Tragedi 2015 - opah patah tangan

Tragedi 2015 ni nama dia. December, cuti sekolah pun bermula. As requested by kids diorg nak stay kat kampung dengan opah. Plan nye masa tu kitorg balik kedah dulu then opah atuk amik diorang kat rumah mak long kat sungai petani. 

Kitorg balik kedah sekali time tu sebab melawat anak buah pertama aku belah wan iaitu rafiuddin qory nama di beri. Gang rafa ramai belah kedah ni. Kat perak masih laki kekal bujang solo. 

 
Ni dia masa baru lahir. Sekarang dah besar dah lah. Dah setahun lebih. Rafiuddin qory namanya. Tak sure spelling betul ke idak. Anak sulung adik wan, razali dan zulaikha

 
He seriously not interested. Bongsu kataya. Mana boleh ada baby2 lagi ni mama..

 
Ada gambar ni, tepek sini. Ni pegi kenduri kahwin kat kedah..

 
Kita pegi rumah maklong pos niadel kat sana..

 
Bermaharajalela beliau bila balik sini..

 
In the meantime opah atuk bawak diorang bercuti kat perlis. Dok hotel seri malaysia perlis..

Sebelum insiden...

 
Merasa naik feri lagi.. 

Dan berlaku tragedi yang tak disangka2. Di suatu pagi masa opah tengah basuh porch sekali dengan niadel tiba2 tah macam mana opah boleh tergelincir jatuh lepas tu tahan badan dgn tgn makanya tangan opah kat pergelangan tangan tu patah. Panic lah kitorg kat sini. Aku masa tu dah join jadi independent distributor young living essential oils habis korek camne cara nak bagi healing process mak aku tu cepat.

 
Aku bekalkan minyak2 ni untuk mak aku. Kalau untuk patah tangan palo santo is a must. Kalau related with bone memang kena pakai palo santo. Kalau ikut usia mak aku tu, doctor kata tulang mak aku tumbuh dengan cepat kalau banding dengan umur mak aku tuh. Helichrysum untuk bagi bengkak surut. Bila tangan patah, kat area tangan tuh ada bengkak yang biru2 tu sekali kan. So sapu helichrysum kerap2. Helichrysum bagus untuk blood clot jugak. Wintergreen pakai untuk sakit2 sendi dan tulang. Pan away untuk muscle. So layer eo ni kerap kerap kerap kerap kerap kat area tak bersimen tuh.

 
Paklang diorang lah yang menjaga diorang bagi makan bila opah dah sakit. 

 
Bahagia makan luar hari2..

 
Kat rumah diorang kena lah independent tolong opah buat keje rumah.

 
Antara conversation kitorg masa lepas mak follow up dengan doctor pasal tangan mak tu. alhamdulillah dengan penyapuan minyak secara kerap dan konsisten memang akan nampak hasilnya. 

 
Semakin hari semakin banyak koleksi. InshaAllah apa2 pemasalahan ada EO (essential oil) yang boleh support untuk permasalahan korang itu. 

Peristiwa tu pun dah setahun lebih berlalu. Banyak hikmah disebalik berlaku 1-1 kemalangan tu yg kita kena renungkan. Dugaan untuk kami sekeluarga.

Ye, segala permasalahan atau kemusykilan pasal young living essential oils ni boleh cari aku ye. Aku prefer whatsapp saja kat 012-696 4801

0 comments:

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in