'kampung' datang rumah..

kalau weekend je mesti org tanya atau kita yang bertanya 'tak balik kampung ke minggu ni?' tapi minggu ni 'kampung' datang rumah kami. hehehe... last weekend mak ayah aku datang sebab ada beberapa urusan disini.

bila parents nak datang rumah, wajib la kemas rumah semua. lepas tu kena la penuh kan peti ais. heheh.. so malam tu, lepas maghrib kitorg kua umah kejap gi jj depan umah ni, dinner & beli barang dapur sekali.

tapi mata tertarik kat perkataan SALE ni. last 2 days pulak. singgah la tgk jap, wan pun sempat rembat ape yg patut. aku lak, dok tepi je tunggu wan beli belah sambil monitor nia. baru masuk6 bulan da mengah ni. sebab ada anak kot, dulu 6 bulan aktif lg.

ape kejadah salesgirl p1 wimax pegi bagi pamplet kat nia nih?? tekedek kedek la dia bawak nak bagi kat aku. hehehe...

parents aku sampai pun dalam kul 11 sebab diorg betolak lepas maghrib dari umah. nia pun tak tido lagi sebab nak tunggu opah dgn atuk nye datang. org dtg umah, dia tak nangis. tapi kalau dia gi umah org, buat muka ketakutan. gitu gini, kul 2 gak la kitorg tido. update cerita.

esok pagi, atas permintaan wanita mengandung ni, mak aku buatkan sambal tumis ikan bilis + kentang. big breakfast la kitorg pagi tuh. tapi mak ayah aku kena kua umah cepat sebab nak anta adik aku balik batu pahat. tiket nye kul 11.

kalau korang nak tau, atuk nia ni suka sgt begambar. sama la cam mama dia kan. kalau atuk nia ade blog, sure penuh gambar. hahaha... wajib la amik gmbr cucu sebelum balik. jarang jumpa org tua suka begambar kan? tapi ayah aku ni suka sgt amik gmbr. nia posing skit tuk atuk..

ini la hadiah dari opah & atuk nia utk nia. baju barbie yang nia pakai tuh. ade 3 helai opah beli masa gi jakarta last week. dengan ABC mat ni. murah bangat. 15 hengget je duit kita. aku lak? dapat handbag mak aku beli. aku nye lagi cantik ek long. hahaha... wan pun dapat t-shirt...

nia with her uncle akmal. tgh study week tapi nak balik batu pahat dah sebab nak final exam..

L-R, ayah aku, mak aku, adik aku akmal, adik bongsu aku asyran. menyibuk nak ikut gak. patut tak leh balik minggu ni. nia yg muka tgh bekerut sebab matahari betul2 atas kepala...

lagi sekali...

sorry la ye akmal, camera aku reject muka ko. hahaha...sibuk je org nak amik gmbr atuk dgn nia je..

seronok sesekali bila rumah sendiri meriah. tak la rasa sunyi je kan? nia pun seronok bila ramai org. seronok buat perangai!

24 comments:

ainal said...

serabainye yan, org len pn xm gak wei!

asal yan nmpk lg tinggi dr akmal ni? xleh jad ni, tergugat rasenye! hahah..

alyyani said...

ainal : ko tak nmpk ke si akmal kan besandar kat kete tuh. yan tgh kempiskan perut tu yg nmpk tinggi skit tuh. hahaha... ape yg ko tegugat? ko bukan da telebih tinggi ke?

yan serabai? ish, ade org marah nanti. hahah.. tu kire da A+ dah tu..

[I][T][A] said...

Meriahlah rumah alyya family dari kampung datang sekali sekalakan... Nia pun seronokkan dapat bermanja dengan opah dan wan..

alyyani said...

ITA : NIA TU STILL TAKUT2 LAGI DGN OPAH & ATUK NYE. TAPI GETTING BETTER LA, TAK NANGIS DAH. DENGAN OPAH DIA, DIA GERUN SKIT. HEHEH... KENA WARM UP LAMA SKIT. ITU LA, TU SEBAHAGIAN JE, KALAU 1 FAMILY DTG, MMG PENUH RUMAH. :)

mamashasha said...

ye sekali sekala kalau kg dtg umah best gak tu...mak ngan adik aku nk dtg 2 minggu lagi....tak sabar dah shasha nk jumpe nenek & achu....aku suke tgk nia berjalan...ngeee cute la...alyaa muka kamoo sama mcm mak kamoo...heee udah kata anak banak kan.....

