KL - Kedah - KL

salam. mana nak mula ni. ni la akibat nya bila dah lama sangat tinggalkan dunia blog. bila nak start tu rasa tak tau mana satu nak cerita dulu. ok, mari kita mula. aku cite perjalanan pergi dan balik dari kl ke kedah dan balik kl semula dulu ye.

khamis lepas, balik dari kerja, kitorg gerak balik kedah. adel 1st time nak balik rumah mak tok dia ni. kira 1st time jugak kitorg travel jauh ber-4 ni. modus operandi - gerak time malam. sebab confirm nia akan tido. senang nak handle adel je nanti.

perjalanan balik kali ni sangat lancar. jalan tak jem, cuaca ok. adel dgn nia pun sangat behave sepanjang perjalanan. dah tido kan, behave la. heheh.. gerak dalam kul 8.30 malam. kitorg sampai jam 2 pagi. sampai rumah je semua dah tido. tapi mata nia pulak segar bugar balik. adel mmg lena je. lega satu bab.

mereka berdua tidur sepanjang perjalanan. adel cuma bangun bila nak menyusu je. aku pun syok le tidur. tapi duduk belakang kan, tak syok sgt le.

CD mengaji dipasang disepanjang perjalanan. sejak- sejak adel lahir ni tak degar radio dah kalau masuk kete. pasang cd ngaji je. mohon dipermudahkan perjalanan dan urusan kan. :)

tu cerita balik ke kedah. balik dari kedah nak ke kl pulak, lain kisah nya. kitorg gerak hari ahad jam 3 petang. cabaran bermula disini. bila adel dgn nia mengamuk serentak. adeh! mmg aku dah terasa pening- pening lalat sikit lagi nak muntah je bila diorg ber-2 mengamuk serentak.

nak dijadikan cerita adel hidung nye tersumbat sebab selsema. so dia rasa tak selesa dan nak didukung sepanjang masa. nia pulak angin dia pun pasang surut. kejap ok, kejap dia mengamuk. mmg kena urut dada je la. tapi apa pun credit to nia sebab dia boleh lena agak lama jugak dalam masa aku nak redakan amukan adel tu.

tapi adventurous lagi bila jalan jem dan hujan lebat sepanjang jalan. mmg menduga. sebelum balik rumah, kitorg singgah klinik bawak adel jumpa doktor. alhamdulillah sekarang beransur sihat.

kesian adel time ni. hidung dia tersumbat agak teruk. dari pagi ahad tu dia nak kat mama dia je. bila org lain dukung dia merengek- rengek.

nia pulak, kejap ok kejap tak ok. time tu la dia nak kiss adik dia. time tu la dia nak lepuk adik dia. time tu la dia mengamuk paksa adik dia baring dengan dia. adoi...

time ni adel dah tukar baju. berenti kat R&R sebab adel poo poo. masa ni dah maghrib. kereta banyak gila time ni.

sampai rumah pun dalam kul 10 lebih. dalam kereta bila nia bangun dia dah lapar, bagi la dia makan muffin dulu nak alas perut.

perjalanan 6 jam dengan 2 org budak kecik terasa sangat panjang dan lama terutama nak balik semula ke KL. huhu..

balik kedah ada beberapa event yang berlaku. next entry ye :)

30 comments:

Ryn said...

mencabar tp berjaya mengharungi juga..hehehe...

lama jugak sampai 6jam baru sampai rumah...huhuhuhu..memg lama...

