tak serasi...

sejak nia lahir, masa memula aku takleh nak b/f kan nia, hospital tmpt aku deliver da bekalkan dgn 2 tin susu enfalac. sejak hari tu mmg aku kekal dgn enfa dari nia start dgn f/m. tapi sejak aku kenalkan nia dgn enfagrow A+ step 3, dan lepas membaca blog aieza, aku rasa nia pun punya masalah yang sama.
.
start je dgn enfagrow nia da mula muak susu balik. dulu, masa kecik je dia muak susu. tapi bila tukar susu ni, lepas dia menyusu je mesti muak skit. kadang banyak jugak. lepas tu kena suruh dia minum sampai habis. kalau tak, mesti dia tinggalkan dalam 40ml gitu (susu, kena dihabiskan sampai ke titisan terakhir ye..paham la yek. hehehe...)
.
muak tu satu hal, lepas tu kalau biasanya nia akan membuang 2 kali sehari, tapi sejak tukar susu hanya sekali lepas tu nmpk payah sgt dia nak teran. tau la sebab ape kan. memula aku ingat takde ape, sebab mungkin perubahan dari diet dia since dia da 1 tahun, makan pun da macam2. tapi, bila tgk hana, anak aieza sampai sembelit, aku rasa nia pun ada problem yg sama.
.
sebelum jadi lebih parah, aku dengan berat hati, sangat berat hati terpaksa tukar susu nia. sebab da habis sekotak yg beli baru ni. mmg sedih sebab tak dapat bagi nia dgn susu enfa. aku nak la nanti bila besar, dia main kat piano lagu happy birthday kat aku on the phone masa aku tgh meeting kan. (hahaha..pengaruh iklan...)
.
mmg aku percaya enfa punya banyak khasiat, dan dari kecik ni la kita nak laburkan yg terbaik utk anak kita. tapi apakan daya, nia tak serasi. so, smlm kitorg beli anmum. surprisingly, lepas 2 botol anmum, pembuangan nya normal semula. lepas tu nia tak muak & laju je nia habiskan susu dia tu. ape2 pun, asalkan susu tu selesa dgn perut nia, kita kena ikutkan je la kan? tak kira la susu cap apa pun...

gambar sekadar hiasan. lokasi : ber-open house kat rumah member wan kat putrajaya

38 comments:

LYaFRINA said...

Yang ni mmg ah btl... Nak cari susu y ssuai utk baby ssah sgt2... Lya pun alami situasi y sama dgn alya.. Sampai skarang dah 4 jnis susu btukar.. Ntah ah,, nk cari susu ape lg y serasi.. Tp nasib baik asya lbh suka minum air masak.. (skurangnya,pbuangannya agk sng sdikit).. Tp utk gantikan susu tu, lya bg nestum melalui botol.. Tp susu still lg minum...

Gieyana said...

betui tue Alya..x kisah susu apa yg penting serasi ngan anak kita..bagus ler ko sket bleh bjimat psl Enfa kan mahal..huhu

hiks! comeyy Nia..rambut dh sama cam Nureen..:D

Leen Die said...

sian kat menantu aku tue..aku faham sgt kalau bb kena sembelit nie..kesin giler biler tgk dorang meneran..Rayyan kena sembelit sebab kurang air masak kalau aku pasan lah kan..klu kurang air masak sembelit..tp br 4 kali dia kena sembelit..so far Rayyan alhamdulillah serasi ngan enfagrow A+..mayb tak kena sembelit sebab Rayyan campur ngan susu badan kot yer?...aku klu mlm mmg tak buat susu kat rayyan sebabnya nanti akan membazir je susu tue nanti..bak kata abah Rayyan "adik hisap susu habis sian abah keje nak beli susu adik"...hehehehehhe..Rayyan minum sikit je 6oz je tapi dia minum kerap..wei kau nak jump ako niee ada bend anak bg nia nie weii..ermm klu aku th jumpa ko semalam aku bawak tau..huhuhuh

Nana Aziz said...

ariana pun sama aly. umr die dh hmpir 2thn ni, mcm2 susu dh die try. plak 2 ariana ni jenis cepat bosan dgn susu yg same. plg lame bertahan dgn susu 2 ade la dlm 5-6bln, pastu die cam muak ngan susu 2, kena la tkr susu lain. 2 pun klu susu 2 serasi ngn die. klu x tepaksa la cari susu lain.xpe la, as long as die minum susu, x kisah la jenis hape skali pun.dp x minum lsg, haru gak jdnye..gtu la penangannya klu ank minum susu fm. anak aku bf smpi umr setahun je..

