raya 2015 : kedah

3 Syawal (Ahad) - 19/7/2015
assalamualaikum. kita dah berada pada hari raya ke-3, kitorg selamat sampai kedah pada jam 3 petang. kalau tak boleh awal lagi. tapi sebab ada accident kat hiway so ada delay sikit. bapak mertua aku suruh balik rumah dulu makan nasi then baru boleh keluar pegi beraya. so boleh solat and tukar baju rafa je. yang lain pakai je baju sama. tukar baju kalu, tak sedondon nanti. kahhhh.. gaya, mutu, keunggulan. presentable katanya. kitorang pergi beraya rumah sedara mara belah arwah mak dia dulu. 2 rumah je pun. rumah maklang dgn rumah acu. sebab selorong.

ni dah kat rumah acu. rumah maklang tak amik gambar pulak. sebab baru 1st house beraya kan belum warm up lagi. makan mee goreng. rumah acu ni budak2 suka lah sebab banyak kucing. busy lah niadel dok tawaf pusing rumah tok cu dia.

rafa dari rumah maklang dah start tido. sambung lagi kat rumah acu. memang pengsan betul dia. kebanyakan dia pegi beraya kat rumah orang memang behave la dia. tak de lah buat perangani. kurang lah. alhamdulillah. buat perangai apa membuta aje kejenye.

lepas tu kitorg singgah rumah kawan wan sama belajar kat upm then kampung dekat so singgah lah jumpa. lama x jumpa sembang lama la jugak. rafa dah segar bugar time ni. segala ceruk rumah orang ni dia terjah. makan pulak laksa. memang molek lah. dekat maghrib lah baru gerak.

last sekali untuk hari tu kitorg beraya rumah adik ipar aku. si razali. dia masa mee goreng. sedap pulak tu. wife dia tgh pregnant. hujung tahun ni bertambah anak buah lah kitorg. sepupu niadel pun bakal bertambah. rumah diorang ni setaman dengan rumah bapak mertua aku. senang, 1 kawasan semua. kitorg je luar negeri.

suap adel. rafa dah nganga sekali. lambat suap sentap. sebelah aku tu biras aku ika.

kalau dah sentap merajuk siap tegolek ke lantai. kena lah pujuk. ni baby aku ni. anak bongsu lah katakan ;) dah settle semua, kitorg pun balik ke sarang. selesai hari raya ke-3. 

4 Syawal (Isnin) - 20/7/2015
isnin sudah. ramai yang dah start keje hari ni. termasuk adik ipar aku. tapi ramai je yang masih bercuti and kitorg sambung beraya hari ni. awal pagi pergi ke rumah makcik yati. mmg everytime balik kedah memang akan beraya rumah dia. ada related to family wan tapi ceq lupa apa.

amik gambar dulu sebelum keluar rumah. dah kenapa 3 orang dalam gambar ni bermuka sentap? tak kuasa dah nak maintain sedondon anak beranak. cuma kebetulan tshirt rafa dgn tshirt wan tu sama pulak kaler nye. padahal tshirt rafa dah beli awal sebelum puasa. then tak bukak2 pun dok dalam plastik sampai nak packing baru bukak baru perasan tshirt yang wan beli kemudian tu sama pulak kaler dgn anak bujang nye. motif beria cerita? hahahhaa... baju aku lak kebetulan mmg ada kaler biru yang tak pakai, so pakai shawl maroon. ala2 lah kan bersedondon. niadel dah caca marba.

ni je lah 1-1 gambar yang ada kat rumah makcik yati tu. dalam rumah aram ada. niadel amik gambar dgn kucing ni. bapak besar kucing dia. gebu gile. teruja tgk.

lepas tu pegi rumah jiran lama family wan ni. adik jiran dia pernah keje 1 office dgn aku. tapi tak sempat jumpa sebab dia masa tu beraya ke juru. makan sedap kat sini. makan nasi hujan panas kot. rafa pun banyak makan nye. berpeluh2 dah tu ha. niadel pun komplen. tak best lah raya mama, panas. sesuka korang je. tak mau beraya deme. nak duduk rumah atuk je. 

runsing dah dia. kepanasan. moh le kita mintak diri dulu. lepas tu kitorg balik kampung belaha ayah wan pulak. sebab tok embun pun dah meninggal sebelum puasa haritu, takde dah lah tok 2-2 belah. pegi balik kampung pun, mak andak takde kat rumah. terus je pegi belakang rumah tok ada rumah maklong kat situ.

kawasan luas gembira lah diorg. niadel dah moncong. ajak balik. stress aku budak2 ni. kisah kalau budak2 ni moody. mama bila time makan, makan!

settle dah siang, malam lepak rumah aje. tapi ramai orang datang beraya. especially kawan2 adik ipar aku. aku pun tolong dia masak malam tu. biasa balik kedah ni, jarang buat keje rumah. hehehe.. tapi ok je janji rafa ada orang jaga. alasan ke? hahaha... 

gang2 sekolah adik ipar aku ni. mmg lama tak jumpa. siap pesta durian lagi. pst pst.. yang baju pink tudung hitam tu adik nurul wahab penyanyi tu. hehehe.. motif!

time ni lah aku dapat tgk manisnya cinta di Cappadocia. selama lama ni cite tu dok dalam hard disk aku tak tertengok pun. not bad cite dia. sebab suka fazura. tapi tak bekenan ke hero dia. baik punya port budak 2 org tu kat depan tv. aku dah masuk tido pun tak balik lagi tetamu. mak tido dulu ye. sebab anak3 nak tido.

5 Syawal (Selasa) - 21/7/2015
baru raya ke-5 tapi hari ni hp dah start menderu perihal keje. mujur hari ni tak kemana. lepak rumah je. melayan mata. malam baru pegi rumah mak anjang and balik dari rumah mak anjang tu singgah rumah jiran kak ja. macam2 barang pulak dia bagi sebab dia baru balik dari london. tq kak ja. 

layan tido disiang hari...

malam balik kampung semula mak anjang buat open house. mang ai open house begini ha. macam kenduri pun ada aku tgk.


makan memang mewah, macam2 ada. kemain banyak station. lepak lama gak makan macam2. siap ada org main bungi api lagi. meriah.

tq mak anjang for the invites. makan mmg A. kalau raya rumah mak anjang ni memang macam2 makan nye. 

gambar raya rafa tahun ni memang banyak gambar tido. hahaha.. 

Syawal ke5 di akhiri dengan main bunga api. rafa pun dah bangun time ni. kitorg masa ni kat rumah jiran beraya.

6 Syawal (Rabu) - 22/7/2015
Masa untuk berangkat pulang. lemain liat nak packing segala. tak packing apa pun lagi. gitu gini almost tengah hari jugak la gerak. 

nak amik gambar budak be3 ni payah. rafa nampak mama terus menjunam turun kerusi. failed!

nak balik dah. tq atuk and semua for the hospitality yang superb as usual. bulan 9 kami balik lagi. sebab pengapit kitorang sepupu wan nak kahwin. pengapit nak kahwin wajib diapitkan jugak. hahaha..

ok selesai cerita raya di kedah. cerita raya di kajang menyusul...

1 comments:

AMIIZAA said...

selamat hari raya AA:)

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in