MaMa_AdHa said...

biasala kak jalan jauh. adha pun sama masa balik kelantan baru nie...
Geramnye tengok rambut adel yang hitam tue..
Bila la adha nak dpt rambut mcm tue

alyyani said...

ryn : betul tu. tapi bila ingat balik kan, rasa mcm kena ubah strategi balik. huhu.. gitu sekali.

lama sangat tu weh. aku cam, lama lg ke nak sampai nya. rasa nak drive pun ada masa tu.

alyyani said...

mama adha : umi. kelantan lagi jauh tu. dari perak kan? bape jam eh? adeh.

adel pompuan rambut haruslah banyak. heheh.. adha takpe, baby boy ;)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

dah ada ank, stesen R&R menjadi tempat wajib singgah.. hehe.. itu yg makin jd lmbt sampai.. iyer x?

mamashasha said...

dengar citer ni pun aku dapat rasa such a long journey yang ko tempuh alya dgn 2 kids tu...sabar ye....alhamdulillah sumer berlalu and dpt diatasi kan....inilah cabaran2 nye..

alyyani said...

jue : mmg ye. R&R tu mmg la tempat wajib. nak2 lagi kalau mcm kitorg ni jauh perjalanan. yg cepat jadi lambat :D

bed : seriously bed, mmg aku terasa lambat lagi ke nak sampai rumah. sikit lagi bole muntah. mmg siap kena bukak tudung bagai nak tenang kan budak be2 tu. gitu sekali ko. 1st timer kan. kena banyak saba dan pandai handle la

LeaKhalid said...

penat kan?huhuh..dugaan sgt tiap kali nak travel jauh2....

alyyani said...

lea : kalau dekat pun dah terasa, apatah lagi jauh, tetibe cakap dalam hati, cepat lah anak- anak ku membesar. tpai nanti rindu lak time baby, cmne tuh? manusia tak penah puas.. ;)

LYaFRINA said...

waa... sgt2 mcabar alya..
trutama time berdua perlukn kita serentak.. tp.. lama2 ok la nk handle... tp alhamdulillah semuanya slamat.. syukur..syukur

nome said...

aku pun turut merasa stressnyer bile nak handle anak 2 ni yer...ahamdulillah berjaya gak ko mengatasi keadaan tuh...sile tunjuk ajarku sifu...

alyyani said...

lya : tu la dia lya. mmg mencabar mula2. mungkin amik masa jugak nak biasa kan diri nak handle diorg dalam kereta. especially time travel jauh. apa pun bak kata lya, selamat semuanya :)

nome : belum bole panggil sifu lagi me. jauh lagi tu. heheh.. tp tu la, aku berjaya tempuh nye. :D

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

susah2 pun tetap harunginya jugak kan..pabila 2 2 serentak minta perhatian, haruslah angin naik satu badan...tapi betul lah...susah2 dahulu jer..tapi senang2 kemudian..tak cayer nanti alyya tgk..

AieZa said...

alya.. cepat tul rambut adel panjang.. lebat lak tuh.. huhu..

aku pun time hana baby.. radio dh jarang bukak.. klu pasang pun ngaji je.. tp skang dh pasang lagu laa..

ala kejap je bebudak berdua tu besar.. nanti tau2 dh 6bln.. time tu baru terasa cepat tul masa berlalu..

nadja said...

kalau jalan jejauh nih.. kids kalau dapat tido rasanya lega la sket kan.. tapi kalau anak aku jalan jauh jer memang tido.. heehh

fazilzura said...

bagus kalau dua2 nye ok dlm kete..

aku pun time akil kecik dh bawk balik ganu.. tp ok jek , psl dia kuat tido .. and x banyak ragam ..
until now masuk je dlm kete akil sure zzzzzzzzzzzzzzz.. senang aku

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..kagum nga alya leh handle 2 org anak serentak ni..terutamanya time dua2 mengamuk..kalau ainey x tau la cmana..yg sorang ni pun x terhandle..huhu

Chik Na said...

terkenang masa faiz & sufia kecik kecik dulu..sama la macam alya.. nak pulak time balik KB... huhhhh...

travel ngan anak kecik ..org lain balik KL-Kedah 5 jam..kami kena ambil masa sampai 7 jam :-)

suhida said...

ekekeke..skg klu aku baca entry ko psl karenah nia n adel..aku seyes tak reti na komen cane dah...eheheheh...tp kesimpulannye..aku faham bebeno.moga semua urusan ko dimudahkan ye alya.nia jadi kakak yg baik ye,tak mau meragam2..cian ibu ngn adik tau.

ainal said...

teringat mase kta muda2 dulu 6 org skali sumbat dlm sa2 kete ble nk blk kg or travel jauh2 camni, huru hara dbuatnye.. hmmm.. tp 2 la knangan terindah kta sume besama.. huhu..

