catatan raya : 1 Syawal 1431H

fuh, dah nak half of Syawal baru nak cite 1st Syawal. takpelah, nama pun blog kan. sama macam diari gak. ada la kenangan kami sekeluarga nanti kan. sekadar nak berkongsi, malam kami pulang ke kedah tu, sebelum tu kitorg singgah ke klinik sebab adel dah diserang jangkitan mata. tak tau jangkit dari sape. nursery ke nia ke. tp tak serious sangat. tu yg amik ubat cepat2.

by the time nak raya, adel da settle. tapi, berjangkit ke aku lak. so sehari sebelum raya tu, ke klinik lagi kami sebab nak amik ubat aku lak. camne nak beraya ni. kang berjangkit lak. tp sama macam adel gak tak serious sangat. tak lah merah menyala mata putih. cuma kua urat- urat merah je. kalau orang tgk pun tak perasan pun sakit mata tuh.

sehari sebelum raya, sebelum ke klinik tu kitorg pegi bank. dalam sibuk nak beraya sewa rumah bole lupa nak bayar. tapi owner pun rileks je tak call pun. tu pun kitorg baru teringat. lepas tu bawak nia ke saloon rambut kasik trim fringe dia. tema rambut raya nia = miranda bailey dalam grey's anatomy.

pagi raya, yang lelaki ke masjid sembahyang raya. yang perempuan duduk kat rumah je. lagipun mak mertua aku dgn adik ipar aku yang kecik masih belum sihat. gitu gini, lepas jumaat baru kitorg bertukar ke baju raya sebab kua beraya pun lepas solat jumaat. so sessi bersalam- salaman pun dimulakan.
nia yang dapat duit raya dari tokwan nya..

adel pun dapat duit raya jugak. adel kalau dapat apa kat tangan dia jangan la amik. kalau tak, da pandai mengamuk.

anak yang sulung pulak mintak maaf. 

menantu sulung kesayangan pulak nya turn. korang pagi raya nangis2 tak masa salam? aku tak penah ada rekod lagi la. selalu ceria dan happy2 je.

turn adik- adik pulak bersalam dengan abang nya..

papa bagi duit raya kat anak- anak nya pulak..

bergambar bersama sebelum bergerak menziarah saudara mara..

rumah pertama kami beraya rumah jiran wan. tp lupa nak snap gambar sebab adel mengamuk nak susu. ni rumah kedua iaitu rumah acu wan belah mak dia. adel dipangku oleh cik syam nye. sedap dan pedas laksa acu ni.

rumah ke-3 kami menziarah maklang wan belah mak mertua aku gak..

rumah ke-4 kami pergi ke rumah tok embun wan. ni je tok yang tinggal. nampak masih sihat lagi.

rumah ke-5, yakni yang terkahir untuk hari tu, kami melawat mak anjang wan belah ayah dia pulak. mmg makan dan makan saja. tgk muka nia pun dah agak letih dan tak larat. apatah lagi adel. sebelah nia tu maksu dia. haritu, dia pegi buli maksu dia sampai menangis budak tu. nak tegelak gak aku. sabajela..

catatan raya akan disambung dengan kadar segera...

23 comments:

Iryani Noor said...

yess akhir nyer kuar gak entry raya =p... chomel tgk adel ngan nia pkai baju raya bunga tu.. schweet...

takat nie lom ada rekod nanges2 waktu salam raya.. buat lawak bodo ader la.. kekeke...

btw alya nyer MIL nampak muda la..

alyyani said...

yani : hahah.. berjanggut tunggu entry raya kua eh yani. akan di update seberapa segera sebelum habis Syawal. :D

tu la pasal. tp ada dgr jugak mmg ada yg nangis di pagi raya. ish, tak dapat bayangkan kalau kitorg gitu. heheh..

yup, mmg muda lagi, 40+, bole bagi wan adik lagi. hehehe..

az rina a.k.a jaijina said...

wah, beraya sakan kan 1st raya tu..kalau tahun² lepas aje salam²an, the posing², baru kuar beraya..mesti round satu kampung sampai 5-6 buah rumah..

tahun ni 2 rumah aje sempat pegi..rumah ke-2 si echa dah berak², terpaksa ler balik..

alyyani said...

rina : mmg macam tu la rutin kan. tp this year kurang posing sebab seisi rumah tak bape sihat. lagi pun cuaca sangat panas. budak2 tak selesa.

la echa cirit birit eh? sian nya.. silap makan la tu kot kan?

Sricahaya said...

