true story : kenapa mesti suami orang?

sebelum korang baca, nak bagitau, ini kisah benar and it is a long one. i was approached by 1 lady via email last week. she's one of my silent reader. mmg out of nowhere lah this lady tetiba email aku. ye lah, kenal pun tidak. tapi lepas sembang2 dgn dia, mmg dia pembaca setia lah. she thought that both of us has a lot of common. dari segi character especially. ehm, korang baca blog aku bole agak tak aku mcm mana org nye? bole kot eh? ha begitulah intro.

ada apa dgn tajuk entry? kisahnya bila this lady email aku bagitau yg dia baru dapat tau yg husband dia ada affair dgn sorang janda. masa mula aku dapat tau pasal hal ni, why me? amik masa gak lah nak digest. 1st, aku rasa mmg tak patut kita bukak pekung suami kita walau apa pun yg berlaku antara suami isteri. secondly, aku mmg agak janggal bila org luar ajak bersembang hal personal ni unless somebody yg mmg aku kenal.

tapi, bila dah process dalam otak ni what is actually going on, aku letak diri aku kat tempat dia. what should i do? mana aku nak pegi? dengan siapa aku nak mengadu? believe me, walau macam mana sekali pun kita kena simpan apa2 masalah rumahtangga kita, tapi bila sampai satu tahap, as a woman, we need somebody's shoulder to cry on. dan ada sesetengah, 'bahu' tu bukan dikalangan family sebab kalau sorg family member tau, maka bole sampai berita ke 3 generasi tak gitu? CNN pun kalah.

so aku assume, this lady mmg purposely nak cerita kat aku bukan untuk mengaibkan sesiapa, bukan jugak nak bukak pekung didada tapi untuk aku kongsi dengan korang apa patut dia buat. dan of course it could be a lesson for all of us especially the wife.

the story begin... kejadian baru sangat beralaku bila 1 day the husband kantoi dgn his wife bila wife dia nampak something yg mencurigakan kat hp the husband. of course lovey dovey SMS from someone that she prefer to call bitch. tapi kasar pulak bunyinya kan? mungkin tak jadi pada diri kita kan? tp aku tau mmg ramai species 'bitch' ni kat luar sana. so, bila dah kantoi tu, takde lain lah dalam kepala cuma perkataan cerai je lah dalam kepala.

so, bila kantoi tuh, si suami explained what was going on. cerita bermula bila the b**** mula mengadu domba kat her husband masalah dia dgn ex-husband dia. so bila dah ada pengadu dan ada jugak pendegar yg setia, different gender pulak, maka membawak lah kepada timbul rasa sayang kot. the worst part bila the b**** yg dia tgh ada affair ni adalah among their friend jugak. the husband know the ex-husband. so do this lady mmg kenal dgn the b**** dan jugak anak2 diorg mmg saling kenal mengenali. sedih tak?

lelaki mmg nature nye suka melayan pompuan. bagaimana cara layanan tu yg berbeza. kalau wan, wallahua'lam lah sebab aku tau kawan pompuan dia officemate dia je. dia bukan jenis suka berkawan dgn pompuan. takde lah aku nampak dia menggedik dgn pompuan. setakat sembang2 kosong je lah. tapi ramai jugak lelaki ni bangsa melayan. sampai lupa diri tu dah kawin dan dah beranak. aku dah berhadapan dgn this situation. kita tak layan, dia dok bersayang2 bagai. tinggal nak kena lempang je dengan aku lagi.

kalau macam aku ni, mmg bangsa tak melayan lah, tp bangsa b**** ni, dia jadi syok plak. sampai dia pun lupa diri dia dah beranak. so bila dah kantoi dgn isteri dia, mula lah si suami merayu bagai mintak maaf.  then  i was thinking, nasib lah baru sebulan the relationship dan baru dating dalam sekali 2.. ce kalau tak kantoi awal? apa jadi? nauzubillah. syukur Allah tunjuk kat u cepat dear. so mmg this lady nak mintak cerai je lah tp bila mengenangkan anak diorg yg sorang ni baru berumur 4 tahun, for the sake of their son, she try to be rational instead of being emotional.

so sekarang dia mmg tak boleh nak tgk muka suami sendiri pun even though suami dia dah menyatakan betapa menyesal nya dia, sanggup dan dah buat macam2 untuk dia. ye lah, alang kita merajuk dgn laki kita pun makan 2-3 hari, ni kan pulak bila libatkan orang ketiga, mesti amik masa nak telan dan maafkan kan? how could he do this to his wife and son. aku tgk anak diorg, sangatlah comel. mmg comel gila lah.

