kerenah rakan sepejabat...

pagi tadi, sampai awal so dapat sarapan ramai- ramai dgn officemate aku. bila da lama tak besembang, dapat la update or gossip hal2 ofis. senang cite pe'el bebudak ofis. bila dgr macam2 la kerenah yg tak disangka diorg buat.

tapi itu la hakikat nya. yang berjawatan akan amik kesempatan menggunakan kuasa, walhal diri sendiri lepas tangan & takde ape2 tugasan yang perlu dilakukan. hanya duduk diofis, hadap internet.

staff bawahan dan trainee ditekan habis-habisan, diarah kesana sini utk buat tugasan diorg. diorg pulak jenis tak bole berkata tidak. semua arahan kena diterima walau penuh mana jadual mereka. sedangkan tak semua tugasan teainee bole buat.

tgk gelagat budak2 kat ofis, aku rasa ramai yang bermuka- muka a.k.a hipokrit. bila kita tanya, sibuk sentiasa padahal tak la sibuk mana. pura- pura sibuk je.

kalau boss pulak tak kira sebanyak mana tugasan kita, selagi urgent pada bos, tugasan bos itu la yang perlu didahulukan tanpa mengira hal lain yang lebih penting kita kena buat.

disebabkan ofis aku tak ramai staff, maka seorang2 aku da masak dengan ragam dan gelagat nya. ada beberapa kategori yang aku bole klasifikasikan.
  • yang betul- betul sibuk tapi bos tak penah perasan kesibukan yang dialami
  • yang pura- pura sibuk terutama bila boss lalu depan mata, maka bos pun percaya akan kesibukan mereka
  • yang tak sibuk langsung sebab tak tau ape2 pasal kerja tapi claim diri tau pasal semua nya tapi bos tak perasan pun.
  • yang bila ada meminta tolong sentiasa claim diri sibuk & tak cukup tangang walhal bole hadap internet je.
  • yang mmg sibuk tapi asyik merungut banyak kerja dengan harapan ada yang menyampaikan kat bos utk diberi pekerja cemerlang gamaknya
macam- maca kerenah rakan sepejabat kita kan? motif entry aku? rasa membara je tgk segelintir diarah itu ini sedangkan diri sendiri lapang utk buat tugasan. mmg geram...

layak ke kita dapat increment bila appraisal hujung tahun ni? tepuk dada, tanya diri sendiri...

note : asalnya ada entry lain nak dikongsi, tapi nak lepas geram pasal hal ni..

22 comments:

LYaFRINA said...

Biasa ah tu.. duk ofis mcm2 ragam prangai.. cam kt opis lya skrang ni alhamdullilah...smua ok.. dppt ofismate pun y best2.. Bos2 pun ok sgt2 dgn pkerja... Tp cam opis y sblum ni ( b4 bhenti sbb petnant)... bos ok... tp suka bg keje last minute.. Jd slalu tbalik lwt.. N ade gak sekerat dua y suka ambik ksempatan kat pkerja baru...( ye la dia kn senior)...

LYaFRINA said...

Ni cam pelepasan perasaan di thp kritikal jerrr... Control...controlll... kcian kt baby...

nizza-abira said...

betul, betul, betul...

~Firsya~ said...

biaselah tue,mmg mcm2x rgam kalo dok kat opis nie alya,tp xpe,tue sume mematangkan lg diri kite,dgn cr tue lah kite dpt blaja n kenal mcm2x perangai org yg baik n buruk...yg hipokrit ataupun tidak...

Bed said...

sume kategori tuh pun ada kat opis aku ni!!!!bosan kan....belum lagi bab politik kat office lagi tension....

Reena said...

bsabar akak..biasa la..kat tmpt reena pun sama...selalu cina jek diutamakan..sakit hati tul..ingat kita tak ada perasaan ke...

zura@iwan said...

aaa mmg mcm2 ragam manusia ni kan...hehe

nome said...

kahhhhhhhhh...luahan perasaan nampak...tp mmg masuk akal pun apa yg ko pikirin tuh...cuma yg xde hotak jer yg suka mengarah x tentu pasal...pastu yg kuat bodek pun lagi satu...bodek pakai aircord 2.5hp tuh...wakakaaka...

alyyani said...

lya : ok la lya nye environment keje ok, alya ok gak, tp kadang2 tu ramai yg nak jadi boss. so sume pening. tah ape2. mmg geram pagi td bila dgr cite diorg2 ni.. tu yg lepas kt sini. heheh..

nizza : kan? :)

firsya : tu yg masing2 jadi terlebih matang sampai sume nak amik kesempatan. heheh..

bed : politic tu top management nye hal, tak mau aku amik tau. asal dpt gaji bulan2 sudah. yg aku geram, staff2 bawah ni.

reena : yeke? tmpt reena lg tak best, discriminate kaum. tak 1 malaysia la diorg ni. saba ok..

zura : mmg kalau tak, tak meriah la hidup kalau sama je ye tak? ;)

nome : uish, mmg kias baik punye tu, ade sekor kat ofis aku ni. mmg pakai aircond full blast gamaknye. mencik aku!

Nana Aziz said...

hi mrh nmpk..hehe..biase la, kje kat mn2 pun mmg akn jumpe org yg ko list 2. klu takat dok ngadap pc layan intenet je xpe lg, ni kje xwat, tp bajet bagus. lg hampeh. ditambah plak dgn staf yg suke mengata, mengutuk org, lg skt hati kn..

fazilzura said...

