Skip to main content

adik2 yang nak pergi interview kerja..

adik2, akak nak share lah pengalaman akak ni menemuduga orang. currently akak sedang sibuk interview orang. mencari pembantu akak ni. sesiapa nak merasa kerja dibawah akak bolehlah apply kat jobstreet ye. so bila dah went through a few of interview session. menjadi bahan nak senyum pulak memikirkan candidates yang datang untuk temuduga ni. macam- macam rupa, macam- macam gaya.

on appearance, mmg most of the candidate bole dapat A lah. tapi ada jugak yang over. adeke disembur perfume kat badan sampai naik pedih hidung aku menahan. wangi betul dik. tak dapat extra marks pun. yang selebet tu takde lah lagi. averange lah.

on preparation, dah tau awak tu nak pegi temuduga, takkan lah sebatang pen pun takde. itu ok lagi lah, dah tu, prepare lah 1 copy all certs and CV untuk dibagi kat penemuduga. ada pulak yang baru nak mengibas file. untung baik, aku sembang- sembang lah in between nak cari cert tuh. untung tak baik, aku tenung macam tak makan 10 hari. so be prepared. siap2 susun ikut kronologi. dari the latest sampai lah ke tadika punya sijil. file tu cuba belilah hat molek sikit. ini stok yang loose file. kadang bila bukak berterabur semua. kan jenuh disitu. kita interviewer nak amik pun takut. kot lah terselit gambar boyfren ke. ater tak bersedia kan. macam- macam..

on resume, ini yang paling tak boleh lupa lah. english skill ko taruk 10 / 10. which aku pun takut jugak nak speaking tu nanti. i was expecting gila berabuk tahap kimora lee simon lah punya diction. sekali bila soh cite personal background ko jawab.. my name is..... i am 23rd years old. serious ke ni ko cakap twenty-third instead of twenty-three? kan dah mendapat dgn bos aku, typo ke u mark 10 kat english skills tuh. it's ok kalau nak letak 5 ke 6 sekali pun, tapi biar ukur baju dibadan sendiri. tak ke memalukan diri sendiri tu nanti. be honest. jangan nak attitude sangat unless ko mmg bagus. yang tukang interview ni pun bukan hebat sangat tapi kita tau level kita lah kan.

dan yang paling penting, ko mesti lah tau apa yang ko tulis kat resume tuh. aku style akan go through 1 by 1 the entire CV. so be realistic. kot nak copy paste dari sample yang ada, make sure u baca apa yang u tulis. so that bila aku tanya balik, takde lah ko terbangak- bangak nak menjawab nya. or typical answer 'sorry, i can't remember' apa jadah? contoh la bakal2 engineer bila korang tulis final project korang pung pang pung pang tu kan, bila tanya... aaaa that was theory. ko kena ingat lah apa ko buat dah ko tulis. tak kisah la beberapa tahun lepas pun. 

on marketing yourself, time ni, aku tenung je cara ko becakap. confident tu bagus tapi maintain humble. jangan confiedent tapi berlagak. we can see in your eyes. bila dah soh cite pasal diri sendiri tuh, tak yah la sampai ko nak cite 10 jenis hobi yang ada dalam CV ko tuh. penemuduga takde lah nak tau hobi ko reading, ko suka baca buku apa. takde lah nak tau ko suka water rafting ke, suka bersilat gayung fatani ke. cukup lah ko cakap ko suka extreme outdoor activity. tak yah la ko list out kan nama adik badik ko. siap ada pulak kabo i'm still single and don't hav boyfriend yet. aku cam, apekah?  aku tak nak tau tuh. untuk yg berpengalaman, cerita pasal past experience. untuk yang fresh graduate, cerita apa yang ko buat on industrial training.

on experience & skills, ini paling penting. ko rate kan diri ko advance in microsoft excel. tapi bila aku tanya what is the simplest way to copy and paste 1 para. errr jawab nya by using a mouse. apekah? obviously pakai keyboard. dah mula cakap tak tau. advanced kah? aku mintak "u must be able to read account" dalam requirement aku. tgk degree / diploma accounting, bila tanya what is NPBT? errrr saya dah lupa. serious ke ko ni? jawapan sedia ada dalam soalan. so please, be prepared. ada jugak yang bangsa experienced. tak prepare langsung. bila tanya, wait a minute, wait a minute. tau lah ko cam terror je, tp ko tgh interview kot, dah tau nak interview. prepare lah apa yang perlu. 

interview orang bukan seronok. seronok tengok gelagat orang lah. terketar- ketar, cakap berterabur. tapi untuk interviewer. penat dibuatnya. bazir banyak masa. and yet kena pulak dgn org yg tah apa. tak ke lagi letih?

mode : penat interview orang...

