true story : cerita menantu dan mertua

ok, dalam email ada 2 pending story yg aku nak share. sejak 1st true story yg aku share kat sini. ada dpt lagi 2 cerita dari pembaca. selain reader tu nak share masalah dgn aku, i assume dia mmg nak aku share cerita dia kat sini so bole jadi tauladan kita bersama. aku bukan lah pandai nak nasihat org, diri sendiri pun tak bape betul, tapi bila dapat pinjamkan telinga kepada org yg bermasalah tu pun aku dah rasa membantu. cerita bermula...

this lady dah 2 tahun kahwin, ada seorang anak. diorg tinggal sendiri. both family jauh. the lady org johor, the husband orang pahang. so balik kampung mengikut giliran lah kan. the problem is, bila setiap kali balik kampung dia (the wife), the husband nampak sangat lah pasif. as if mcm tak suka je balik rumah mertua. tak suka tu satu hal lah, ni mcm menunjukkan dia uncomfortable bila balik rumah in law dia. the husband jadi pasif, tak mau mingle around, buat hal sendiri je.

hmmm... apa korang rasa? pada aku lah, kalau kita tak boleh nak masuk dgn keluarga mertua kita, can we just pretend? bape hari je kot kan? dah la jarang balik lepas tu nak melukakan hati suami / isteri kita. tak healthy sebenarnye bila benda ni terjadi.

ok, to be honest, aku sendiri mmg amik masa nak adapt dgn in law aku. ye lah, life berbeza dgn family sendiri kan. tapi aku cuba bukak hati ni bukak minda lah apa masalah nye? diorg bukan  treat aku mcm tak suka dgn aku. sykur lah family wan tak penah tolak aku. konon2 mcm mak mertua si DHIA tu la kan. kalau jadi gitu, merana seumur hidup. ni tak, ok je diorg. aku lak rasa mcm aku bukan menantu yg perfect, ye lah, masak bukan pandai pun. main criteria tuh. tp alhamdulillah diorg ok je dgn aku. so why not aku ok jugak dgn diorg kan?

lagi satu, aku fikir balik, kalau aku balik kedah buat hal sendiri je. let say terperuk dalam bilik ke, berat mulut ke, apa pulak nanti kata laki aku? dia dapat balik kampung dia happy dpt jumpa family dia so i don't want to spoil his happiness. dan aku tak nak lah ada persepsi dari keluarga mertua aku ckp mcm "eh, dia tak suka ke balik kedah?" oh tu la benda yg aku nak elakkan. lagi pun aku suka je family mertua aku. mungkin ada lah yg tak senang here and there but hey, aku perfect ke? just accept them the way they are.

so to mrs lady, i rasa u bole buat reverse psychology to your husband. kalau balik kampung your husband, try to be the best menantu. kira mingle around and all that. i know you are kan. so dengan harapan bila turn balik kampung u,your husband will do the same. mungkin akan rasa malu, eh bini aku balik kampung aku, ok je. apsl aku nak buat perangai kan? things like that. tp kalau your husband kategori bebal ke ego ke (sorry to say) bole bawak berbincang. tanya apa yg tak kena. kalau betul tak suka, asks your husband to pretend for few days. 

hope saya membantu awak. :)

 gambar kat atas bila adik2 ipar aku datang bercuti kat KL. its nice to have them here as diorg mmg jarang sgt lepak rumah aku. so happy dapat entertain diorg walaupun sekejap walaupun menapau. diorg sampai dulu sebelum aku. sbb aku baru balik kerja masa tuh. nak jugek bagitau sebab menapau kan. :p

anak2 kita pun kita bila ada peluang kita bagi diorg peluang bermesra2an dgn pakcik makcik diorg. kita pun tak letih nak monitor diorg ye tak?

last but not least, yg paling penting, bila kita kahwin dgn pasangan kita, kita jugak berkahwin dgn family dia, so bila ada masalah macam ni berlaku, mmg akan ada rasa tak selesa. mcm teruk sgt ke family aku ni kan? kalau reverse psychology tak jalan, sit down and talk about it. but untuk diri sendiri, kita tak rasa kesian ke kat pasangan kita bila kita buat family dia macam tu? terganggu emosi bila pasangan kita tgh happy2 dpt jumpa kelurga dia. but so far aku tak pernah berhadapan dgn situasi ni. kalau laki aku mengata dalam hati tu, iols tak tau kan. :p tp untuk aku, aku takde masalah dgn family mertua.

sharing is caring..and i'm sorry to ms lady sebab peram cerita u lama sangat. ada lebih 3 minggu kot :)

