puasa dan anak- anak...

salam. kejap je dah masuk 6 Ramadhan kan? sejak- sejak masuk bulan Ramadhan ni, aku nye mood blogging mmg ikut puasa sama. apsl tah. sebenarnye lebih pada letih dan tak cukup masa. so nak tgk blog sendiri pun tak lalu. 

kat ofis, bulan puasa pun kerja tetap bertimbun. bila sampai rumah, energy tu takleh kurang bila kena handle nia dgn adel. nak siapkan juadah berbuka lagi. tak la aku masak. tapi weekend aku masak la. kalau korang tgk kitorg berbuka dgn bersahur mmg kesian kot. kesian kat diri sendiri pun ye gak. tp tu la, part of the challenge puasa dgn 2 anak kecik. 

sampai satu tahap aku tanya wan, next year bulan puasa, budak2 ni dah besar tak agak- agak? hahaha... punya la haru. mana tak nye, makan sambil berpangku adel. mujur jugakla nia pandai bawak diri. bukan time buka je, time sahur pun sama tau.

kalau korang nak tau adel skang ni dah makin manja. tak boleh nak diletak. sentiasa nak berdukung. tanya kat nursery adel cmtu gak ke? pengasuh cakap tak pun kak. bergolek- golek dgn senang hati je dia. aduhai.... mmg fasa adel nak melekap dgn mama dia je skang ni. tu belum kira nia lagi. kadang tu 2-2 nak tido kat celah mama. mcm tu la kalau aku tgk tv, 2-2 nak duduk celah mama. tp yang nak best nye, nia takleh tgk papa dia pegang remote. mesti dia cakap 'papa, bagi mama!' hahaha.. cayalah nia, gang mama ye!

bila on netbook kat umah bukan dapat nak buat apa pun. sekejapan je nia dah ada depan netbook nak tgk video sendiri. kemana saja, mesti nia nak ikut. kalau aku masuk dapur nia dah standby nak masak jugak sambil cakap mama..macak! mama..macak! ryn, bukan adam je dok mengekor ko, nia pun skang dok mengekor aku je. kadang letih nak layan tapi kesian pulak kan. bukan dia tau kita puasa ke tak ke. 

so far, sahur tak penah miss lagi la. malam dalam kul 9 tu aku start masak utk sahur. kalau nak masak esok pagi tu takut tak termasak. adel nanti jaga, haru biru dibuatnya. so, bangun pagi panaskan lauk je. berbuka pulak cukup 1 main dish dengan sebiji kuih. kadang tak sempat jamah pun kuih tu sebab dah nak kena b/f adel. 

kesimpulannya, puasa kali ni lebih havoc dari last year. mujur gak la takde isi, kalau ada, aku bole nangis kot. hahaha... ok, till next update eh. tah bila. tapi aku dapat tag untuk join contest dari mummy sofia, bed and herda. gambar dah ada, tunggu nak buat entry je. 

nia diwaktu sahur. biasalah, kalau dah dapat benda baru, sure dipeluk kemana saja. sama la mcm kita kan? heheh..

tah apa mimpi hari sabtu haritu, dia sendiri yang pakai segala aksesori pink dia ni. tp bantal busuk, tetap tak tinggal

adel yang sangat sangat sangat sangat manja...

note : aku terima banyak penyertaan untuk contest aku. sangat- sangat terharu dengan kesudian korang yang join contest aku. mungkin kah ada consolation prize? sama- sama kita tunggu ye. teruskan menghantar penyertaan.  walaupun aku tak update pasal aku, komitmen aku pada contest aku tetap aku beri 100% ye. 

note 2 : nak blogwalking pun masa amat terhad. sorry la ye kalau takde jejak aku kat entry2 korang. ish, tetiba tak sabar nak tunggu lepas raya ni. 

16 comments:

Fieza said...

Huh mencabar tul kan. Fiza baca entry alyya pun dah penat apatah lagi alyya yang kena handle..oo anak-anak rapat ngan alyya gak yer..syakil sama lebih ngan fiza. Sampai satu tahap nak pakaikan pampers pun dia tak bg papa dia buat

az rina a.k.a jaijina said...

echa pon macam tu gak, rina berbuka sambil pangku dia..bile diletak dalam walker, kejap aje..pastu merengek2 mintak di angkat..nasib baiklah sahur dia tak bgun..

Ryn said...

hehehehe...nia pn dah start mengekori ko dr belakang ye...ape ko rasa, itu yg aku rasa bile adam dok ikut ke mana aku gi..even ke dlm bilik utk sikat rambut pn dia ikut...

leh bayangkan korang berbuka + bersahur kalo 2-2 join sekali...sabar je laa alya...sekarang memg npk susah nak coped tp nnt esok2 ko plak rindu2kan saat itu..hehehehe...

p/s : ermmm..camne laa aku nnt kan..

kak mas said...

nia pun bangun sahur gak.. rajinnya anak dara ni. sok da besar bole tulun mama memasak betul2 kat dapur ye.. hmmm... samala adel dgn dak bujang sorang kat rumah ni. asyikla nak main dgn kita, nk dokong selalu..