KasiH said...

ape kata back to enfapro balik...lgpn nia still 12mons kan...enfapro until 18mons...memg aku setuju susu enfa banyak khasiat...memg betol...sebb dulu aku pn pengguna enfa utk adam...now dah tk sesuai...

shah-ila-ain said...

aku tgh compus nie...enfagrow ke anmum ke,mamil gold...mane satu yg sedap erkk..rege yg ok...kalau hatt muraahh ain tak nak pun membazir gakk...
aku still bf tp nak campor2 pasal susu aku mcm tak banyak dahh...lagi pun kalau aku p kijerr sian lak ain kat umah minum air biase jerr...

shah-ila-ain said...

hmm...bace posting ko kali nie buatt aku pk banyak kali nie nakbeli susu....payahh gak ehh nak membeli nie..

Norry said...

Naim campur breastfeeding n dumex dugro, penah try enfagrow, naim jadi allergy, ruam2, so stick dgn dumex. Sekarang Naim kuat breastfeeding, so susu pun jadi banyak

AieZa said...

nia pn xsesuei ye alya.. tu la ingredient enfa ni ade la tu yg xbrp nk ok membuatkan proses pembuangan xlancar.. if anmum dh sesuai dgn nia.. teruskan la dgn anmum.. aku skang ni dh patah blk to enfapro.. pas abis nnt nk try mamil gold lak.. terasa mcm jatuh cinta plak dgn packaging dia.. kesesuaian xtau la.. n label pn xbaca lg.. if xok terpaksa la back to enfapro n turn to anmum lak..

alyyani said...

lya : asha pun banyak susu tak serasi ek. tp tu la, dulu ingat mmg nia serasi je dgn enfa. frust bila tau dia tak serasi. sebab mmg kite nak bagi dia enfa. so asha minum susu ape skang?

gie : in a way mmg la bole cut cost. tp mcm hatiku tak sedap je. heheh.. poyo betul. ha la, tgk la nanti rambut nia confirm mcm nureen.

leen : ok la tu rayyan serasi. so far tak pnh la nia sembelit. sepanjang minggu masa dia minum efagrow tu yg jadik. seksa benar aku tgk dia meneran. hehe... klakar gak pun ade tgk muka nye..mmg kena abiskan setiap titik susu tu. heheh..

alahai, mana la nak tau ko selalu makan kat sini. kalo ko makan sini, bgtau je aku. anjung tu mmg kantin aku..

nana : nia lak jenis tak fussy pasal rasa. mcm beserah je. tu yg aku ingat ok jek. rupenye tak. sian dia. nia sampai 7 bulan je aku b/f kan dia..

ryn : haa betul gak kan. enfapro smpi 18bulan kan. tak serasi lagi dgn ingredient enfagrow tuh. rahsia adam ek, minum enfa tu yg bertenaga sentiasa. hahaha...

mel : kalo ko tanya aku semua susu tak sedap. gitu la rasanya. hehehe.. tp tak tau la budak suka yg mana. kalao ain jenis tau rasa, ko tgk la susu mana dia banyak minum & susu mana dia tak mau. mcm nia, dia redha jek. sume dia minum. mmg sume brand ko da try ek?

itu la mel, kalo ade pek sample senang dpt, bole la nak beli. tp mane ade jual yg kecik2. sekali beli kena sekotak.

norry : waa..naim still b/f lagi eh? bagusla gitu. naim allergic eh enfa. ade gak dgr budak takleh dgn enfa langsung. tak kisah mana2 asal mau minum susu kan? :)

alyyani said...

