5 & 6 Syawal...

hari raya ke-5, kami amik peluang nak merehatkan badan setelah puas beraya sepanjang 4 hari berturut- turut. tapi, sebab kat umah macam umah bujang, takde makanan. kena la kua jugak nak beli barang dapur sikit. dan selesaikan beberapa urusan.

kua umah dalam kul 11, terus ke maybank nak masukkan duit dalam ASB & simpan terus duit raya nia. utk 4 hari nye kutipan nia dapat rm582.00. aku genapkan jadi rm600 simpan dalam akaun. aku kira, jumlah yang agak besar. sebab seingat aku, paling banyak duit raya yang aku bole kutip pun dekat rm400 je.

setel urusan dibank, teman wan amik gambar passport ka kedai gambar memandangkan nak masuk keje baru 1 oct ni. then, kitorg terus ke alamanda, lunch & beli barang.

tengah menunggu papanya yang tengah amik gambar passport...

6 Syawal pulak, kami beraya dirumah jiran saja. bukan la jiran betul. sebab jiran aku keliling cina. jiran di tingkat bawah. umah nisa & natrah. diorg buat jamuan raya. hidangan nya soto yang sangat best. sebab bergedil dia sedap sangat!

hidangan tersedia utk tetamu...

calon2 bakal menantu aku, si akib. sedang cuba mengurat nia... tapi kena berebut dengan adik nya ajim. hahah..

ni anak tuan rumah, natrah yang baru lepas operation tangan. tu pasal tangan nye kejung tak leh bergerak...

nia makan kek lapis Sarawak. mentang raya umah jiran kan, selebet je aku. heheh....

18 comments:

~Firsya~ said...

ok lah tue,mne de selebetnye,huhuhu,nia cute

Nana Aziz said...

nia dah pdi posing dpn kamera nmpknye.

wah, byk tul duit ry nia. ariana kurang skit pd nia. utg bdk2 skg. plg skit dorang dpt pun rm5. btl x? zmn kita dulu, 50sen pun ada. hehe..

Gieyana said...

Mak Aiii..byk gilos Nia dpt duit raya yer...x per..rezeki anak..simpan utk masa dpn...:)

bestnyer g open hse..:)

Elyn said...

wow byk tul duit raya nia dpt!!! murah rezeki dierang raya2 ni kan??

KasiH said...

rezeki nia tuh....byk dpt duit raya...

fazilzura said...

WAHHHHHHHHHHHHHHHHH besh nye jalan2 & makan2...
thn ni entah nape aku x de mood sgt nk makan bnyk3.. x cm thn leps..

nia pun suke yek kek swak.. sama ler untie

Reena said...

wow...banyaknyer duit raya nia...nia kecil2 dah org gorat nie...

azyyati anuar said...

dik...cam ustazah la pulak aku tgk ko...

nia dah besar hati2 sket...dah bnyk sgt orng ngorat ni...

elani makrai said...

alya, bila pki spek nampak macam kak alya la...eheehee...kata adik beradik kn?

uuu, soto my fevret. sodap nyer... hmmm, terliurrr~

LYaFRINA said...

bestkan jd kanak2 riang.... byk gak nia dpt duit raye ye... lya x bank-in pun lg duit raya asya.. rezeki anak2.. lya dh publish n3 raya part 1... tp xde byk gmbr.. xsmpat nk ambik pon..

alyyani said...

firsya : pakai tangkap muat je. tuka baju, sauk tudung. nak pakai lens pun malas. heheh..

nana : tu nasib dapa tpose elok. kalau tak, payah gak.

nmpk sgt la cost of living meningkat. dah duit raya kalau rm1 pun org tak pandang. dulu zaman kita, besar nilainya...

gie : dia punya duit utk dia gak masa depan...

aku mmg suka gi open house, suka makan. heheh..

elyn : time raya la nak kutip cukai lebih sikit dari biasa ;)

ryn : tu yg terus nak simpan cepat2 kalau tak, takut terguna lak. kite mane leh tgk duit banyak2 ni. ehehe...

alyyani said...

zura : aku tunggu gak entry raya dr ko. rupenye takde mood eh. nanti upload ek. aku suka time raya, best makan2...

reena : tu lah reena, da ramai sgt yg da kiss nia ni. ish2... heheh...

along : ustazah ke? dah muka org beriman..gitu la weh. hhehehe...

org ngurat dia takpe, tp kalau dia pun miang sama n aik, aku rotan je nanti...

nurin : soto is my feveret too!!! tmbh dgn begedil tuh. mmg best..

kak alya? huhuh... ok jugak.. tapi ramai ckp bila pakai spek nmpk lg muda. mcm budak sekolah. cewah, nak perasan sendiri lg tuh ;)

lya : ok, nanti nak tgk gmbr lya & asya berhari raya :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

amboi... pandai mama nia.. ajak nia pie kutip duit raya hehehehe....
bila nak mai sini pulaks..??

** still tak nampak perut mu itu....

[I][T][A] said...

cutelah nia pakai baju coklat tu... Wah banyaknyer duit raye nia... memang beraya sakanlah nia ni..

alyyani said...

jue : hehehe.. baru 4 ari beraya tu jue, kalau sakan beraya sebulan, bape lak yek. ewah, perasan je lebih. heheh... tgh sorg best la, esok da ramai, kena bahagi2 pulak heheh..

haa, bila aunty jue nak jemput nia beraya umah aunty jue ni ;)

nmpk dah jue perutku ini...

ita : baju musim panas terik ita..heheh.. anak2 kita je yg syok beraya sakan walaupun tak tau nilai RM. tp kita tumpang gembira. :)

~chekuna~ said...

wah raya sakan...nia kali ni....
byk dpt duit raya..semoga dimurahkan rezki selalu...
alya..mana perut ko..kakna nak tgk he he...suka tgk perut org peknen..cam best..bila la dpt merasa lagi....

fieza said...

wah..wah..banyak nye duit raya nia yer..syakil nye 300 lebih jer..fiza pun dah masukkan dalam ASB dia

karipapsayur said...

jom join "MANGSA BULI CONTEST" di blog I !! Tarikh tamat on 19th Oct 09

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in