Lawanya si kecik tu berbaju kurung.. :) mesti sonok jalan raya yer..

alyyani said...

sricahaya : mujur jugak beli cotton. kalau tak, sure nangis kerimasan. sebab cuaca sgt2 panas2 hari tu. seronok dapat jumpa saudara mara yg lama tak jumpa :)

fabulous.farah said...

slim nya alya. *jeles* hahaha

alyyani said...

farah : alamak, nak jeles dgn org yg tak pregnant pulak farah ni. tunggu la farah jr. kua sure slim balik. :D

izzahazfar said...

zah belah hubby tak rasa sgt sedih..even dah 3 tahun raya 1st dengan depa..entahla..tak rasa shahdu kot...

tp kalo belah zah...salam tangan ibu je air mata mesti ngalir...huhu dengan adik-adik lagila..maybe sifat ke'family'an tu lebih..

insyaAllah tahun depan raya ngan ibu dan dua cahayamata...tak taulak camner..

tahun ni ramai sakit ehh...apappun nia n adel still cute dengan baju kurung tu

alyyani said...

izzah : ye ke zah? mmg ada yg gitu gak kan. tp tu la, akak tak penah melalui nye. kalau mcm tu, tak yah pakai make up dulu kot. kang habis cair. takpe, masing2 ada cara masing2 kan?

tahun depan sure lebih meriah. zah dah ada sepasang. :)

LYaFRINA said...

wahh.. tema dark blue tahun ni yer.. cantik...

cutenya adel pakai baju kurung.. thn dpn dh blh jln, lg cute..

asya potong rmbut pg syawal tu.. smpat lg .. heheheheh

part paling syahdu..bsalaman dgn org tua n suamikn.. lya x smpat nk snap rmh2 y ziarah tu.. xdela knangan..ada pun sikit sgt. gambar kami2 aje...

salam aidilfitri buat alya& famili.

Iela Fazielah said...

ok la tu salam gelak2.. akak salam je dgn bapak mertua akak aritu.. dan2 tu bapak mertua akak nangis sedu2 kat akak.. jahat sgt aku ni smpai bapak mertua nagis tu... huhu.. dah tu.. kenala nangis gak tagih simpati... sedangkan kat mak abah sendiri biasanyer senyum2 je..

alyyani said...

LYA : SERBA DARK BLUE THIS YR. RAMAI YG BLUE GAK KAN?

WAH YEKE, SEMPAT LAGI TU. POTONG SENDIRI EH?

SAMA LA LYA, TAK BANYAK SGT GMBR, SEBAB MASING2 TAK SIHAT. TP OK LA, ADA KENANGAN.

SELAMAT HARI RAYA BUAT LYA GAK :)

IELA : WAH KAK, NANGIS2 BAGAI? SYAHDU SGT TU. TAK PUN DIA SAYANG AKAK LEBIH KOT. HEHEHE.... ORG DAH NANGIS, KITA PUN JOIN NANGIS GAK YE TAK? :D

~aSHa~ said...

comey anak2 dara tu berbaju kurung...

jeles tgk menantu kesayangan makmentua ni...body slim je walau ada anak dua..mcm anak dara je...

alyyani said...

asha : time raya je nak tgk budak2 ni berbaju kurung kan? kalau tak, mmg tak ber baju kurung la. :)

zura@iwan said...

lawa kaler biru bj raya ko tu..hehe

alyyani said...

zura : aku pun suka weh! :D

Fieza said...

Lembut baju raya adel ngan nia..mana gambar satu family alyya,wan,nia n adel

nome said...

cantek tema baju kaler ko beb...sedondon sgt...

aku pun lom penah nangis lg bile salam time raya...selalu asik gelak2 jer...

alyyani said...

fieza : oo fieza nak tgk ek? nanti alya tunjuk ek. gmbr versi tak jadi. ish2, papa diorg buat spoil.

nome : tu la pasal mie, happy di hari raya. tapi lain org lain style nye kan?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

cantik tema biru tu...sejuk jer mata memandang....baju nia ngan adel cotton atau yg licin tu??

alyyani said...

ibu damia : yg licin tu. murah je. :D

mamashasha said...

alya, aku komen fm backward! dah baca earlier tapi ari ni kena baca balik apa content n3 1st raya ko! kahhhhhh

wehhhh first and foremost, aku suke la dark blue pilihan ko ni....yg paling berkenan shawl tu.....sgt IN with thai silk kamoo.....i like ok!!!

eh apasal takde since ko salam wan this year?hehe apa pun aku tiap kali mintak maaf akan tangkap leleh baik ngan nizam mahupun ngan mak aku....

2 beradik tu nampak selesa sgt dgn cotton.. dari seri kembangan ko singgah klinik wei, kat kedah pun gitu eh...oppps lupa perak pun sama.....

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in