Gieyana said...

betui tue..kalau travel ngan anak2 mmg lambat psl itu ini n so on...mmg mkn masa lama kan...x sm cam berdua dedulu...

alyyani said...

ayu : aaahhh cepatnya masa berlalu. sebab nak rasa senang macam ayu skang. huhuhu.. saba2... ;)

aieza : mmg budak be-2 ni stok rambut lebat cam kitorg. tu yg cepat je tumbuh.

yeke? gitu la kan. nak dijaga apa yg perlu

skang rasa tak saba nak tunggu masa tu berlalu cepat. nanti bila dah berlalu cepat, tak terkejar lak kita kan.

nadja : tu la, lega bila diorg tido. kita pun bole rest. tp tu la, nia ni tak menentu mood dia. kadang tido, kadang tak mau tido pulak.

fazilzura : senang nye akil weh. masuk kete terus bum ye. nia ni kena sumbat susu baru dia nak tido. kalau tak, sanggup tahan mata gak nye.

ainey : jgn kagum lagi ainey. jauh lagi perjalanan tu. baru 1st time dah tunggang langgang. heheh..

chik na : kmas lagi best, dah lepas semua tu kan? nak2 lagi balik KB. lagi jauh tu. tp tu la, kena la hadapi jugak kan?

suhida : ye ye, ko tak yah komen sebab ko merasa dulu apa yg aku rasa kan. moga aku tabah mcm ko ye :)

ainal : hahaha.. tu la pasal. tegelak lak aku baca komen ko ni. mmg experience betul. nak2 mak ayah kita suka berjalan sana sini. gi mana pun redah je.

abg wan ckp apsl bersyahdu2 lak komen ko ni? aku cakap ko mmg buang tebiat. hahaha..

gie : ye la, skang ni banyak benda kena consider. kena lah sabar tu lebih sikit. :)

mamashasha said...

alya, bab tudung terbang tu aku pun penah wei...haha buleh tak?

fieza said...

Mmg mencabar kan Allya..fiza pun pernah alami benda yang sama masa syakil 5 bulan lebih..dari Kedah-KL..Syakil mengamuk macam kena rasuk coz tak nak naik kereta..may b dia bosan kot perjalanan jauh kan sampai 6 jam..hu..hu..

alyyani said...

bed : kalau jalan malam gitu la gayanye kan. heheh..

fieza : yeke? tu la. tp mujur la senang jugak nak tenangkan adel tu. kalau tak, kita pun join nagis sekali. hehehe..

izzahazfar said...

last friday pun zah ke kl...akmal lena sepanjang jalan..start dari penang sampai la kami balik ke penang...

yg tak larat sebab dia nak tidur atas perut..senak la kak...ada gak zah letak dia kat blkg ngan mak ngah dia..tp kejap jer..kang terjaga mesti lompat kat zah balik...

mcmana zah nak beranak 2 ni...?huhu

alyyani said...

izzah : laaa tido lama tu akak cam rasa best da. tp tido kat perut tu jenuh jugak tu. akmal dah tau la tu zah. tp kena ajar jugak dia tido sendiri ye. esok adik dah kua susah nanti :)

azi said...

hehe..baca entry ni teringat masa 3 beradik ni umur nia dan adel...memang penuh cabaran...nak balik kedah-melaka-kedah.....hubby mmg suka travel malam..smpai sekarang nak blk melaka mmg travel malam...aman tenteram....hehe

alyyani said...

azi : kedah melaka lagi jauh tu kak. tp tu la, dugaan sungguh, mcm2 ragam. tmbh kita sorg je yg kena handle. husband drive je kan. huhu..

fabulous.farah said...

huhuhu..sabar je lah layan kerenak anak kan=)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in