1 Syawal...

yeay hari raya! sebelum tu, entry ni gambar dia banyak skit, harap korang tak muntah ek. heheh... tahun ni raya lebih bermakna sebab 1st time beraya dengan nia & berada dekat dengan keluarga.

pagi- pagi lagi dah dengar suara ayah kitorg soh cepat- cepat siap nak gi semayang raya. ayah cakap, aku tak yah gi sebab nak jaga nia. aku lak berkeras nak pegi sebab aku cakap nia kalau time aku semayang akan dok diam.

maka tahun ni, aku berjaya semayang raya! hehehe... bangga tau. sebab siap bawak anak kecik + tak bising langsung. duduk diam je dia. bagus anak mama ni...

baju kurung pertama nia buatan opah nia. rambut belum touch up lagi tu..

macam ni la kalau nak ikat rambut nia. kena ada assistant. kalau tak, tak jadi la tocang 4 aku kat nia ni. uncle ainal tengah mengalih perhatian nia. kalau tak, dia tarik rambut dia tu. getting ready for photo session...

kami bertiga, happy dihari raya... :)

papa & nia...

mama & nia...

kami berenam. tahun ni lengkap berenam...

family portrait 2009 minus wan as he's the one who's taking the pics.

adegan bersalam- salam pun bermula. ni sebahagian gambar. kalau nak letak sume, korang tak larat tgk pulak. nia salam maklong sebab maklong bg duit raya. heheh...

along salam mak dgn ayah. kitorg yang da keje pun dapat duit raya dari ayah. wan pun dapat duit raya gak.

ainal salam dengan kitorg lak.

ina salam mak dgn ayah...

yan salam mak...

aku suka sangat tgk gambar ni. sebab tgk nia melopong masa aku bersalam dengan wan. hahaha

selesai adegan salam2. kitorg terus gerak ke rumah opah. tak sempat nak snap banyak gambar sebab kitorg da lambat sgt nak ke umah opah. sampai je umah opah, org lagi ramai. semua berebut nak dukung nia, nia pun menangis la kejap...

sebahagian dari saudara mara yang cuba nak bermesra dengan nia...

yang bukak kedai brooch pun ada. time ni pun laku sebab duit raya tengah banyak kan. heheh

aktiviti seterusnya jalan beraya dikeliling kampung rumah opah sedara. duduk berdekatan je so takyah naik kete, jalan kaki saja...

ni rumah yang ke-3 kitorg beraya. perut makin ketat, kain makin sendat. makan sampai buncit

kitorg cover 5 rumah haritu. bayangkan betapa penat nye kitorg especially nia. nia sampai tetido kat 2 rumah terakhir tu. setel dekat kul 4. kitorg terus balik rumah sebab malam diorg nak beraya & dinner umah kitorg lak. mmg penat tapi seronok dapat jumpa semua...

20 comments:

~Firsya~ said...

waaaaaaaaaaa,meriahnye raya taon nie,pink kaler lg,nia pon comeiii,smpai 5buah beraya???waaaa,happy gler,kila pon 3 buah umah jek pegi beraya,tue pon dh xlarat,hehe

LYaFRINA said...

waaa...dh ade n3 raya.. lya xsempat g nk publish... upload sket2 .. msti byk nia kutip duit raya erk.. comel rmbut nia toncang g2... or org trg kate.. ikt rambut pokok nyiur (pokok klapa)...

Jiey^Mien said...

huhuhuhu.. aku jeles!!!
takpe.. takpe.. tahun depan lak raya kat kampung aku..
mokcik posing habis2 nanti hokayy..
=)

ada. said...

wow.terer giler nia dok diam jerk.
salute la dengan mama dy.
pandai train bby;D

ppb_ppkp said...

wah...nia pakai baju kurng,,sangat shantekkk..
tomei...

alyyani..memang meriah kalo anak ramai...tapi tu la..org lani xleh anak ramai2..nanti xceluih kete..heheheheh
tapi sebenarnya adik badek ramai yang syiok...aku 7 beradik

Gieyana said...

Selamat Hari Raya Alyya..syoknya korang raya ramai2..hiks!

