Lazy sunday

Assalamualaikum. Rasa macam unfair pulak kan kat rafa. Kakak2 dia setiap gerak geri di update mama eh. Tiba tang dia dapat update sebulan sekali pun besar rahmat. Nanti takde benda dia bole baca pasal development dia. 

Well, everything become handy now. Nak on laptop pun tak rajin dah laa ni. So semua pakai henpon aje. Masa makin lama makin pendek. Sebab dikelilingi dengan anak3 lah kan. Pejam celik, less than 100days nak menjengaj Ramadhan balik. 

Aku rasa macam baru je hok hek hok hek nak habiskan Ramadhan last year sebab sarat mengandung. Ni dah nak tiba bulan puasa balik. Puasa ada tinggal sehari last year. Yet to be paid. Nak try puasa dengan pam susu, menyusukan rafa nak tgk lembik ke tidak. Keluar ke tidak susu. 

Rafa pun dah nak masuk 6 bulan dah. Kejap je ye. Aku kurus pun belum. Masih ada lebihan tayar di perut. By the time raya nanti rafa dah dalam 10 bulan. Molek sangat berbaju melayu, sampin songkok ye tak? Wah tak sabar. 

Harini bermalas2an di rumah je. Jap2 gi nak kena keluar jugak ada hal. Harini aku telah menjalankan rejim ke atas niadel. Diorang selama ni asal bukak mata je cari henpon mama / papa. Tengok utube. 

So from today onwards, sebelum2 ni memang dah try to avoid gadget2 dari budak2 ni. Harini mmg tak bagi langsung. Aku kena set password kat hp. Wan pun sama. 

Tazkirah pagi ni kat niadel, go to your room play with your toys. Be a normal kids. Enjoy playing toys. Theres a lot of things can be done. Sila sepahkan bilik dengan mainan janji stay away from youtube. 

Haaa buat dah. tapi ye lah kan, kita ni pun satu. Nak senang keje feed anak2 dengan gadget. Sebelum aku tersasar jauh, sebelum anak3 aku ikut jejak mak pak deme yang rabun, kita feed diorang dengan benda2 yang sepatutnya budak3 buat. 


Selain toys, buku. Ni memang normal praktis lah kan. Thank you to paksu yan diorang yang bagi baucer buku brim worth rm200. Meroyan i beli buku kat mines haritu. Bole buat bekal niadel utk cuti sekolah ni. Again, ni lah aktiviti2 yang boleh elakkan anak3 kita dengan gadget. 

Mama lak buat apa? Aku baru settle susun tudung. Rasa dah bebulan alu campak2 je tudung2 aku ni. Kes tak sempat. Haa banyak lagi lompong disitu. Boleh lah diisi dengan koleksi terbari ariani or perhaps with bokitta collection. Nanti aku cite pasal tudung bokitta ye. 

Last but not least, moga usaha murni kami laki bini kearah mengelakkan anak3 dengan gadget tercapai. Amin...

6 comments:

@lfidah @dim said...

amboi alya,banyak tudung...:D

Alyyani Anuar said...

Fidah : maximum dah tu. Hehehe

Rizziela said...

Wah..banyaknyer tudung dia

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, bestnya.. koleksi tudung banyak tu. mesti jenuh nak pakai dan rotate semua .. hihi good kak, kena ajar depa main toys budak2 bukan gadget ni~~~

Alyyani Anuar said...

;)

Alyyani Anuar said...

Hope budak2 dapat lupakan gadget tak lama lagi..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in