aieza : mamil aku rasa mmg ramai yg rekemen. aku smlm sebab takut nak beli takut tak serasi tambah lak harga dia mahal. kang tak serasi aku rasa rugi. mmg lama la aku belek kat kedai tu smlm. sampai org kedai tanya aku nak cari susu ape. sume ingredient dia aku belek. tapi aku tgk, mamil smlm 5x DHA sedangkan enfagrow 4x DHA. maybe ko bole consider. anmum just tulis ade dha jek takde lak tulis bape kali. then mamil ade immunifortis kandungan serat dia tinggi. gitu la aku baca...

fazilzura said...

bg aku , x kisah ler susu pe .. murah ke mahal ke .. janji serasi dgn anak.. kalau x .. sian diorg .. nk berak nye terseksa...

cm akil ,now dia sgt2 ler kerap minm air masak.. cm smlm susah jgk . pehtu dia dok mintk air masak.. aku pelik jgk nape plak ni.. skeli dia kentut.. kahh sah nk berak.. pehtu main dgn riang nye

alyyani said...

fazilzura : kalo mcm akil tu pandai mintak best skit. kalo besar2 nia ni kite tak tau ape dia nak kan. lapar je sumbat susu. tgk2 tak serasi. betul ckp ko, tak kira harga susu, yg penting selesa anak kite nak minum..

nizza-abira said...

bila tgk umah kwn wan tu terdetik kat hati nizza, 'eh mcm umah aku designnya'. bila tgk gambar nia kat beranda kompem umah member wan sama fasa dgn nizza. bila alya beraya kat sana? :)

Elyn said...

yup wafiq pun sejak pakai EG.... die muak susu. aku dh tye Dr so far die ckp susu tak dak problem sbb anak aku tak sembelit. tp risau gak sbb kan susu die ceriberi sampai kene fungus!!

alyyani said...

nizza : la yeke. kawan wan tu dok kat blog 8G kot. tingkat 5. mmg banyak umah la kat situ. tp aman je. yela, sume earga putrajya kan, takde warga asing, heheh.. kitorg gi beraya sabtu lepas. tau la umah nizza lepas ni :)

elyn : muak gak eh? tp tak sembelit kan? aku risau kan takut sembelit tuh. ha kene ceriberi tuh bahaya gak tuh. tp most doktor akan ckp enfa takde problem. kalo ko perasan kat kebanyakan klinik or hospital diorg jual enfa..

[I][T][A] said...

memang susu enfa byk khasiat tapi kalau tak sesuai wat apakan...
Raisha dulu pun minum enfalac A+ tapi lama2 tak sesuai sebab asyik cirit jer... pastu tukar S26 gold hinggalah skrang ke step seterusnya progress gold... Lagipun produk keluar wyeth sangat bermutu... mereka berusaha membuat susu formula yang berkhasiat macam susu ibu...

Fendy&Fidah said...

siannya pada nia..adriana dr kecik minum susu S26 smpi skrg..nasib baik serasi.membuang pun ok..tak ada masalah..dulu nia susu badan lama tak?

elani makrai said...

alamak, tak sesuai lak susu. huhuu, sian nia...klu dia bole cakap mesti dia kata kat mama dah kan. :) takper brand per pon asal dia tak sembelit. nanti teran selalu luka lak.

ammar lak susu enfapro lagi, ok tapi jgn nurin ada time dia minum susu mesti dia minum half jer pastu ..."nenen...nenen..." rugi gak la rasa susu tue.

p/s : nia pakai baju baru eh dr harijadi kali ke4 kan? sesuai ngan skin nia. btw, nia dah bole jalan blom?

Ibu Mifzal Arsyad said...

susu ammun pun susu bagus gak kan..x pe la alya..yg penting nia sesuai nga susu tu...cam mifzal..minum susu murah jer..susu nespray 1+..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

sama dengan nain la alya.. bila tukar enfagrow, dia jadi sembelit...susah nak berak.. setiap kali nak berak mesti menangis.. sian nengok...

