Rafa Arman - behind the name

schedule post

harini aku berbesar hati nak share disebalik nama Rafa Arman. macam mana aku cerita disebalik nama Rihana Adelia, aku share jugak lah camne tercetus nya nama rafa ni.perlu ke kau nak cerita? ye perlu, aku cerita kat blog aku, bukan kat blog kau. :D

so bila tau gender tu, mesti lah dah cam excited kan. tapi dalam masa yang sama selagi tak keluar selagi tu was was betul ke anak aku ni lelaki. nak over excited pun tak boleh. kuasa Tuhan kan. anything can happen. so chill2 je dalam hati. 

maka bermulalah pencarian nama. mmg sambil2 kat ofis sambil2 tgk folder nama baby yang aku dah ada since zaman pregnant kan nia. siap distribute lagi kat member2 yang nak dapat anak. sama2 buat rujukan. dalam masa sama google2 lah jugak. tapi tah google ni macam ye macam tak betul je. so aku prefer refer kat folder aku ni yang ada yang aku beli dan ada yang member bagi. 

cam biasa ciri nama anak2 aku nak yang rare tapi ada maksud. tak terlalu urban. senang sebut, combination yang sesuai. gitu lah. syarat utama mesti ada maksud dalam bahasa arab, urban2 jugak, rare2 jugak esok2 takde maksud sape yang nak kena jawab? mak bapak jugak. 

so we have a few names. oh not we. this time around, full credit tang nama rafa diberikan ke aku. apak nya cari nama tah apa2 je. tak kenan. mak jugak yang mencari. just to share nama yang dah dishort list sepanjang mengandung sampai the momet aku nak deliver tuh.

teng tereng!!! ni lah antara nama yang dah di short list kan. macam biasa, huruf R mmg payah nak cari yang rare dan ada maksud. kitorg confuse antara dua sebenarnye. RAAIQ or RAFA. nama raaiq keluar dulu then rasa nak letak nama RAFAEL. cek kat internet and buku, nama rafael takde maksud dalam bahasa arab. then rafa comes later. RAEMI itu? i kan minat remy ishak. hahahahah... sah2 lah kena reject dgn laki aku. khen.

dah settle huruf R, nak kena cari hat A pulak. lagi lah pening kan. beribu kot nama yang pangkal nya A. 

AIDIL - sebab bajet2 beranak masa raya haji. so reserve la kan. nak letak ADHA tak jumpa maksud.

ADDIN - ni apak nye taknak. sebab katanya nanti orang panggil anak dia Din je. tak kuasa orang panggil nama Addin. maksud addin tiang agama. sangat best maksud dia.

ANDIKA - tetiba mai pulak idea andika. klasik katanya. tapi macam.... macam.... tah. panggil andy. wah kelas kau! again, tak jumpa maksud.

ANDRIAN - ni wan punya idea. tak rare. common. andrian maksud apa eh?

ARMAN - arman datang last sekali bila dah nak beranak. i just like the name. takde sebab. dah tak fikir rare ke tak. hahahah... maksud HARAPAN ASPIRASI.

so masa nak tunggu masuk OT tu dah on epidural sempat lagi discuss. so final eh RAFA ARMAN. memula nak ARMAND. lepas aku cakap. jangan nak gedik la hai. ARMAN sudah. nama tu yang ada maksud, kot ARMAND dah lain maksudnya. so sebelum kena zasss kita dah lock nama.

RAFA - bahagia
ARMAN - harapan aspirasi

mr RAFA ARMAN. korang boleh panggil rafa, korang boleh panggil arman. yang panggil arman mostly panggil aman. pun boleh. aku ni takde lah pernah jadi nama anak serasi dengan dia ke tak. adalah terfikir jugak. so back to basic, nama anak tanggungjawab mak pak yang letak. mesti ada maksud yang baik. 

cam biasa beranak je, bius belum habis tanya nama. bila bagitau, wei ada maksud ke? ado! 

kalau keluar haritu girl?? 

apa nama nya?

forever ROZANA ARWEEN. tak fikir 2 kali. :)

6 comments:

Nad MamaZN said...

Alaaa..
Best la nama2 yg alya pilih
Nnt klu ada rezki kite preknen lagi
Tolong carikan nama yg best2 gak ek?
Plzzz
Hahaa! :p

Iela Fazielah said...

sedap2 nama kamu pilih.. mmg canggih la pala otak korang ni...kalau akak pun fail... kalau laki akak...nama gadis mlayu terakhir semua..yg lelaki... pun sama...lelaki melayu terakhir gak...haha

Elyn Sani said...

Aku aritu kalau dpt baby girl nama arween tu jadi pilihan. Tapi berangan je la ek nk dptkan baby girl sbb gen "boy" tu kuat sgt belah laki aku. Lupe plak nak curik senduk kat umab ko sblm beranak aritu hahahha

Anis said...

wei, rafa pakai maclaren quest baru ke? hahaha... soalan aku always lain sikit dr topik kan

Anonymous said...

Sepatutnya bg nama anak rafa. Dah keluar2 ada macam macam hal pula. Komplikasi masa bersalin and baby warded kat icu terus tukar nama dia...

Anonymous said...

Sepatutnya bg nama anak rafa. Dah keluar2 ada macam macam hal pula. Komplikasi masa bersalin and baby warded kat icu terus tukar nama dia...

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in