Philea Resort & Spa Melaka - 2015

Pada bulan December 2015 kitorg bawak anak3 pegi tido hotel. Not like typical hotel yang kita selalu pegi. Konsep bilik dia style kayu kayan. Tu pasal mahal sikit. Nak maintain susah gamaknya. Pegi sempena apa tak tau. Saje je. 

 
Tapi sebelum tu kitorg masuk bandar melaka dulu pekena asam pedas melaka. Nak makan kat asam pedas selera kampung tu padat kedai nye so kitorg makan kat tgh bandar tu punya kedai asam pedas tu. claypot asam pedas. Nampak menarik jugak presentation dia. Lagi2 nampak udang gemok2 tu ha.

 
Sebelah kitorg tu mat salleh nak try makan asam pedas juga. Sian pulak nengok deme makan asam pedas menggelupur kepedasan merah muka segala. Huhu

 
Memang marvellous lah asam pedas dia. Pekat molek rasanya.

 
Ni lah restoran asam pedas selera kampung yang penuh umat tu. kat asam pedas claypot tu boleh lek lek chill chill makan tak kepam kabut. Kalau kat sini ko baru nak start makan org dah dok tunggu kat sebelah nak chop tempat.

 
Dah kenyang, kita patah balik nak ke kl sebab philea ni adalah 1st hotel yang ko akan jumpa bila ko dah sampai melaka. Dia buat jauh dari melaka town. Kira kalau nak jjcm kat melaka town tu tak sesuai lah nak dok sini. Dok sini kalau korang takde plan nak keluar mana2 and nak lepak dalam resor ni aje.

 
Semua kayu. Hiasan krismas pun buat dari batang pokok. Kreatip sungguh

 
Welcome drink kat lobi. Suka aku ayor2 ada asam boi ni.

 
Nak ke bilik memang kena naik buggy ye. Tak leh der nak jalan kaki dengan nak bawak barang segala

 
Dari lantai sampai ke dinding sampai ke siling sampai ke kipas semua kayu. Cool kan? Begeduk lah gelap. Lampu pun kuning aje. Runsing aku.

 
Patutnya petang tu terus nak terjun tiruk kat pool dia sekali hujan turun selebat-lebat nye. Kids end up terjun kat bath tub aje. Lepas maghrib kita gi dinner dalam tu jugak. 

 
Buffet dinner kat dalam tu jugak. Apa la budak bedua belakang tu gaduh kan. 

 
Ni makanan2 aku la ni. Sis suka..

 
Pagi nak gi dinner. Bilik kitorg kat atas. Bawah bilik lain, atas bilik lain. 1 rumah tu kira ada 4 bilik. 2 atas 2 bawah

 
Otw nak ke cafe. Boleh jalan kaki.. bebudak dah siap pakai baju mandi. Biasalah kan, makan pun x bape lalu 

 
Pool time. Meh nak bagitau, aku biasanya tak masuk dalam pool ni tapinya pool kat sini air dia warm. Tak sejuk makanya aku sendiri memasukkan diri dalam pool ni. Syok lah air tak sejuk bedi kan boleh berendam lama2..

 
Nice view from the top. Yg belah ada air terjun tu tak leh lah mandi nye..

 
Ok, mari pulang..

 
Lepas tu kami ke A Famosa Outlet ke apa tah nama dia. Baru sangat bukak tempat ni masa ni. 

 
Sini lah aku beli kasut rafa yang masih bertahan sampai sekarang

 
Alhamdulillah percutian yang singkat dan bermakna. Amboi, padahal cite 2 tahun lepas kan. Hahaahah.. layan..

0 comments:

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in