dan doktor telah mengesahkan...

malam lepas paginye buat test dan keputusan +ve tuh, aku klinik jameaton, aku demam. agak teruk jugak. nak pegi cek kat doktor, bole tak teruskan ubat yang dia bagi tuh.
.
aku : doktor, saya demam lagi la, tonsil rasa perit lagi, saya nak cek bole ke saya continue ubat2 yang doktor bagi ni?
doktor : kenapa dengan ubat tu?
aku : saya ade satu masalah lain doktor. (mengeluarkan test kit)
doktor : masalah ke ni? ooo, u pregnant.
aku : saya da test 2 kali positif, tapi haritu saya ade jatuh tangga teruk doktor, sampai terseliuh kaki & demam. masa tu saya tak test lagi
doktor : bila tu?
aku : hari selasa pagi. sambil dukung anak saya.
doktor : ade bleeding tak?
aku : takde sampai sekarang.
doktor : maknanya takde ape2. kalau ikut 1st day of your last mens, u dah 5 weeks pregnant. due date 14/2/2010
aku : macam mana dengan saya yang ceaser ni doktor?
doktor : takde masalah. sebaik baiknya 30 bulan lepas operate baru bole pregnant balik. tp kalau u, anak da 8 bulan + 9 bulan pregnant, means da 17months. should be ok. jom kita scan.
.
scan result tak dapat detect dot pun lagi. buat aku tertanya- tanya. doktor cakap datang lagi 2 weeks, cek balik.
.
hati tak berapa nak sedap. betul ke tak ni. esok pagi aku test lagi. +ve. lalu, aku ke an-nur specialist hospital, berjumpa Dr. Khamsiah
.
aku : doktor, saya test sendiri & +ve. sambil tunjuk
doktor : terang 2 line ni, ye la ni. (sambil amik butiran diri tentang pregnancy yang lepas). you operate sebab anak you besar kan? mama nye kecik je. u ade kencing manis during pregnancy?
aku : sepanjang sy pregnant masa 1st dulu, tak penah ade masalah.
doktor : u pakai planning ape?
aku : saya plan sendiri. tp mmg saya plan betul2 doktor
doktor : kalau planning sendiri 30% akan fail dgn planning diorg, buat diorg bole pregnant balik.
aku : anak i baru 8 bulan, ade masalah ke i nak pregnant ni doktor?
doktor : kalau lepas 6 bulan should be ok. kalau bawah 6 bulan, u kena ceaser jugak untuk 2nd baby ni. tapi as u know, the best gap is 3 years. jom kita scan.
.
ini hasil scanning sebentar tadi. scanner dia canggih sikit kot tu yg leh nmpk terus. semalam masa kat klinik jameaton tu, puas kena tekan & carik. lgpun time tu mmg pundi kencing aku penuh so lagi senang nmpk. bila doktor tekan rasa nak terkencing. heheh...

dan yang paling penting, luka aku da tak tebukak lagi. aku kena datang 2 minggu lagi nak tentukan tarikh jangka bersalin....
.
perasaan : sudah mula menerima seadanya :) perasaan takut + berdebar sama masa kandungan pertama dengan harapan kandungan kali ni baik- baik saja dan tak ade apa2 masalah. masih terlalu awal. tunggu perkembangan 2 minggu lagi..

24 comments:

nasz said...

tahniah!!!

~zuraiwan~ said...

harap2 semuanya slmt yer..

ppb_ppkp said...

sukernya aku tgk scan tu alyyani..
aku teringin gak..huwaaaa

KasiH said...

baby 2010 laa ni eh...hehehehe..tahniah...

Gieyana said...

Alya ~ owhh excitednyer aku..ko sendiri plan pon bleh preggy kan..aku pon sendiri gak..malas nk mkn ubat2an tue...tp aku mmg hormon subur tue kurang sket..tht why masa nk preggy kt Nureen pon puas menunggu..1 thn lebih br preggy..apapun tahniah yer...jaga diri u & Nia berbaik yer...

Reena said...

tahniah...excitednyerr...rasa nak pregnant la..tapi reena pun ceazer..tunggu dulu...jaga kandungan baik2...hope tak ada masalah...

alyyani said...

nasz : tq!

zuraiwan : aku harap pun gitu la. bia mcm masa pregnant kan nia dulu..

imah : aku da doakan... jangan risau ok. dan ko pun jgn stop usaha. amin...

ryn : sudah silap park tahun, patut 2011. takpela, rezeki awal, aku terima je..

gie : ko pun sendiri ek? tu la, aku ikut member aku ni. dia kawen tahun 2005 sampai skang x pregnant. tu plan sendiri tau. tak makan ape2 ubat. aku ikut tips dia, sekali, fail jugak. huhu..

reena : kalau bole tunggu doktor mmg advice suruh tunggu. tapi kalo tak saba, silakan :)

AieZa said...

alya.. tahniah.. walaupun xberapa hepi.. tp kena hepi gak.. terima dgn redha ye sis.. ramaiii org nk prgnt tp susah nk dpt.. so klu dh dpt tu.. terima la.. insyallah ada rezeki anak2 kita nnt.. so after 2nd nih kena well planned la ehh.. xpela.. nia ade geng kt umah.. Hana n my 2nd bb ni pun gap dlm 8bln cmtu br prgnt.. tp i plan after 6month to hv 1 secepat mungkin.. bkn xmo.. hehe.. anyway jaga bebaik eh.. mana tau rezeki bertambah..