but i guess, the b**** yg banyak main peranan. ni sebab tak mendapat la kot ater kena cerai. so, aku rasa dia ni mmg problematic. this lady nak miserable kan life the b****. but i'm against that. kalau kita layan species2 gini, kita pun jadi sama bodoh macam diorg. so better don't.

but the main reason dia nak aku publish her true story ni, adalah dia nak kita, isteri2 ni pandang2 lah suami kita, dgn siapa diorg berkawan. tak salah nak kelebek hp husband kita tuh. mintak password fb ke. trust is a key to marriage. but there's no harm to be a little bit doubt to our partner. yg penting honesty.

syukur the husband dah berubah dan hopefully pisang tak berbuah 2 kali. aku bukan apa, ada gak few of my friends having the same prob, jadi lagi. kita doa yg baik2 je lah utk pasangan ni ye. and last but not least, to the owner of  012-7947814 / 012-7700153, please, please... stay your ass away from a married man. banyak bujang trang tang tang or duda yg ko bole kacau ok! and if u happen to read this, letak diri u dalam tmpt isteri yg u dok kacau suami dia, apa u rasa? ke u mmg takde rasa? korang kalau rasa nak contact no tuh, feel free to do so. bagi nasihat ke, nak sound jangan kacau laki orang ke, or yg berminat nak bekenalan pun boleh! :D

kalau korang tak larat baca, meh tgk gambar anak dara den ni ye. :D

note : entry dipublish dengan izin...

18 comments:

Mama Likha said...

fuhhhhh.... entry yg sungguh mdalam, penuh manfaat, pedoman dan keinsafan....... firstly, tumpang simpati dgn 'lady' yg hantar email dan berkongsi rasa dgn alyyani.... diharap bykkan bersabar, jgn ambil keputusan ikut hati, suami adalah milik kita, sblum bertindak mgkin kita blh usahan cara lain... kembali pd Allah.... bykkan berdoa....

susah jgk sbnrnya nak share pndapat, sbb lain org lain pndapat dan kita mgkin tk dpt menyelami hati dan perasaan sbnr 'lady' yg merasainya...


apa2pun, entry ini mmg sepatutnya dpt mberi kesedaran pada kita wife2 ni agak tdk tlalu leka, selesa dgn kedudukan kita. kita as a wife pun kena jg diri utk suami.... dan benar kata alyyani... gol b**** sebegini mmg ramai dan banyak kt luar sana.... mungkin ada yg ada perasaan atau mmg lngsung tkdak ada perasaan dan tdk berhati perut...


dugaan dan cbaran dlm rmhtngga tdk pernah tdk ada....stp org pasti ada masalah dan penah mngalami dugaan wpun tk byk. semoga kita wife2 ni sentiasa sbr dlm menangani kerenah suami, anak dan sentiasa dlm lindungan Allah....


semoga 'lady' kembali dpt menganyam kebahagiaan bersama suami dengan peluang kedua yg diberi bersama anak mereka yang comel... semoga bahagia mjadi milik mereka kekal abadi.. insya allah.. amin..

alyyani said...

Mama likha : bukan dalam tv je benda2 ni, realiti nye banyak dan berada disekeliling kita. Moga kita dijauhkan dgn dugaan berat ini dan moga mrs lady get back her normal life. InsyaAllah..

Anonymous said...

salama 1 malaysia...
Terasa tpanggil nak komen kat sini..apapn pndpat kita hope kita tak mengaibkan sesiapa..Kita pun tak tahu siapa yg berada di pihak benar....Yg berlaku semua telah pun telah tertulis...semua itu peringatan bagi kita...tak kira lelaki atau perempuan cinta mereka tidak akan kekal...sedangkan yg tua pun blh jth cinta lagi...inikan pula kita yg baru bertahtih dlm alam rumh tangga...yg pentingkan sediakan payung sebelum hujan:) Doakan saja ujian itu menambahkan kebahagian rumah tangga mereka..

alyyani said...

anonymous : maaf kalau tulisan sy sda mengaibkan sesiapa. tp perbuatan puan janda itu perlu dijadikan pengajaran buat kita semua. apa maksud awak sediakan payung sebelum hujan tu ye? salam...

Hawa said...

alyyani, your heart at the right plc defending your friend, BUT, besides this janda, there is one more person who is also committing the problem, the suami, dont forget, actually more to blame. this kaum lelaki claim they got no control, but they should, if they loved his wife and family.

alyyani said...

hawa : i couldn't agree more with your comment mrs hawa. that is where i think the lady hardly to forgive what has her husband did to her...

Iela Fazielah said...

akak dah alami sendri ms momok buat hal dulu... n dia admit.. semua sama..kes masalah dgn husband.. pastu dok adu kat laki kita...tp alhamdulillah settle bila kita sendri call pompuan tu...nasib baik jenis reti bahasa... syfqah br umor 2 thn masa tu... terkejut sesagt... hopefully xde la kejadian sama berulang....

rDnA said...

