pemandu haram

masuk hari ini, aku dah 16 hari memandu secara haram. kerana lesen memandu aku dah luput tarikh nya pada 21/12/2009.

mmg tak teringat pun pasal lesen itu. kisahnya, officemate tgh photostate lesen dia then dia ckp lusa lesen dia mati. aku yg ade kat situ, mcm tersentak. baru teringat yg lesen aku mati bulan 12 lepas. sekali cek, confirm!

esok pagi aku akan ke pejabat pos dulu utk renew lesen. susah gak kalau kita buat 2 tahun sekali. bole lupa. tambah pulak beli selit dalam wallet kat bahagian yg tak nampak. kalau renew 3 tahun sekali lagi haru kot kan?

esok last time aku drive secara haram. huhu...

30 comments:

ibu damia said...

ya rabbi...nasib baik tgk entry ni...ayu punya lesen mati 8/1 ni..hehehe at least x lah memandu secara haram lagi....

betul tu...sah2 lesen ni terselit kat tempat yg tersembnyi sikit...tu yg asyik tak ingat bila kena renew lesen tu...

thanks kerana saling mengingati..

Ibu Mifzal Arsyad said...

lor..lesen mati..hehe..cepat2 pi renew...

suhida said...

alya,ok lagi..aku da round2 satu melaka,negeri sembilan dan balik kl baru aku perasan lesen aku dh lama mati.hahaha..

miemiey said...

somi daku pun terkena sama cam ni..masa nk p bercuti baru tengok dah 2 3 hari tarikh mati..mujur laa tak ditahan pak polisi kl tak sesaje sedekah kat diorang...tak perasan kita sama umur kan..bila nengok di lesen tu no ic..taun yg sama kita ni..

mamashasha said...

alya...aku nye lesen mati 19.11.2010 tp masa 2008 aku dah renew 2 tahun sekali nk elak dr tak ingat la.....tp baru2 ni suspen gakk bile laki aku tny eh lesen awak bukan dah matike????terus aku check ye lah kalau renew byk tahun pun susah jugak....tak ingat....hehe

Nana Aziz said...

pttla abah aku xbg renew 2-3thn skali. mmg lupe..hee..seb baik ko prasan klu x haru..hee..

LYaFRINA said...

ahaaaa.. ok ape... lya dulu memandu scara haram bertahun-tahun.. TAPI... just nsib myebelahi lya.. time roadblock pon dia org x mintak lesen.. just tnya nk pegi mana... (tp dlm hati tuhan j tau..betapa debauuuunya masa tu...)...

**lya tension dgn jpj..ada k patut dia silap letak kelas memandu kat lesen lya.... kelas memandu utk motor roda 3... tu pon kwn y perasan.. sib baik masa renew lesen dulu.. blh betulkn kelas memandu..

Mama Hana said...

Aku renew lesen 3 thn skali..tp letak aa reminder dalam henfon.. smpai mase, melalak la alarm aku.. :D

nome said...

tabik spring la kat ko mak yonggg...merempit tanpa lesen..polis nak tahan ko pun, derang ewok kecian kat ko sbb ko peknen kan...kahhhhhhhhh....tu pun sib baek la kwn ko tu citer psl lesen dia...kalau tak, sampai ble2 la ko merempit keta tanpa lesen....cayaklah ko alya...

alyyani said...

ibu damia : nasib baik ayu nye lesen tak mati lg. mcm alya mmg kalau takde sape cite pasal lesen, agaknye smpi bersalin kot drive secara haram. heheh..

ainey : dah renew! :D

suhida : aku pun kira da banyak round gak la. tp jauh2 wan la drive. nasib da genap sebulan. hehe..

mimiey : mujur..tp tu la, tak rasa cuak pulak. tp kalau nmpk polis, kecut perut gak. hehe.. sebaya ke? suka je selama ni aku panggil ko kak kan? sorry ye miemiey! :D

bed : kalo style mak aku, renew smpi 3 tahun. kalau aku renew 3 tahun, confirm tak ingat la. hahaha.. ok la laki ko ingat kan, kitorg ni, bole tak amik port pun.

nana : lupe tu satu, then takut wallet ilang ke, or lesen tu jenis tak berkualiti ke kan.

lya : laa gitu pulak ke? bole silap2 pulak. sabajela

mama hana : mas, aku nye hp takkan bertahan smpi 3 tahun kot. huhu.. tu yg kalau nak set kt alarm pun setahun lepas tu belum tentu lg. huhu..

nome : hahaha... aku da plan nak buat gitu me. kalau kena tahan. buat la muka seposen ala2 mcm tak larat da sarat kan. kot2 bole lepas. aci tak?