9 comments:

Tina Othman said...

sangat suka dengan entri ni, banyak pengajaran =)

Iela Fazielah said...

ala..akak pun hadapi mslah sama dgn minah ni... hubby akak pun 2x5 hubby dia... bkn tunjuk muka xselesa je..siap ckp lg.... awk blk la sorang2 rmh mak awak... xpun... ckp je kat mak abah awak sy sibuk....xsedih kita... tp lama2 dah lali.... selalu bg alasan kat mak abah bila husband x follow.... lama2 diaorg pun malas nak amik port... sbb diaorg pun ada rs kot...kita xciter la benda2 buruk pun... tp org mcm ni mmg xleh buat ape... kena sabar jelah......

nome said...

satu je yg aku boleh katakan...melayu penoh dengan adap sopan santun...pandai2lah bawak diri ke umah mertua walaupun kamoo tak suka mertua...pretend la sehabis baik to be the best menantu..bukan menantu hantu...

mmg bukan senang nak pretend jd baik depan mertua...tp nak wat camne kan? dah ko kawen dgn anak dia..maka ko kenalah kawen dgn mak bapak dia sekali...sabar adalah jalan terbaik...tp kesabaran tu ada limitnya...oleh itu, pasangan kita perlu amik step untuk merapatkan kita dan mertua...

ini bukan pandangan dah nih...tp luahan hati aku sendiri...kahhhhhhhhhh

Nadra Farissa said...

i silent reader blog u ni.. hehe.. as well as ur neighbour.. :) i mmg sgt2 tak serasi ngan in law i... but somehow i try my best to be good.. beramah mesra biler balik kmpg.. altho i tau derang tak suke sgt i ni (org bandar).. i yg jenis outgoing dan open akan jd sorang yg pendiam gaks sebab off and on kene laser ngan org tua dia.. tp nasib baik la tinggal jauh.. at least jarang jumpe ya tak?

Salina@IbuAqil said...

dlm usia berkahwin baru setahun jagung masih cuba menyesuaikan diri dgn family InLaw ni.. ;D

mrs.fni said...

suka entri ni..mbuka minda

shark said...

salam perkenalan dari saya :)

ShashaCahaya said...

Tak bolehlah tak mesra dgn inlaw, kawin dgn anak kena kawin dgn famili dia jugak.
Kalau tak ready utk semua tu, maksudnya tak ready utk kawin la..

alyyani said...

TINA : SAMA2 KITA JADIKAN IKTIBAR. INSYAALLAH :)

K.IELA : LA HAI KAK, SLUMBER ROCK NYE MOMOK. TP AKAK DEKAT SO TAKDE MASALAH BALIK SORG. KALAU KITORG NI? TAKKAN LAH NAK BUAT GITU LAK KAN. LG PUN MAK SY PESAN BILA DAH KAWEN APA JE URUSAN KELUARGA ELAKKA PEGI SENDIRI. YE LAH, MULUT ORG NAK BECAKAP NI MACAM2 KAN KAK? HOPE MOMOK TAK LAH SELALU MCM TU KAK,

NOME : LIKE YOUR STATEMENT ME, MELAYU PENUH DGN ADAB SOPAN DAN SANTUN. SETUJU SGT. KADANG ORG NI BOLE LUPA SEMUA TU BILA EMOSI DAH MENGUASAI DIRI DIA TAK KIRA ORG KELILING. KIRA DIRI SENDIRI TAK FIKIR KESAN NYE KAN? LUAHAN HATI KAH? TETTT!!!

NADRA : SALAM TO YOU BACK. U DOK MANA? CEMARA KAH? VISTA KAH? MANA2? ALAHAI, KALAU KES NI LG BERAT. KITA TAK DISUKAI. SEDIH NYE. TP NASIB LAH U RASIONAL KAN. BUT YOUR HUSBAND DGN YOU FAMILY SURE OK KAN? TAK MCM KES MS LADY NI..YUP, AT LEAST KITA JARANG JUMPA. THERES NO HARM TO PRETEND FOR ONLY FEW DAYS KAN? :)

SALINA : BETUL TUH, HOPEFULLY AS YEARS GOES BY, KITA2 NI SERASI DGN KELUARGA MERTUA KITA DAN TAK PERLU NAK PRETEND KAN? :)

MRS FNI : SAMA2 KITA BUKA MINDA :)

SHARK : SALAM TO YOU BACK :)

SHASHACAHAYA : HAHAHA BETUL SGT TUH!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in