sebelum nak gerak. wan awal lagi dah keluar keje. adel dgn nia nak dihantar ke nursery. family aku nak ke UTM jumpa adik aku asyran dan beberapa tempat lain. cam biasa la turun KL, lawat pukal. 2 org adik aku ada sekali sebab tgh study week. ina dgn ainal.

maka ada sessi ambush di nursery nia dgn adel. tekejut pengasuh diorg. rombongan cik kiah datang. 1st time gak mak ayah aku sampai ke nursery diorg ni. begitu jugak la dgn opah.

bawak opah masuk tgk bilik aku. 
ayah aku : bilik ko ni tgh renovate ke adik?
aku : tak lah, mana ada.
ayah : macam tgh renovate je
aku bercakap dalam hati : bilik mcm tongkang pecah kot. hehehe... tambah pulak konsep ofis ni semua putih.

kat entrance ofis pulak. hiasan raya haji ye. ewah, padahal hiasan hari raya tak bertanggal. carry forward tahun depan kot ni. kahhhhhh...

then ke kantin la ye, breakfast. macam ni lah rutin harian adik ni opah. macam buat inspection pulak rasa. hehehe..

9 comments:

mamashasha said...

Wei tajuk n3 dah macam kesimpulan!kahhh
Ini betul2 rombongan cik kiah..package all
In bukan pukal lagi..bukan takat nursery
Kena terjah, ofis pun sama!!senangkn..esok2
Kalau nk citer pasal ofis ke nursery ke pengasuh
Adel dgn nia ke opah n moyang dh tau kan..hehe

Ina la jd photoG nye ye..hehe opah nia smlm
Cuti ke?kakak ko ke german? Best tu dpt tgk
Tempat org..currency pun dh turun sekarang..
Hiasan raya ofis aku pun ada lagi wei bkn
Ofis ko je..

mrs.spicy said...

huhuhu..ni memang spot check ni=p

Fieza said...

Macam ni baru la parrent kita tahu life kita n anak2 camner kan..tok ayah fiza pun lum pernah datang umah kat klni. Nanti ade peluang nak bawak jugak. Alyya untung mak ayah kaki jalan..happy jer nia n adel ek

ainal said...

1st tym ke nia tau pnggil moyang 2?
bkn main sronok lg moyang tngok nia becakap, at last smpi gak opah kat umah dgn ofis ko 2, merase gak ko..

opah plak, ble dlm keta teringat kat arwah atuk, klau la die ade lg tym 2, msti hapy gak.. huhu..

Sricahaya said...

panjang umur moyang adel n nia yer..
tgk pun sihat lagi..

@e_da said...

alhamdulilillah sihat lg opah ya.. nenek sy dua2 dah takde dah....

alyyani said...

bed : pening pk maka kua 2 potong ayat. layankan aje. ahahah.. mmg pakej bed, esok nak cite senang. siap bole imagine lg kan. bole pulak mak ayah aku tak tau aku dah pindah ofis bawah. diorg dok ingat opah aku memanjat sampai tingkat 3. sabojela.

sape lg bed. betul la tu. ina la photoG. gigih tul. ate minat. tu ah, dapat ke aku ole2 ni. katanya barang sana mahal. experience tu penting kan. hiasan ofis ye? harus c/f tu bed!

mrs spicy : tu la pasal. heheh..

ainal : sebelum ni panggil gak tp refer ke arwah atuk. bila aku sebut moyang dia sebut la moyang sakit. kat opah baru ni la dia sebut moyang. tu la kan, bukan senang opah nak dtg tu.

sricahaya : alhamdulillah kuat lg. sakit2 org tua je la..

eda : sihat lg..

amal_fc1303 said...

ha btul tu. ina la photographer nyer.
sbb xda muka pon dlm gmbr nie kan.
hehehehehe

nome said...

byknyer assistant menghantar nia dan adel ke nursery...cayaklah opah..pegi tgk tempat cucu bekerja...mesti opah kagum kan?

berselera aku tgk opah mkn bekfes..mcm2 ada...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in