Mmg isteri kena simpan sikit rasa curiga pd suami..kdg2 kita sangka dia setia kt kita tp blkng kita?mintak dijauhkan dari kjadian camni..mintak dijauhkn jugak ahli keluarga jd perosak rumahtangga orang..

MamaYatie said...

tak tau dah nak ckp apa, tp saya mmg setuju...jgn letak 100% kepercayaan kita pada dia..at least kalo kita jatuh masih ada a few % yg kita ada utk kita bangkit semula..

ada juga experience related to this story dgn x-bf dulu. mmg accept la is not our jodoh, tp cukup la sekali melalui benda gini...sngt pahit okey..

izzah azfar said...

kak alyani :...bukan setakat janda yang perlu diperhati, bagi zah, kita sebagai isteri ni pun sama..huhu sangat suka entry ni..

nak komen banyak, tp sebab kena jaga peribadi suami juga..maka zah tak boleh komen banyak2..hehehe

setuju simpan sedikit curiga..bukan apa, dunia skrg ni pelik sikit, tak kisah status tu isteri org, suami orang, janda ke..anak dara sekalipun, sekali syaitan berbisik..hanyut...emm sanggup dilanda ombak..

rasa mcm nak sms no tu..dan bgtau..plz jauhkan diri dari keluarga org...bukan setakat kesian dekat kaawan akak, tp kesian dekat anak...

kinna said...

ini ujian! bagi saya, kalau tak diuji, masakan kita tahu setakat mana kasih sayang kita suami isteri.. pernah jugak jd camni, baru tau, bila ada hati lain yg syok kat suami kita, kena la kreatif utk 'berebut' blk hati suami..kdg2 jd gini sbb kita leka dgn anak...

apa2pun, doa dr sekarang supaya rumah tangga aman bahagia dan saling sayang menyayang antara suami isteri walau apa yg terjadi..

amalkan baca surah yusuf ayat 4 tetiap kali pas solat..dan surah2 pengasih yg lain yg ustazah nor bahyah pernah ajarkan..insyaAllah..

tahniah jugak kat lady yg cari alyani utk cerita masalah dia...thumbs up sbb dia tak cari ofismate/kawan lelaki utk cerita masalah rumahtangga! kalau tak, suami ada gf, wife pon ada bf!

Anonymous said...

Nice post. I was checking conѕtantly this blog and
I am impressеd! Very usеful infoгmatіon paгtіcularly the lаst pаrt :)
Ι caгe for such info a lot. I waѕ lοоκing for this ceгtaіn іnfοrmаtiοn for a verу long time.
Thank you anԁ best of luck.
Also see my website :: nolongeryourex.com

momqf said...

nak tumpang another phone bitch yg sdg ganggu rumahtangga sya..0193360688 /017889891…dah setahun lebih since melahirkan anak pertama.....suami pun..ntahla...sedang bersabar demi anak...sob sob..

momqf said...

nak share juga no bitch yg sdg ganggu rumahtangga sy.0193360688/0178898914…dah setahun lebih sejak melahirkan anak pertama...suami pun....hmmmmm....tahla x tau nak kata apa...asik ulang kesalahan yg sama je walau dah janji x nk ulang lg...sedih..

momqf said...

nak tumpang another phone bitch yg sdg ganggu rumahtangga sya..0193360688 /017889891…dah setahun lebih since melahirkan anak pertama.....suami pun..ntahla...sedang bersabar demi anak...sob sob..

Jna Jue said...

Sesedap korang jer mengata org bitch... Lw pon korang as wife selidik r juga salah korang tuh... Kdg2x salah sendri x nmpk... Salah suami srndri x nmpk.,. Yg korg tahu suami balik kjer nmpk muker dahhh ckop,,,, korang mmg pentingkn dri sendri jer.. Korg x pk suami pon manusia biaser perlukn jagaan yg rapi bukn nk jager korang jer.... btw lw suami dah cari bitch mungkin terdesak sebb x dpt keperluan dlm rumahtgger..., hohohoho.., so try put urself on tht bitch wt do u feel.... Bagus sgt ker korg... Aq x respect isteri yg abaikn suami jd punca....

fatinnurliyana halim said...

Setuju..kaji selidik kelemahan diri sendiri dlu..yg suami pon gatai jugak..bertepuk sebelah tangan xjadi..

Anonymous said...

yg owner blog ni mmg bangang..ckp sijanda 2 bitch??cermin diri 2.moral xde ke..ni bkn sal nk nsht org p nk aibkan org..bhemah la ckt.xpyh nk nk tnjuk sgt pangai xsmengah kau 2.islam ke kau ni

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in