semalam dan pagi ni yang menenangkan...

semalam masa berbuka, 1st time, aku dapat makan dengan tenang nye. sebab nia dgn adel dok busy main sama sendiri. ke sempena adel masuk 6 bulan, dia sudah tukar perangai? tak kisah la, janji aku dpt menikmati juadah dgn nikmatnya. time nak masak pun sama. kalau biasa adel meraung nak aku dukung. kali ni, steady jugak. siap nampak mama dia masuk dapur, dia pun ikut sekali. gigih tu bergerak. sian pun ade. nia, mcm biasa la, jadi assistant bila mama kat dapur. papa lak? jadi tukang amik gambar! hehehe... 

 elok nye 2 beradik ni main sama sendiri. sambil tu kena jenguk- jenguk gak. kang nia dok atas badan adel, tak ke haru? 

bila aku sebut masak je, laju je dia ke dapur bukak fridge amik apa yang patut. wah, harap sampai ke besar la ye nia..

nampak tak dibelakang itu? dah nak sampai ke dapur dah tu sebab dah nampak mama dia...

ye, sudah berjaya masuk dapur. tak sakit ke perut dia kena tu eh? ish, gigih sungguh si kecik ni..

nia pulak khusyuk meneyediakan bahan nak masak ayam masak kicap + kangkung goreng belacan

maka, adel pun diangkat semula keluar dari dapur. hanya menengok mama dgn kakak nye dari jauh...

tapi, bila dilepaskan kebawah, kembali laju dia meluru menuju ke dapur...

mama suh nia bagi adel baby bites, tapi 2 paket baby bites nia sendiri yang makan. adeh la nia. sahur pagi tadi pun budak ber2 ni tak cranky. pandai main sendiri. ade mainan barukah? takde pun. baru perasan kot. harap hari ni pun dipermudahkan mcm semalam. insyaAllah... hari ni nak berbuka mee udang.

22 comments:

Iryani Noor said...

alalla chomel nyer adel..
merangkak sampai ke dapur cari mama die..
nia pon boleh harap menolong kt dapur..
baguss.. baguss...
jgn jd mcm aunty, dh beso baru pandai masak.. kekekek =p

kinna said...

derang jd baik pas baca blog mama derang la tu..terus berazam tanak susahkan mama..hehe

fabulous.farah said...

bulan puasa kut. dieorang pon nak behave nak senangkan hati parents derang. hehe

ainal said...

bebuka mi udang 2 msk sndiri ke or tapau kat baza je?

sebut mi udang, teringat tym raye dulu, pnt je msk bnyak2 tp kene buang cam2 je, sian korg x dpt nk mkn mi udang yg mak msk 2, huhu.. nsb aku x mkn udang, xde r tekilan, kempunan or terasa ralat sngat! heheh..

suhida said...

hihihi....dorg mmg suka ikut mak pergi dapur kot..hrp2 dah besar nanti pun rajin ke dapur jugak.comellah adel..serius...

nur.. said...

hehehe cute jer adel...
aar bab main bedua ni kena jenguk2 mcm najla ngan iris jugak la...

Fieza said...

eh adel dah pandai menyulur yer alyya..cepat eh..best jer bila diaorg bahave kan..wah alyya sempat masak ek..sedapnya mee udang..nak masak sendiri ker..share la resepi k

mrs.ecam said...

alahaiii dieorg pong bngn sahur gak ek...huuuuuuuu nsb bek ank aku dh beso...lena tdo smpi pg x bngn pong shur...leh mama die smbg tdo eh...heeeeeeeee

LYaFRINA said...

aiyooo adelll.. jauhnya myusur... dh beso yer.. cunn la.. putih melepak.. geram.. eee.. cubit kan// smpai bwh kerusi dia bgolek yer..

kak nia plok.. bz kat dapur tlg mama dia..

alya.. nia n adel ok k?? x gaduh2 k?? cz mcm ank sedara lya.. ank y sulung tu selalu buat kat adik.. biasala.. msih dlm pyesuaian.. tp nia mcm ok je kan.. nmpak pndai jaga adel

nome said...

aku mmg suka wan tangkap gambo...dari gambar la bleh ceritakan segala2nyer...mmg wan pun blogger tegar...si isteri buat coretan, si somi plak amik gambo...apa yg penting...kerjasama..cayaklah!

laju tol si adel meniarap ek...tgk2 dah sampai ke dapo...gigih dak kecik tuh..x sakit ke ek pewot dia...tak la kot sbb dia maintain senyum jer

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alya - suka betul part yg adel gigih nak ke dapur cari mama dia tu...hehe..so sweet jer merangkak..

nia biasalah...sama gak macam aleesya..nanti nia dah besar sikit, takut jadi macam aleesya jer...dah pandai beza pisau mainan ngan pisau betul...nak yg pisau real...last2 bagi lah pisau stik tu hah...dah tak nak main yg cooking set mainan tu...nak yg betul jer...btw still dalam pemantauan...

selamat berbuka

::Mamalyna:: said...

budak2 nie, kalau tak nampak mama depan mata, cam ilang sesuatu jer..

amal_fc1303 said...

sejuk hati balik pas tgk muka nia ngan adel nie.

Adyshariz said...

putih benor adel ni, geram btui..meh pinjam sehari buat jalan2 hehe.. suka tgk baby merangkak, mende la nk dicarinya tu ye..

izzahazfar said...

suka arr tengok rambut adel tu kak...hehehe

Ibu Fatin said...

mee udang? masak sendiri ka?
sedapnyerrrrrrrrrrr

Iela Fazielah said...

alhamdulillah... dorang memahami mama dia...

lamkasorous said...

macam cantek je gambar, depth of field dh nmpk sket dh, tp agak kurang berkualiti, heheheh, xpe2, nnti raye aku turun kan segala ilmu yg ada kat kau ngn abang wan mcm mn nak gna dslr tu.... heheh

Yu'xan Lee said...

Huissh laju tul adel merangkak nie, sokax...Bb yu'xan baru dok ngesot2 tue pun bukan bergerak ke depat, asyik dok reverse ke belakang jek, kehkeh.....

az rina a.k.a jaijina said...

hehe, adel dah beso le mama..adel nak tolon mama masak jugak macam kakak nia..

sukelah tgok gamba nia tgh gigih nak potong ape tu ek..ade bakat nak jadi chef ni, heheheh..

mamashasha said...

alya, aci dak baca semalam komen ari ni..okla kan atleast blh tambah visitor blog ko...haha aku suka gambar2 ni its real! totally hidup & menceritakan segala2 nya...aku baca entry ko ni pun rasa ketenangan ko alya....alhamdulillah mintak2 both of them kekal mcm ni kan..senang la mama nk buat mcm2 ...aku kadang bila tgk shasha main sorang2 sedih pulak dah la sorang terbiar pulak...bukan sengaja nk biar tapi kita dah tak menang tangan nak tgk dia nak masak lagi...

~aSHa~ said...

rajin anak2 dara kamu ni...semoga sampai ke besar..leh buat menantu...ehehhe

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in