Ryn said...

atuk nenk dtg umah nia...best nya...sekali sekala org kampung dtg sini plak...

nia wat per brochure P1 w1max tu? kot nia pi ty salesperson tu kot...dia nak register broadband..hahahaha...nia nak setup blog sendiri...wakakakakak~~

alyyani said...

bed : yeke bed? mmg excited kan? aku mmg suka kalau mak ayah aku dtg. rasa happy je. wan tau la kesukaan aku tuh. mcm budak kecik je. heheh... nia kalau bejalan ditengah2 kite, rasa begitu kerdil. heheh.. risau aku kalau org tak nmpk nia tu.

sama cam mak aku? mmg tak dpt dinafikan lagi. kalau ko tgk gmbr mak aku masa muda, mmg org ckp aku tuh. heheh..

ryn : atuk opah la aunty ryn,ate org perak kan. :D

nasib dia tak tanya nia 'da potong' nia pun bole jawab 'of course!' hahahah....

Ryn said...

hahahaahah...of course!! lawak2 iklan tuh...dabel meaning sungguh itu iklan..

alyyani said...

ryn : mmg double meaning tul. yg tak tahan, pengantin tu nye 'of course' da jadi trademark wimax. bekesan tul iklan diorg. hahaha..

fazilzura said...

cm aku x bape nak rs cz aku now dok dgn mama & abah ku.. tp kalau weekend tu kiteorg sure merayap .. pehtu sure le akil yg rindu betui dgn toki nye.. toki nye pun dok col jek... cmner nak pindh ni

alyyani said...

fazilzura : kalau aku, takmo pindah dah. mak ayah dpn mata. tp yela, kot pak ajil nak more privacy. best tau aku tgk cucu rapat dgn atuk nenek dia. cam nia ni, buat muka semacam je bila tgk atuk dgn opah dia. ye la, jauh kan.. huhu...

suhida said...

takleh blah ar tgk muka nia.haiii..anak dara ko tu.aku pun rasa 2nd time peknen teruk sgt,paling sakit kat celah k******* tu..huhu..takleh ingat.pulak tu nak berdukung bagai.na wat cane..

alyyani said...

suhida : hahaha..ko takleh la kalau tak tgk nia kan, kata nak berbesan. heheh...

itu la weh, sakit sgt smpi nak tarik napas pun sakit. punye la sakit. tambah aku dok apt tingkat 2. ofis lak tingkat 3. pagi td tunggu nia jalan, lmbt pulak smpi kat kete nye. hahaah.. saba je la ye ubatnye su. huhu..

elani makrai said...

besar2 adik alya...ramai plak tue mesti syok kan...ramai auntie n uncle nia.

p/s : mat abc kt jakarta cantik la dr msia nyer...huhuuu baru nak tanya beli mana...jakarta rupenyer...jauhhh nyerrr...

alyyani said...

nurin : tu baru tgk 2 org nurin. kalau complete mmg nia pun leh nangis. dah muka uncle2 dia cam gangster. hehehe...

p/s : yela, lain dgn kat sini kan? smlm tgk kat parkson ingat nak extend lagi besar. cukup utk lantai bilik, tapi takleh la, sebab tak match. tak tau lak mak alya beli tuh, dia ckp toys jek. kalau tau, mmg suruh beli lebih.

nome said...

sama meriah umah kita beb..parents aku pun dtg wiken lepas gak sbb aku pindah umah....mmg tdo lambat la jwbnyer...sgt2 sonok...

mamashasha said...

alyaa..tingat aku kat iklan dafi&hani tu...org kata kalau nk tgk muke kite masa tua nanti...tgk muke mak kite...hehee

Jiey^Mien said...

aly, aku rs org tu bagi pamplet wimax kat nia coz dia tau mama nia kan blogger tegar..
=)

amalina binti anuar said...

haah la serabai la yan tu.. tinggi gak yan tu. semak je la org nk g kl dia pon nk ikut gak. hehehehe.

zura@iwan said...

"kampung" datang...ingt ka apa..hikss...

bestnya mak bapak dtg kan..

alyyani said...

nome : ko lg best, dgn in law pun bekampung sekali kan? mmg happening. kul 2 pagi pun rasa cam kul 10 je baru..

bed : gitu la muka aku bila tua nanti. heheh...

jiey : hahaha... tp diorg ckp wimax lg teruk banding dgn maxis. aku pun tak sure. tu pasal tak 'potong2' lagi. hehehe...

ina : wei, jgn tertipu dgn camera la. akmal lg tinggi. itu la aku ckp, time balik, takmo balik, time takleh balik, sibuk nak ikut. da takleh bawak balik tv..

zura : hehehe... tajuk bikin gempak je. bukan 1 kampung yg dtg. :)

nizza-abira said...

memang sonok alya, tp yg tak sonok bila mrk dah balik. hiba je bila tgk umah yg dah kosong, huhuhu...
:(

alyyani said...

nizza : huhu.. tu la dia. tp kalau sekejap2 tak terasa sgt. bila da stay lama tuh, mmg terasa sgt. masa raya aritu rasa sebak bila family nak balik dah. :)

Elyn said...

meriah kalo sesekali parents dtg umah.... letih pun tak terasa. pastu leh mntk mcm2 dr mak suh masak heheheh

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in