Comments

Anonymous said…
aduh tergelak seorg2 i baca ur entry... tang copy paste tu x boleh blah... niadel pon tau sebut 3 years old kot.. bkn 3rd..
Anis said…
hahaha... lawak. wei, aku tau la NPBT tu apa, tp kalo ko tnye formula dia, confirm aku x ingat. hahahah... ni la dia bila keje kompeni besar2 sgt. dh ingat2 lupe je financial statements. dh tu ngadap OPEX SAHAJA nk masuk 3 thn. mana nk ingat benda lain. hahah
Ztee_Azwanis said…
nk apply jd assistant boleh ?? tp tknk g interbiu kikikihh...
hihihi aku pon ngat nak apply kj, lady tea ado????
Anonymous said…
alya...modus terbaru utk review candidate adalah cari kat social network! haha sape yg guna nama sebenar mmg mendapat la kan....mostly kita akan tau diri mereka yg sebenar....haha

u know who i am.....
Iela Fazielah said…
mcm2 peel ek??? tu pasal akak xpernah gi interview lepas grade dulu....takut jd salah sorang mcm tu..haha...giler kentang xberani...tu yg dok kat takuk ni gak dah kat 10thn....giler bengang si momok...
Syaz said…
Good info..thanks 4 sharing..:)

Jemput2 singgah blog kita...ada lucky draw..:)

http://ini-blog-anas.blogspot.com/2012/03/jom-join-lucky-draw.html
Anonymous said…
hahahahahaha.... seyes 5 tahun pengalaman i intebiu lebey kurg sama jer nga u..
btw kalo i lak nk gi intebiu leh ker jd detail camni..gagap jgk kot...
adehai...

Popular posts from this blog

manfaat & kebaikan deep relief - young living essential oils

kecik bukan sebarang kecik, seiring dengan nama Deep Relief   ni berfungsi untuk membantu melegakan segala- gala yang kat badan kita ni.  Deep Relief jatuh dalam kategori essential oil blend yang mengandungi : - Clove - untuk kebas- kebas - vetiver - mempunyai unsur menenangkan - Helichrysum - berunsur anticoagulant  yang mana dapat membantu untuk melancarkan darah beku dalam badan - Peppermint - mengurangkan rasa tekanan - Idaho Balsam Fir - juga berunsur anticoagulant - Palo Santo - membantu untuk yang berkaitan dengan tulang juga menyah kan emosi negatif - Wintergreen - mengurangkan rasa sakit pada otot dan saraf - Lemon - meningkatkan peredaran darah  - Copaiba - membolehkan semua EO tersebut berfungsi lebih baik bila di sapu banyak kan ingredient dalam Deep Relief  ni? ye banyak so bila masa aku pakai? - sebagai pengidap migraine dan selalu sangat ada masalah sakit kepala, deep relief wajib ada dalam bag. sapu aje kat belakang telinga, tengkuk, ken

selamat hari lahir dan selamat bersara ayah..

25/7/2010, genap lah ayahanda tersayang kami berumur 58 tahun. maka harini jugak merupakan hari terakhir ayah aku bertugas sebagai penjawat awam. dah tiba masanya juga ayah bersara. tapi kitorg ni melihatkan ayah kitorg yang sangat workaholic ni, tak dapat nak imagine macam mana la ayah dah pencen nanti kan. mak cakap, lepas ni kalau ada kursus ke mesyuarat ke diluar daerah, mak nak ayah join sekali. so bole la berjalan- jalan sekali. mak kitorg lak ade lagi 6 tahun nak pencen. lama lagi tu kan. apa pun, untuk ayah, selamat hari lahir. dah tiba masa untuk ayah rehat dan beribadah sepenuhnya. maybe this is want you have been waiting for. you've been really hardworking  during your entire service.   just nak share kat korang sedikit gambar yang aku amik kat fb cikgu sekolah ayah aku dan slide show yang diorg present kat ayah aku masa majlis perasaraan ayah aku selasa lepas. sangat tersentuh bila tgk gmbr especially the slide show tuh. ish, sedih la. banyak jasa ayah aku rupanya. bu

HFMD dan Young Living Essential Oils

Sebelum tu nak bagitau, semua cerita pasal penggunaan produk Young Living Essential Oils  dalam ni adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Andai kata ada EO lain yang even aku tak pernah pakai sekali pun, adalah berdasarkan pengalaman support group team sendiri. No google2, no pinterest2. Yes boleh buat bahan rujukan, as EO works differently secara individu, tapi apa nak di tekankan kita cerita bila kita dah guna sendiri. Baru boleh gebang. Tidak lah hanya untuk berniaga semata. Sebelum decided to be independent distributor pun aku sendiri dah guna sendiri for almost 2 years. Lambat kan buat decision kalau tak, pioneer tu. takpe, rezeki ada dimana-mana. So sekian mukaddimah, nak share pasal rafa yang kena HFMD (hand, foot and mouth disease)  last year and aku managing his HFMD dengan menggunakan YLEO ni. Of course le kan.  Can't recall camne boleh berjangkit, aku rasa kawan sekolah kot. Start sorang kena lepas tu hantar jugak ke sekolah, rafa lah yang dapat. Huuu sedih!