SANGAT SANGAT AKU SOKONGGGGGGGGGGGGGGGGGG

mostly diorg ni jenis plastik.. lg2 yg perasan konon nye beso ..
mencik haku.. mentang2 kite makan gaji.. cm ler BAPAK Dia nye opis kan..
haku pun tgh hangin dgn akak sec beso ku ni. dh ler dtg keje lambat.. pehtu dok kuor siap g osog . alasan nak beli adiah big bos.. aritu dh kuor 1 hari x beli sekali .. ngada2.. g pagi2, balik ptg2.. ngamuk big bos dgn akaun manager

aritu aku masuk lunch 10 min je lmbat siap naik antu minah tu .. ngalabahhh

Elyn said...

haah setiap org lam office sure ade perangai cam ko tulis tu..... aku pun tak kuasa nk layan..

K.Mas said...

Itu lah hakikat dunia pekerjaan Alya, beberapa tahun dulu k.mas pernah lalui hampir 10 tahun. Yg penting kita ikhlas dengan pekerjaan kita supaya gaji yg kita dapat tu berkat utk keluarga kita. K.Mas believe rezeki yg halal & berkat akan menjamin keluarga bahagia...insyaallah.

Leen Die said...

hahahah..betul2..tapi kat opis aku sekarang nie ok lah..best jugak sebab masing ada keje ngan tolong menolong. tapi kan weii esok kan bos kau nak balik tau dr kl dr aussie..bos dahlah ppuan pastu ada mslh sikit ngan head dia so kitaorg apalagi mesti kena tempias dia esok...under department aku tau..pastu kitaorg masing2 nak ckp kecut perut tue taklah kan tp tak thlah esok weii dah lah ppuan bos aku tue..paling menakutkan kitarg 42 org dpt sms dr dia smlm berbunyi " guys&ladies, i expect all d jobs i assign 2 all of u being done & follow up!no exuce!!..waa...mintak2lah mood dia baik esok weii..huhuhuh

alyyani said...

nana : nasib la kat ofis aku bukan jenis bawak mulut. sebab mostly lelaki. tp mmg annoying la sekor2. kadang nak tgk muka diorg pun malas dah..

zura : ye, plastik! mmg kena ayat tuh. wah, seharina go sogo lepas tu tak beli ape2? org lain masuk dr lunch lmbt tak bole pulak eh? fuh, mmg sakit hati betul tuh..dia buathal, tak reti lak rasa bersalah ek. sengal..

elyn : aku mmg malas nak layan, tp kalau da mengacau kerja aku, wajib la aku geram gak kan?

k.mas : sy mmg nak je bangun pagi, happy nak gi kerja, tp kalau environment cmni, nak gi keje pun tak sedap. rasa malas. kalo k.mas kena kerja balik, sure rasa canggung kan? :)

leen : waaa..sms boss ko ngeri babi. da la ladyboss. tp boss aku sekalu buat gitu, away utk beberapa ketika lepas tu email la mcm tu. nak buat report kt dia pun rasa takut2 je, tah betul ke tak. padahal rasa kita buat je ape yg dia nak kan? heheh..

elani makrai said...

alya, sume ofis macam tue.
kan nurin skng buat 2 keje kan?
designer after lunch n accounts clerk before lunch, mmg klakar. kadang2 suker gak nurin buat lawak ngan diorg nie...lepas nie nurin masuk jd managing director lak. hehehee kat sini mostly pegang 2 post...lagi pening tau. tapi yg sesetengah buat2 bz tue ada jer. malas nak layan.

Ibu Mifzal Arsyad said...

huhu...mmg cam tu la..kalau dah namanya makan gaji..cam sy lak..selalu kena siapkan keje staff lain..derang buat cincai..bos x mau..kena buat balik..mangsanya sy la kena buat balik semua..kena sudahkan keje derang..bila bos nak urgent cam tuh..huhu..tension mmg tension..tp nak buat cemana..

alyyani said...

nurin : hahaha.. tu la, kite ni bukan buat keje kite je, buat keje org lain gak. bole kata sume kat ofis ni pun gitu. cover keje org lain. multi-tasking work. sign cheque je belum ade kuasa lagi. heheheh..kite pun kadang2 buat bz gak tp jgn la smpi annoying sgt kan?

ainey : betul2, paling tak tahan bila ade keje kena buat serentak lepas tu bos dok kejar.

ainal said...

dh lumrah kat dlm mane2 organisasi pn mmg cam 2 keadaannya! huhu.. yo..yo..oo..je..

KasiH said...

tu diaaaa...very the polistrine kan...sabor2...tp bab increamnet boleh bikin panas sebb mesti ada yg tak fair kan...ermmm sabor byk2..

fazilzura said...

ye betui .. aku gelarkan diorg tu PLASTIKKKKKKKKKKKK .. bencik..

1hari g merayap balik2 kosong je tgn .. sapa x hangin ..
bile kite... abis dia sembur.. 1 hari nnt tau ler azab dia

alyyani said...

ainal : ek eleh, ko setakat praktikal kt institut pertanian tu, belum nmpk realiti sebenarnye nye lg. nanti da kerja, sure culture shock kejap..

ryn : bila aku buat entry ni, aku terfikir ada tak officemate aku akan baca. harap takde sape yg sentap sebab aku sendiri pun bukan la perfect & pekerja yg baik pun :)

fazilzura : aku rasa dia kat ofis tu mesti mcm kera sumbang takde kawan kan? lepas tu mcm bagus je. ingat ape dia buat seme betul. adoi, mmg panas hati dapat officemate gitu..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in