FAQ : bila suami bertukar kerja...

semalam wan start keja kat tempat baru. so cam biasa la, new work, new environment, new peoples. soalan- soalan yang wajib tanya oleh para- para isteri adalah seperti berukut ;)

  1. sampai kerja pagi tadi kul bape? - 7.45
  2. jalan jem tak? - jem kat ampang je lepas tu terus je. best sebab tak banyak traffic light & roundabout
  3. ade work station sendiri tak? - ade, tp pc belum dapat lagi...
  4. ke kena share2? - ada sendiri punya la...
  5. dok sebelah sape? - dok sebelah pompuan india. pompuan? (lain bangsa, ok kot. heheh..)
  6. 1 bilik bape org? - mula dok tingkat 3, lepas tu request dok tingkat 2, ramai sikit..
  7. sarapan dengan sape? lunch dengan sape? kat mana? - sarapan dgn lunch dgn budak2 situ la. kat cafe belakang tu. lunch diorg bawak kat tempat lain. semua lelaki
  8. ramai lelaki ke ramai pompuan? - sama banyak je..
  9. pompuan muda2 ke makcik2 ke? dah kawen tak semua? - ramai je yang tgh mengandung. tapi ade 2 trainee muda. pompuan. tapi tak cun! (nasib tak cun, kalau cun? berani nak ngorat? over my dead body. cewah! hahaha)
  10. 1st day keja berkenalan je ke or terus dapat keja? - kenal2 je dulu then diorg bagi tgk file safety yang banyak. sebulan kena lawat 22 site. Gombak region ni paling banyak. cover sampai ke pahang. isnin baru diorg datang brief...
  11. strict tak kat situ? ke flexible? - kena punch masa masuk dgn kua je. kalau nak kua minum ke lunch ke amik anak ke, bole je. tp kena pandai2 la adjust time.
antara soalan yang kena tanya oleh para isteri. heheheh... ade lagi yang aku ter tinggal tak soalan dia? jawapan semua nya memuaskan hati...

ok la, kita kena tau cmne tmpt keja diorg betul tak? lepas tu da lama skit, bole la kenal2 dengan kawan2 diorg lak. sama la macam wan buat kat aku. officemate aku, da jadi kawan2 dia jugak.

tapi aku takde la sampai tahap nak call kawan2 dia tanya pasal dia. that is so not me. because we trust each other. loyal & honesty are the keyword in marriage. :)

kalau ikutkan, ofis aku dulu lagi la, aku sorg je pompuan. da la tak kawen lg masa tu. member dok jauh kt penang lak. mesti goyang kan? tapi sape kenal aku, diorg tau la aku jenis yg setia asalkan si dia pun sama & tak sakitkan hati aku. tgk dimana kita sekarang? da ade nia pun. hehehe...

keluarga kecil kami...

28 comments:

ainal said...

open house kat umah sape 2?
huhu..

alyyani said...

OPEN HOUSE UMAH ANIS...

azyyati anuar said...

umah anis la ainal..

sikit sgt ko tny dik...

lain kali mintak tips kat ayah cam ner nk tny soalan....hehe

Fendy&Fidah said...

biasalah soalan2 tue..rasanya semua isteri akan tnya mcm tue..hehehe...

fazilzura said...

WAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
banyak nye soklan ceputimah ko yani ... kahhh pening laki ko nk menjwp tu ...
patu nye tny .. balik kul bape??? b4 balik g lepak2 smbil minum teh dak .?? heheheheh

daku x penah lg tny .. cz laki den ni setia pd compny nye (walau comp cm ampeh).. cz flexi... now lg ler haku x tny cz dh keje sebelah2 blok je.. kalau geram2 haku terkam jek

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

udah bekerja di tempat baru.. hopefully more comfortable..

selamat bekerjaaa..

nome said...

kahhhhhhhhh....gilos byk punyer soklan...haruslah tanya kan sbb keje tmpt baru..suasana baru...dan org pun baru...aku lak malas nak tanya soklan...asben aku sendiri yg bagi jawapan2....ekeke...ate aku make up kening tinggi cam ziana zain kot...kahhhhhhhhhhhhh....

Nana Aziz said...

soalan2 yg ko tnye kat laki ko 2, lebih kurang same la soalan dr laki aku kat aku ms mule2 msk kje tmpt br. hehe..biase la 2

btl aku sokong ckp ko, kepercayaan & kejujuran tersgt la ptg dlm pekahwinan kn. klu kite percaya kat laki kita, dorang pun akan percaya kat kite jgk. xde syak wasangka..

(out of topic) nia dh nk setahun ek? sekejap je kn!!

KasiH said...

soklan2 wajib biasa laa kan...

kalo leh pasang GPS kat somi...aku org pertama p pasang kot..hahahahaha...

~Firsya~ said...

uisshhh banyak nye soklan,bebuih mlut nak jwb tue,hehehetp xpe,tue kan suami kite,so kenelah pastikan,ye x?

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

ko ni penjeles juga rupanya yer..
hahaha jeles nya tandanya sayang yer tak?

Reena said...