Ryn said...

tu diaaa dr thn lepas tuh...hehehehe...ala biasalaa kes2 terlupa nih...

pernah gak r/tax terlupa renew, boleh??

alyyani said...

ryn : road tax? lg haru, tu depan mata je kalau bawak kete kan, tp penah ade kes gak. biasa jd. manusia mudah lupa. bukan melayu je kan? heheh..

ainal said...

pi renew cpt.. nnt xde r kene saman on da way nk pi tngok avatar! hahah..

Chik Na said...

K.mas pun pernah memandu pakai lesen "haram" sampai 5 bulan. Tu pun teringat pasai opismate kena saman dek JPJ sebab lesen da mati...

azi said...

cepat2 pi tengok lesen...ada 2 tahun lagi sebelum tamt....tq for sharing...he

ayah damia said...

laaaaa...nasib baik terbaca entry ni...ayah damia punya pun dah expired 2/1/2010...hehheeh..memandu secara haram gak lah...nasib baik tak ada roadblock

Jiey^Mien said...

bila aku baca entry nih, terus aku check aku nyer lesen, skali 22.1 neh..
seb baik..
dulu tak heran, 6 bulan tak renew pun tak kesah..
:P

izzahazfar said...

aduh kak...sib baik tak jumpa abg polis n jpj kan..hehehe...zah renew 3 tahun sekali tahun ni baru habis,..

AieZa said...

dgn selamba tepek itu gambo lesen berserta ic tanpa di edit2 dulu eh... bahaya wat gitu ye cik kak.. mcm2 org leh wat dgn ic ko tuh..

alyyani said...

ainal : abg wan ko mcm tak berminat je. pelik tak?

chik na : lagi best k.mas, sampai 5 bulan! heheh..

azi : sharing is caring.. :)

ayah damia : wah, haram 3 hari. cepat gi renew! driver yg selalu bawak family ke sana sini susah kalau takde lesen da expired nih!

**ayah damia indhouse la. selalu ibu dia je. hhihih..

jiey : waa.. skang ko da pro bawak kete la ye. nak tumpang!

izzah : kalau akak buat 3 tahun sekali tak tau la bole ingat ke tak. huhu..

aieza : aku mcm terfikir, tp kemalasan melanda. aku belek2 gak sebelum publish. ko da cakap, nak edit lah. (kalau sempat)

fazilzura said...

MAK AIIIIIIIIII.. mak yong, ko selambur je yek memandu dgn lesen expired yeeee... rotan kang

alyyani said...

FAZILZURA : JGN ROTAN! DAH RENEW! DGN BANGGANYA. HEHEHE...

amalina binti anuar said...

weyh blkng u laptop ko erk. siap ada cooler fans lagi yer. bgus2. beli kat klong ko satu. laju x pakai laptop tu?

alyyani said...

ina : na, mata ko ni mmg bionik la. siap bole tau ade cooler fan lg tuh. itu dia bagi masa beli sekali. dpt free. klong ko takde ke? sabajela aku. ok je weh..

Elyn said...

hahah itu yg bahaya kalo renew 2 thn sekali. aku thn ni lesen mati kene igt sebab aritu aku hidupkan tuk 2 thn terus!!

amalina binti anuar said...

weyh pe plak xtau nyer. ko beli dpt free give lgi tu. klong beli kat pc fair 1 free give pon xdpt. ape la klong ko nie. lain kali minx ler.

alyyani said...

elyn : haa dah renew, jgn lupe nanti ye beb, nanti jd cam aku lak. hihi..

ina : tp kitorg beli harga sama. rugi la dia kira nye kan? aku dpt mouse sekali tau. hehehe..

amalina binti anuar said...

mouse tu santdart weyh. cooler fan bese kat pc fair dpt tau. tu la dia xreti tu.

Iryani Noor said...

salam kenal...

ehhh.. ehh.. b'day kite selang sehari je ruper nyer.. saya lahir 8 sept 1982 =p.. nama pon dekat2 =p...

alyyani said...

iryani : salam kenal kembali.. yeke? kembar selang sehari la kita ni ye? nama pun nak sama kan? ;)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in