Iryani Noor said...

fuhh dgr pon dah tau mcm mana havoc nyer umah alya...
sofia nie pon samer, xnak etak langsung..
pastu skrg tido nk berdodoi.. aduyaii..

tp part yg best dengar tu anak2 jadi geng mama..
wahhh =p..

kinna said...

baca n3 pon penat (sbb dok byg u layan dua2 budak). amani pon cam adel la, nk berdukung sokmo. kdg2, satu tgn msk, satu tgn dukung dia. kalo letak dia, kakak dia plak nk dukung.. tp ms berbuka/ bersahur, amani letak dlm high chair je..(smbl sumbat2 mkn kurma)hehe

izzahazfar said...

fuh...dup dap dup dap pulak hati ni...mcmana la zah beranak dua nanti...tp takpe kot..masa tu akmal dah 2 yr ++ dan adik dia 8bulan ++...

alhamdulillah,zah waktu keje hubby masak-tupun nasi goreng je...cuti baru zah masak,masak siap2 malam2 esok perangat je nasi tu goreng tu balik..

kalo ada isi?hehehe...teringin g ke kak?

kakngah said...

biasa la ada anak kecik... aku pun sama. tp, adief ikut mud dia. kalau mud ok.. nak je dia maian2 sndr. kalau tak.. melalak hujung baju mak dia jek la.. mintak dukung. kite dah la terkejar2 nk prepare juadah buka..

amboi.. bantal busuk tu... klasik der...

Ieja said...

ieja yg anak sorang pun dah penat & terkejar2...nikan plak alya yg beranak dua..leh bayangkan cam na..msti tak menang tangan nak buat semua hal....Dania pun suka merap ieja..kadang2 tu nak mandi pun tergopoh gapah...sbb Dania dok teriak sakan kat pintu bilik air....huhuhu...dah ada nak ni semua hal kena buat cepat2kan....

nome said...

alya: sweet la nia pakai semua kaler pink, baik dari bag, spek, kasut semuanyer lah...beg mickey tu comel...ate leesya pun peminat mickey...ekeke...

aku bleh rasa havocnyer ko dan wan menjaga anak 2 org...nak masak tuk berbuka lg..sahur lagi...mmg terasa la...tp aku tau ko cekap..sure ko bleh handle....aku yakin ko bleh!

mama_umar_maryam said...

tiap2 thn mmg lain2 dugaanye..merase lah pose time preknen,time ank 1,time bf kn bb,time ank 2,huhu..dugaanla sumer tuh,apepon mmg penat,tp 'penat' tu yg buat kite bahgie ;)

mamashasha said...

alya, itu ragam beranak 2..cemana org anak 3-4-5 yang kecik2 especially below 5 years ni kan...haru wei....nak hidang lauk dia soh temankan tgk cd kat bilik....takpela nanti diorang besar saat2 begini la yg kita rindukan ye dak....

nia...mimpi apa tu? cute la serba pink...bantal busuk tu pun accesories alya...pegang beg sambil tido ke? yaallah macam beg nak lari kan...gitu jugak la shasha...

alya, ayat kau yg last tu..."mujur gak la takde isi" kalau tak mmg nangis la wei tiap tahun makan berpangku tu....

tag contest jangan dilupa ya...

bagus nia side mama...hehe i likee.....

amal_fc1303 said...

ptut la tak dan update blog. busy rupa nye bulan puasa nie. igtkn relax la ke puasa nie. rupanye makin seksa. ina baca entry ko ni pon dh rasa macam seksa je la tgk kedaan ko. xpe la ape leh wta anak2 ko layan kan je la. raya nie cmner la pulak yer?

Iela Fazielah said...

allyani: jgn kalut2... akak pun anak 2 gak.. tp kena ada cara nak handle... mcm akak, kul 7 dah feed si irfan n syafiqah.. so akak xkalut waktu buka puasa.. sbb diaorg dah kenyang n syok tgk tv bila mama n papa dia berbuka pulak... tp bab bgn skali waktu sahur tu akak mmg xrasa sbb dedua budak tu mmg tido xhingat donia... syukurrrr

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hehe...cam tu alyya..kalau dah ader anak kecik ni, banyak pengorbanan yg perlu dilakukan....esok2 kalau dah besar cikit, ringanlah beban kita tu...

mai a.k.a ibu leya said...

aduhh.. comeinyer adel bila senyum, lesung pipit tu mahal tu.. rajin benor 2-2 ni bangun sahur yer, bagus2 kecik2 dh pandai bgun sahur dh bsar nnt jgn tggal pose yer.. :)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in