[I][T][A] said...

tahniah alyya....

dah rezekikan...lagipun bgus gak bsalin masa muda ni.. bila dah berumur blehlah rilek...

kawan ita pun ada gak yang anak umur 3 bln dah pregnant balik wpun czer... ok jer.. :)

~Firsya~ said...

salam,tahniah ye...nia bkal dpt adik lagikkk...

nurshah80 said...

TAHNIAH! TAHNIAH! BEST LA NIA NAK DAPAT ADIK.... NANTI SAYANG ADIK TAU..JGN JELES2 YEEE NIA SAYANG...

NI YG RASA NAK WAT ADIK TUK IRFAN GAK HEHEHEHEK#####

Jiey Mien said...

Hehhehe.. Aku tau sape kawan ko yang plan sdr since tahun 2005 tu.. :P

P/s - Tak sabo aku nak tgg kehadiran RA yang seterusnya.. =)

P/s (2) - Pae called ko ckp ape weh?? Fadia ke bgtau dia?

alyyani said...

aieza : owh, u mmg nak. good for you then. at least prepared. mcm i dgn husband, tekejut dgn bertia ni sebab masing2 tak ready. ape2 pun, rezeki da ade, i terima & syukur. hopefully semua berjalan lancar. same goes with you too.. :)

ita : yeke? takut gak memula nak jumpe doktor dah kes kite c-zer kan. tp doktor ok je, bole cont dgn pregnancy ni. cuma dia ckp lepas bersalin kena plan betul2.

firsya : tq dear...

nurshah : hahaha.. harap nia suka la dpt adik nanti. sbb ade gang nak main. kalo tak, main sorg2, tgk kartun sorg2. kesian pulak tgk nye.

ni sure x lama lg irfan dpt adik. ehehh..

alyyani said...

jiey : yela, katanya end of this yr nak get pregnant tp masa jumpe kat wedding farah tuh, aku ckp la kena physically & mentally ready. 2 2 tuh da tediam balik. hahah.. sebab dia tgk aku mcm huru hara handle nia aritu. maklumla nia baru lepas baik dr high fever. mcm demotivated diorg balik. hahaha..

p/s : skang tak kisah boy ke girl jiey sebab aku ade nama yg aku bekenan sgt utk 2nd ni. tunggu kemunculan RA yang kedua. heheh..

p/s : fadia dgn pa'e ko faham la reacton diorg tuh, kat fon pun bole tau muka diorg cmne. menjerit diorg esp pa'e. perli itu adalah wajib! malu weh...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

Dont worry.. but be HAPPY yea... :-)

nizza-abira said...

Alamak! Niza tertinggal ketapi la...
Tahniah ye, tak pe even nia masih kecil. Atleast nia ada teman bermain.

Anyway, take care! :)

alyyani said...

jue : tu la, x nak murung2 dah, nanti efek baby kan? tq jue!

nizza : tq nizza.. kita fikir camtu gak, nia ade gang nanti. tak la boring dia nanti. tq!

shah-ila-ain said...

wahhh..tahniah...tahniah....sure seram n takut nie kan....ape pun hope sume ok...nia nak jd kakak dah ke alahaiii.....comei...comeii..

alyyani said...

mel : mmg takut dan seram mula2 tau bila tau positif. tp alya mula nak berfikiran positif. rezeki tu ade dimana2 kan. tq mel!

p/s : a'ah, nia yg xde gigi lg nak jd kakaj dah. heheh...

strawberi @ mamadira said...

harap2 kali ni ko dpt bersalin normal ye..
tp aku rasa ko kena jaga makan sket kot...
sebb badan ko kecik klu baby besar sure kena czer lagi..
aku dulu pun jaga2 gak makn nasib baik leh normal..
mungkin baby kena bwh 3kg baru leh normal tpi ko kena consult doctor la kang makan sket sgt, x dpt zat lak baby tu...

azyyati anuar said...

waaaaahhhhh...terujanye dpt anak buah baru!!!!

alyyani said...

strawberi : nasihat ko buat aku bersemangat untuk bersalin normal. aku mg teringin sangat rasa push weh. ko 2nd dapat normal ek? wah, teruja aku. mmg aku akan jaga diri & makan kali ni. aku ingat dulu anak aku x sampai 3 sebab last cek masa tu baru 2.7kg. doktor pun ckp senang nak push ni sebab anak u kecik. tp apekan daya, 4 hari beraya, nia pun beraya gak. makan sakan. hahaha..

along : ko punye teruja tu macam ko yg nak dpt anak ye!

lee-za said...

first time singgah sini...dr mana tadi dah lupa...

tahniah...dpt rezeki la 2 kan...akak pun kecik...may b lagi kecik dr alyanni kot...tp pregnant baby tak besar...so normal lah bersalin...may b betul u kena jaga makan kot...akak ada 4 cahayamata...every year i got 1 hehehe...last one 2008...may b last lah kot...3 boys 1 girl...best ada anak ramai..tp letih jugak...

alyyani said...

lee-za : kak, meriah nya da ade 4 anak. umo baru 31 ye. tu lah, alya cam konfius gak cmne baby leh besar dlm perut, nak kata makan banyak. rasa biasa je. harap 2nd ni bole normal. dulu sbb hip bone kecik sgt, baby tak leh kua. salam kenal ye kak...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in