1st dah habis semua investigate ya....bagus2...dapat jugak tips sikit nie...

zura@iwan said...

byk ye soklan...besa la kan kite nk menunjukkkan kite ni care ye...bkn ye kepo...hikss

karipapsayur said...

jom join "MANGSA BULI CONTEST" di blog I !! Tarikh tamat on 19th Oct 09

Ibu Mifzal Arsyad said...

bagus2..letih la wan menjawabnya..

alyyani said...

along : sikit ye? nanti aku tanya lagi. hari2 mesti ade soalan. kadang tu dok ulang soalan yg sama. hahah..

fidah : mmg kena tanya. tp ok la, takde la sampai nak kena spotcek ke ofis ye tak? hehe...

zura : laki aku tak pnh la minum2 teh lepas keje kecuali kat area rumah je. tapi tak tau la kan kot terpengaruh dgn tmpt baru ni ke. heheh.. baru 1st day la katakan..

waa.. ko lg best, sebelah2 je. jeles ni, senang nak dating time luch selalu kan?

jue : tq jue. so far, way better than previous. harap2 gitu la..

nome : make up kening tinggi mcm ziana zain me? hahaha.. lawak la ko..

nana : yela, ko pun kira baru gak tuka keje kan. laki ke pompuan ke, sama je soalan nye kan?

ha'ah, isnin ni nia setahun. mmg tak sedar masa berlalu..

alyyani said...

ryn : kalau ko org pertama pasang GPS, aku nak jd org ke-2. hhahaha...

skang kalau frenfinder pun rasa tak cukup puas hati gak. hehehe..

firsya : wajib tanya kiela. so tau la flow sepanjang di ofis cmne, ye tak? ;)

tinie : harus la jeles da nama pun suami kan? heheheh...

reena : mmg kena tanya, kang takut tak amik berat pulak kan?

zura : aku rasa nak kepo pun takpe. dah nama pun laki kita. ape je soalan mesti dijawab. :)

karipapsayur : baik!

ainey : letih ye? mmg letih. 1st day keje da tido awal. eheheh...

ibu damia said...

dah jadi macam penyiasat persendirian lak...ni kes jeles ke ni...tapi tak pe...sebagai isteri kita kena tahu serba serbi pasal suami...lagipun kita ader hak utk tanya semua tu kan......


p/s: congrat to ur hubby pasal tempat keje baru tu....hope he will enjoy the new environment...

Elyn said...

heheh aku pun pakai FAQ ni kalo hubby tukar keje....

Gieyana said...

cung photo nih! igt kuih raya kt umah ko!

:)

[I][T][A] said...

byknya soalan... tak perlah isteri memang mcm tu... ambik berat pasal suamilah katakan...

LYaFRINA said...

sy pun tringin nk wak open house..bln dpn... smbut skali birth asya 1year + birth fain + anniversary k-3.... skejap j mase blalu..

izzahazfar said...

akak ty ehh...?
segan la pulak nak ty..

sebab la ni..abg ngan zah dah duduk satu bangunan cuma lain tingkat jer..diapun baru je pindah..

p/s: akak nyer perut comel la..hehehe ni yg teringin nak baby ni..

elani makrai said...

hehehee, en daffo pon baru tukar tempat keje. sama la everytime keje tmpt baru mmg sama soklan kita alya.

dh la masa dia masuk hari tue nurin g jempot n antar, pantang nampak budak pompuan yang mcm muda n single mesti tanya sapa tue. hehee jawapan pon lebih kurang en wan kamu alya.

tapi la, loyal n honesty is the most important value in marriage. klu 2 2 dok syak masin2, jawab nyer setan tue lagi suker mencucuks. bahayaaa oooo :P

strawberi @ mamadira said...

:) tersenyum sorang baca posting ko ni..
tgok wan ni jenis baik2..
chewah..xde lah nak wat hal tuh..

alyyani said...

ibu damia : awak takpela, tmpt keje sama kan? lg senang, depan mata je. jeles tau. hehehe...

p/s : tqsm!

elyn : pakai weh. wajib tanya!

gie : ko mmg photographer la. mmg pakai DSLR pun. kat open house kawan aku. kuih umah aku tak semeriah kat umah dia. heheh..

ita : mmg kena tanya. bukan takat nak amik berat je, nak kena make sure betul2. hehehe...

lya : waa 3 in 1 punye celebration. mesti meriah!

izzah : laa.. kalau zah tu, bukan tanya dah, bole jenguk terus. da lain tingkat je. heheh..

p/s : takpe zah, bole la buat baby lg kalau teringin :)

nurin : waaa..lg best, siap beranta berambik masa tu, mesti lebih nmpk kan?

betul2, setan suka kalau kite begaduh ni. tu pasal kite lawan setan

strawberi : hehehe...harap gitu la kan smpi bila2. lelaki ni pun takleh nak pecaya 100%. ape2 pun kena sentiasa hati2. hehehe...

amalina binti anuar said...

nia dh setahun.
kejap je kan nia dh setahun.
dh besar dh nia nie.
harap xbyk meragam dh la kan.
hehehehe..

alyyani said...

ina : aku rasa makin besar dia, makin banyak ragam nye. letih. kalau da ade adik, cmne la gayanya aku tak tau la...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in