** better cari yg serasi.. kalo tak lagi susah.. sian nengok dia nnt..

ibu damia said...

oooo..cam tu kisahnya....mungkin Nia tak serasi kot....tapi alhamdulillah..Aleesya ok jer ngan enfagrow A+ ni.....dan saya rasa Aleesya + Ayyunie pun memang x muak dengan susu ni (kalau ader pun jarang2 sekali)...

perghh jauh betul bayangan pengaruh iklan tu....saya pun x terpk sampai situ..as long anak2 kita boleh ikut apa yg kita ajar, itupun dah cukup...

btw rambut Nia dah makin lebat lah...jarang yer ikat rambut Nia...

nome said...

WELKAM TO ANMUM CLUBBBB...kahhhhhhhh...masa anak aku lahir, aku kes sejibik cam ko..anak aku x mo nyusu badan...so adalah dlm 8 kali aku tukar susu sampai last sekali anak aku serasi ngan susu cap anmum nih..now dari step 1 sampai skrg ni step 3..anak aku setia ngan anmum...uk uk dia pun cantek semerbak jer...kahhhhhh..so to nia...welkam to the club anmum yer! nnt leesya ngan nia leh minum jenama yg sama togerther2..ekeke...

LYaFRINA said...

mula2 starting dgn bebelac.... mula2 ok jer.. pahtu jd smbelit smpai kna gna ubt..Byangkn masa tu asya kecik sgt2 lg.. mnangisla dia, skit... Pahtu try bg susu ape x nastle nan1... n xserasi gak... bg snow...baru serasi... tp skejap jer.. dlm usia asya 7 bln stop snow..last2 bg lactogen... ni pun cz try bg y spupu dia..pahtu ok... n skarang nmpk bla dh ok.. n dia dh byk makn.. mula nk mcri susu yg lg bkhasiat utk dia.. Tp bla byk sgt kt pasaran tu, jd xtau nk pilih y mana..Lg satu, tkut sgt,, bli susu last dia xmau/xserasi...

alyyani said...

ita : raisha lagi la dari enfalac tak serasi ek. ingat kan enfa ni ramai yg serasi. rupenye tak semua..yup2, wyeth tu bagus siap tepon kita time to time tanya pasal perkembangan anak2..

fida : adriana sama cam raisha gak la minum S26, kalau nia tak serasi anmum maybe bole consider. tp so far ok. nia b/f sampai 7 bulan. memula dia lahir tu susu alya tak kua. sampai hari ke-3 baru dia kua.

nurin : ammar bole maintain enfapro sampai 18bulan tapi dia lebih suka susu ummi dia. tu lg bagus. khasiat takde di mana2 brand FM ;)

p/s : yup, pakai baju yg kawan alya bagi tuh. suka gak kaler tu sebab mmg suka kaler coklat. heheh..

ainey : tak kisah mahal or murah pada alya yg penting anak kita suka, ibu pun setuju. betul tak? ;)

zue said...

sama ler ngan arissa...masa baru lahir bagi anmum tapi xberak seminggu...tuko ke enfalac a+ ok ler die minum banyak..pastuh tuko enfapro a+ ok gak...tapi sejak2 nak masuk setahun die tak nak dah susu tuh...kat sekolah memang xminum lgsg susu...cuma die kuat makan jek...biler balik pulun susu badan...ade dapat susu sample anmum essential try bagi..Alhamdulillah die nak minum..so continue ngan susu tuh...cuma kat umah memang fully breastfeed...

alyyani said...

jue : mmg tak nak tunggu sampai dia nangis bila nak membuang. kalau kita pun sakit, ape lagi budak. fobia dgr sembelit ni. tu yg cepat2 tuka susu nia. betul ckp jue, mmg cari yg serasi dgn dia..

ibu damia : bagus la 2 2 damia tak muak susu. senang tak kotor baju kite. heheh... kalau serasi, mmg nak teruskan tapi apakan daya :(

suka tgk iklan tu sebab mcm kita pun pakai brand tu so harap anak kita membesar cerdik cam dlm iklan tu. heheh.. mmg over skit bab2 berangan ni :)

rambut nia tu bukan makin panjang la tapi makin lebat. so tak tau cmne nak ikat. huhu..

nome : aku mmg akan join kelab anmum la lepas ni. leesya mmg dari step 1 eh? ok2, ape2 bole la aku refer pada yg arif iaitu ko yek :)

lya : tak kisah la lya, asal ade susu yg asha mau minum. jgn tak mau minum langsung dah. lagi kita risau kan? alahai asya kecik lg kena cirit birit? sama cam nia, tp punca susu alya sendiri. sian dia. huhu..

