zakat fitrah...

sudahkah anda menunaikan zakat? cewah! hehehe... sebahagian dari tuntutan di bulan Ramadhan adalah menunaikan zakat. so nak share 1 kejadian...

malam itu
isteri : abang, jangan lupe bayar zakat. tgk banyak tmpt bukak booth
suami : ok...
isteri : bayar 4 tau!
suami : nape pulak? bukan 3 ke?
isteri : dalam perut ni kena bayar gak la. (gelak jahat dalam hati...hehehe....)
suami : last year abang bayar 2 je, bukan 3 pun
isteri : last year abang bayar 3 la..
suami : yeke? ok...

esok hari
suami : nah resit, setel! (muka dengan bangganya sebab da melaksanakan t/jawab)
isteri : hahahahhaha...apsl bayar smpi 4 ni?
suami : kata kena bayar 4, abang bayar 4 la..

dalam hati : sabajela laki aku ni, tp best gak dapat kenakan dia kadang2...sebab dia pun selalu kenakan aku. heheheh.... jangan marah ye sayangku, bergurau tu kan mengeratkan silaturrahim... hehehe..

nak tergelak bila teringat balik conversation kitorg malam tu. hehehe...

22 comments:

nome said...

kahhhhhhhhhhhh..lawak la ko alya..aku mati2 percaya oooo..siap sound kwn aku kat opis yg bunting ni lg..suh laki dia bayokan sekali anak dlm pewot tuh...rupe2nyer ko cuma nak kenakan laki ko ajer...cehhh...aku tertipu...

KasiH said...

lawak lawak...
lurus eh asben ko alya...
aku plak zakat dah setel...nak soping raya je ada sikit je lg...konon sikit laa kan...tpi....LU PIKIRLAA SENDIRI....ate nama pun pompuan kan...hahahahah

Bed said...

laki aku lum bayo lagi....friday ni katenye....wah alyya suker kamoo ye ngenekan wan......

suhida said...

laki ku bulan puasa tahun lepas pun byr utk kitorg 4 org.wlupun izt masa tu dlm perut lagi.hehe..

[I][T][A] said...

bguslah bayar lebih... Ita pun belum bayar zakat lagi...

zura@iwan said...

kekeke....sbr je kenakan hb kamo ye...x per byr lebih ye..

ibu damia said...

x baik tau buat ur hubby cam tu...

p/s: tahun ni first time bayar ber5 (termasuk bibik)+ ayyunie.....

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

hehehe lurus bendul betul

ArissaPutri... Moment in My Life said...

Naughty la Alya nih ..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kihkihkih...!!

lawak la alya...

Leen Die said...

tak baik ko ly..ko kena mintak maaf kat laki ko tue..aku pun laki aku tak bayar lagi nie..aku lagilah kena bayar fidyah sbb aku tak habis ganti pose..huhuh..hish22 apa lah aku nie kan..ermm..nie aku puasa penuh lagi nie...ermm...weii baju ko lawa weii..aku geram tgk bj nia...bilalah nak dpt bb gurl..

FENDY DAN FIDAH said...

alya..alya..abis awak kenakan si suami tue..tak pelah bayar lebih kan...

~chekuna~ said...

yani...ish ish..
tayang pewot nak tgk..ni..

alyyani said...

nome : hahahah...sori nome, tak niat nak kelentong ko pun. heheh.. tapi bila pk balik, bia bayar lebih jgn bayar kurang kan?

ryn : dia tak la lurus ryn. jenis tak banyak argument bila bab agama ni. tu yg dia ok je. tp tak sangka pun. hehhee...

sikit ke ryn? mcm banyak lg je. heheh.. bak kata ko, pompuan ye tak? ;)

bed : aaa tu la, sementara ingat kena la bayar. kalau tak, kita kena ingatkan. tp bukan nak kenakan mcm aku ni. heheh..

suhida : yeke? takpe kan bayar lebih. zakat pulak tu...

ita : yup ita. ade baik nya...jgn lupa ingatkan papa raisha ye :)

zura : sesekali kan? hehehe.. (gelak jahat)...tp takpe, bayar lebih, lebih la pahala. insyaAllah...

ibu damia : hehehe..gurau2 manja je tu. :) waa.. bukan be-4 tp be-5 ek? ur maid tak balik kampung ke? dengar ramai maid balik kampung raya2 ni.

alyyani said...

tinie : ish, idakla lurus bendul, cuma benda yg baik ni, dia pun tak banyak soal. lgpun tak rugi bayar lebih :)

arissa putri : hehehe.. sesekali kak! :)

jue : lawak kan? bila tgk resit tu, senyum sorg2. :)

leen : aku mintak ampun nanti dipagi raya. hehehe... ala lin, bukan salah pun. ha ko kena bayar fidyah kan? tak cukup ganti. takpe2...

leen, aku doa ko 2nd time pregnant ni, baby girl lak. amin...

fidah : yup2 ! :)

kak na : perut tak ketara sgt la kak na. tapi da mula pakai seluar maternity sebab seluar tak muat dah. hehe.. nanti alya ade amik gmbr, alya tepek sini ek :)

ppb_ppkp said...

alyyani..semua org fokus pada makanan..heheheh....
idea memang dah kering..kadang2 idea datang tiba2..
hehehe..semua yang simple2 jer

kahhhh..mati2 imah ingat kena bayar..hahahah

strawberi @ mamadira said...

laki ko klau suruh cepat ye..
bagus2..

laki aku dah seminggu lepas aku ingatkan suh bayar..
sampai harini lum bayar lagi..
ada sekali tu..
3 thn lepas dah malam raya baru byar..ish...ish..
kitorang thn ni berlima..x pe benda wajib kan.. :)

Jiey^Mien said...

weekend ni baru nk byr..
=)

alyyani said...

imah : takpe nak bayar lebih pun imah. tp fakta aku bg tu tak betul la. hehehe..

strawberi : bila disuruh, mmg terus buat. tak tunggu2 dah. tapi kena suruh la, kalau tak, terbabas gak...

jiey : bayar jgn tak bayar...

Elyn said...

keh keh keh...... aku br nk tye dlm perut pun kene byr ke???

miemiey said...

kah..kah..cian cik abg ko kene kan yerk..laa..yg cik abg tu main straight jekk..tak bengkok2 pon..huhuhu...

nizza-abira said...

hehehehe...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in