Comeyy jer si Nia pakai baju kurung tue..:)

alyyani said...

firsya : mmg flat la ari raya pertama tu. smpi ke tgh malam baru dpt rest. sengal2 badan. nia pun nmpk keletihan.

lya : jenuh gak nak select gambar lya. asyik edit post ni banyak kali je. waa.. tahun ni nia nye duit raya agak lumayan. cewah.. yela, tak mcm masa kite dulu. tmbh2 nia cucu sulung family kan :) nanti lya upload gmbr raya lya lak ek. nak tgk pulak!

jiey : aku pun cam terfikir, apsl kat umah sendiri je nak posing abis2an, kat umah mertua tak leh ke? adekah segan atau bukan tradisi family mertua bergambar cm gitu? sebab sama kes gak dgn aku ni ;)

ada : tu nasib dok diam. kalau tak, dia ikut tertonggeng sekali ala2, tgh bersujud. kalau buat gitu, mmg makan space la. hahaha... tapi dia takkan nangis la..

imah : suka gak aku tgk nia berbaju kurung. tp sian gak sebab raya pertama kan panas terik. berpeluh gak budak tu nak kena bertahan smpi ke petang...

p/s : ala imah, bole je nak anak ramai, la ni, org dok angkat mpv je. hehhe...

gie : selamat ari raya utk ko gak! ko raya tak beramai- ramai ke gie?

baju kurung buatan opah nia tu..

LYaFRINA said...

okehhh... on d way upload... Tension gak.. ade tdelete la mse nk edit.. hahaha... zaman kt dulu dpt duit raya rm 1.00 tu dh kira byk. Atleast duit raya ni blh la buat simpanan utk mse dpn ank2 kt..

ArissaPutri... Moment in My Life said...

Comelnya Nia pakai baju kurung ..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

Alya... napo still xnampak perut lagi nieee...??????

confuse laks den... dah 5bulan da kan..???

KasiH said...

memg meriah...time ni pn nak jumpe sedara mara kan...best sgt2...

p/s : nia, cute bangat seh...mcm wanita melayu terakhir gitu...

Elyn said...

ha hambik ko ketat perut hihih...... btw baju ko cantik la!! jeles haku hihihi

elani makrai said...

alya, btul la...dh masuk 5 bulan kan? mana pewot kamu itew... nurin dari dulu dok usha pewot alya jer...

ish, nia sama ngan auntie nurin la, berbaju cotton. selesa alya wlupon panas tau. hehee best nyer raya korang. habis meriah... sakannnn i jeles uuuu... hehe

alyyani said...

lya : betul tu, walau banyak or sikit ke, tetap bukan duit kita, sebab tu untuk masa depan anak kita :)

arissa : tu la kak, suka tgk dia berbaju kurung. tp takleh pakai lama la sebab susah dia nak melasak. heheh..

jue : ramai yg confuse jue. ticker kat sebelah tu dah 20weeks. siap org bole lupe yang alya ni pregnant.

kasih : ryn, mmg best bangat! penat pun tak terasa kalau da berkumpul ramai- ramai tu...

elyn : nasibla baju aku getah sumenye, kalau pakai cangkuk, confirm kena bukak cangkuk nye. hehehe.. ala, baju ko pun cantik jugak ok! siap sedondon anak beranak..

nurin : kalau pakai baju mmg tak nmpk lgsung nurin, tp kalau tak, paham2 la. heheh...

yup2, mmg mak alya carikan baju cotton so that dia tak la panas. cuma rimas je kot. tapi still bole bertahan smpi ke petang tau :)

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

wah meriahnyer...sonok tau beraya dgn keluarga dan sedara mara

aku jiles..aku sedih sbb beraya dgn MIL..hukhuk

nangis

alyyani said...

tinie : takpe tiie, kita yg da kawen ni, kena ingat. kalau tahun ni kat umah MIL, bayangkan tahun depan nye turn kita lak bergembira sebab dpt dekat dengan keluarga kite. aku buat camtu je. tapi tak la sedih sgt kalau berjauhan dgn family. lumrah dah berumah tangga kan... :)

azyyati anuar said...

first raye begitu memenatkan...tp enjoy la jugak...

yg best..dpt duit raye dr ayah...hehe...

alyyani said...

along : itu la pasal. yg tak tahan, wan pun dpt duit raya gak tu. hahaha..

elani makrai said...

alya, pape pon korang nyer raya mmg meriah sakan...my raya used to be like this...

alyyani said...

nurin : itu masa bujang kan nurin? takpe, i paham sgt... hopefully 1 day nurin dapat berhari raya pertama dgn family nurin sendiri...insyaAllah, mesti yakin ok!

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in