alyyani said...

zue : alhamdulillah susu zue ade lg ye. so kat nursery mmg tak minum susu langung ek? takpela, dia kuat makan. tp susu pun penting gak ye, kena bagi gak tuh. tak kisah la susu ape pun. :)

ArissaPutri... Moment in My Life said...

betul tu Alya, mahal dan murah tak penting yang paling penting anak suka dan takde masalah

alyyani said...

arissa : ye kak, kalau harga mahal & susu tu bermutu tapi kalau dah anak kita tak serasi, kite pun takleh buat ape. kita kena gak ikut selera dia kan. skang dia tak tau nak tolak lg, so tanda2 tu je la yg bole kita refer. :)

azyyati anuar said...

aku x phm la susu ni...yg aku perasan ...nia dah mcm anak korea dah...minum susu enfa kot..hehe...

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

aku berkenan plak dgn basikal si nia tu, brp ko beli>>
muahahhaha

Bed said...

nia..blog ko ni kalau lambat terjah...konpom lah aku jadi pengomen yg ke puluh2..kahhhh nampak sgt faveret blogger among others....aku setuju ngan ryn mcm nia masih blh ambik enfapro...shasha ambik enfapro until 18mths...pastu tukar enfagrow alhamdulillah takde masalah...or continue dgn anmum then back to enfakid....ko mesti ambik enfamama gak time ngandungkan nia dulu kan?

alyyani said...

ALONG : APELAK, SUKA TGK CITE DIBO. CITE DIBO KAN KARTUN DARI KOREA. HAHAH...

TINIE : EHEH, NIA TAKDE BASIKAL LAGI. ITU BASIKAL KAWAN DIA, MASA KITORG GI BERAYA KAT UMAH KAWAN WAN TUH. NMPK BEKENAN SGT DIA TGK BESKAL TU TAPI BELUM LA BELI LAGI.

BED : ALA BED, CE KO TGK SAPE JE BANYAK KOMEN. ALYYANI KAN? HAHAH.. KO KOMEN AKU TETAP BALAS WALAU KDANG LAMBAT. ITU LA, BILA RYN CKP ENFAPRO TU UP TO 18MONTHS TERFIKIR LAK NAK SWITCH BACK. TP KALO PAPA NYE TU, DA BEKENAN BENAR DENGAN BAJET ANMUM, AKU IKUT KAN SAJA. HEHEHE.. SHASHA ENFAGROW OK KAN? TUNGGU ENFAKID LA KOT NIA NAK BALIK.

AKU DULU, TIME PREGNANT TAKLEH MINUM SUSU. TAK LALU. KALI NI LAGI BEST, MINUM SECAWAN, MUNTAH BALIK SECAWAN...TU YG NIA LMBT TUMBUH GIGI. TEORI SENDIRI...

Jiey^Mien said...

Ian dulu minum Similac, pastu tuka enfa..
Latest pediasure plak sbb underweight..
Mak pak overweight, camne dia bleh underweight pun aku tatau.. :P

ainal said...

'MINUM MILO ANDA JADI, SIHAT DAN KUAT' bleh! heheh..

alyyani said...

jiey : oh aku ian stick dgn enfa smpi skang. da tuka eh. aku lak, laki bini dgn anak mcm underweight je. hehehe...

ainal : ko nye komen mmg menyemakkan komen box aku la

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

ermm..klu bab2 formula milk, k.e-caR mmg lar JAHIL..x taww susu mane yg the best sbb x pnh beli (citt, komen yg sgt x m'bntu)..but then, bby yg mnum formula milk kena diberi mnum air masak slalu utk m'elakkn sembelit/susah poopoo..stiap formula milk, b'beza komposisi formulanye..dats y ade bby yg leh terima n ade yg x bleh..

dlm kategori susu lembu,Fresh Milk yg plg baik..diikuti dgn UHT, pasteurised and sterilised milk
dan last sekali formula milk.. klu Nia dh 1 thn++, mybe leh try fresh milk..jz my 2 cents..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in