different experience...

nak cite sikit experience pregnancy kali ni. kalau dulu, aku ni macam tak pregnant. alahan takde, tak penah meminta itu ini, yang nmpk, hanya perut ku membesar bagai johan. senang cite, aku ceria je sepanjang masa. mak pun cakap, anak ko nanti mesti lawa, sebab muka ko berseri- seri tgh mengandung ni. aku pun tak bape pasti, camne berseri nye aku time 1st pregnancy dulu. alhamdulillah, nia kua dgn comelnya pada pandangan aku.

nia day 3. baru balik rumah..

rupanya lain pregnancy lain ragam nye. kandungan kali ni agak menduga sikit. kalau dulu, aku tak tau ape rasa alahan tu, sekarang aku da mula memasuki zon alahan itu. bermula dengan pening datang dan pergi, diikuti dengan mual, loya dan seterusnya muntah.

ape yang makan mesti terkeluar. seorang kawan menasihati aku untuk try buah epal ijau. alhamdulillah kurang muntah. tapi pening, loya dan mual masih lagi terasa. takde lagi bau perfume kat badan aku sebaliknya bau minyak angin je.

officemate pun tegur ko jangan la masam je, effect kat baby nanti. nak buat cmne, nak senyum pun tak lalu rasa nye. jangan la effect kat baby pulak kan?

oh, mmg dugaan. alahan datang tak kira waktu. paling teruk waktu pagi dan malam. kalau da malam tu, masa untuk nia jadi terhad sebab kena letak kepala awal. wan mula memahami rutin aku sekarang. dia pulak amik turn melayan nia.

lagi satu simptom yang aku perasan, aku da pandai mengidam. mintak itu ini. terbaru, aku tgk blog nasz yang buat donut. aku nak wan belikan donut. dia belikan. tekak terasa nak makan yang 'bukan-bukan'. kalau aku makan benda yang lain, mesti keluar balik. oh, camni rupenye rasa mengidam. malam ni punya menu? aku da order dkt wan, aku nak ini pula...

nampak menarik je kan?

note : to my husband, kalau ade kekurangan dari segi layanan here & there, fahamilah yang isterimu sedang mengalami bad sickness. ;)

16 comments:

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

biasalah tu..org mnegidam..sabar yer..dugaan..jagan masam2 muka nanti kat dalam pun masam gak..hehehe

alyyani said...

tinie : tula, betul kot org kata, kalau kite msm je nanti anak kite masam. harap pening aku ni berkurangan la. dugaan..

jaijina said...

kesian ek allya..experince cam 1st baby lak kan..samelah kite, simptom2 macam nilah till preggy 4bulan dulu..rina paham pe yg ally lalui..

cik mas said...

masa ni lah kan nak mintak itu ini. pasti ditunaikan.. hehehe.. alya dah bape minggu?

Gieyana said...

Mula2 aku baca entry ko nie aku tersenyum luas...pslnya ko dh start demand...yg paling best ko deman kfc lak..hehehe

~chekuna~ said...

konfem..alya peknen baby boy..(pandai je kakna teka..boy or girl asalkan sihat)..
boleh dapat sepasang nanti...
best nya..take care yrself ok...

amalina binti anuar said...

oit best nye ko mkn kfc je time2 tgh berbadan dua nie..

nizza-abira said...

Sabar ek alya,
nizza doa agar mabuk alya tak berpanjangan...

take care ya! :)

KasiH said...

Moga2 mabuk/alahan/sickness ko ni takde laa berpanjangan...mgkin peringkat awal nakkan lebih perhatian...semoga ko tabah hadapi mabuk2 ni...

P/S : Aku dulu pun takde mabuk2 pun...macam org tk peknen je cuma pewot je makin boyot...

Jiey^Mien said...

bagus apa wan.. dok laan nia tuh..
ni satu yang aku tak tahan ni.. bab loya2 n pening2..
takut ian terbiar..
huhuhuhu..
dah la budak tu manja gila ngan aku.. =(

Nana Aziz said...

husband ko mst phm nye..biase la 2..

nasz said...

sabar la alya, mmg lain anak, lain alahan nye. dgn nak mntah, dgn pening, loya. kalo rezeki tak rasa ape, best la...

alamak!! donut ku buat org pegnan ngidam la. ingatkn yam sorg je. ekekeke, sorry eh!!

ppb_ppkp said...

allyani: dia set nak makan kat luor dah..alih2 aku masak la...
aku bukan pe..mcm kesian la plak kat dia..dah la baru sampai umah.. aku laks..sedap2 jer tidoq..ihihihih...malam esok wajib makan luorrr.ahahhaha
aaah..sodap..isi byk..besar gak

shah-ila-ain said...

wahhh...baru tau erkk ngidam2 tu mcm mane erkk kehkeh...bestnyerr teringt mase zaman mel ngidam2 dulu...pening2 n loye tuhh hmm sampai dah lali dahh hehe...sabar erkkk ujian tuhh...

fazilzura said...

kali ni boy kut heheheheh
mana le tau kan ..
daku ngndung akil senang .. syukur sgt2, xde ragam langsug .. rajin daku ngaji, baca buku ilmiah ..

[I][T][A] said...

mungkin btul gak kata k.zura tu... kali ni mungkin alyya.. pregnant baby boy kot...

selimut nia masa kecil sama dgn raisha punyelah.. little coro pigeonkan???

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in