di sebalik nama itu

bila dah selamat bersalin ni, ramai la yang bertanya siapa nama nya ye tak? mmg eager nak tau bila tiba bab nama ni. salah satu sebab nak tgk sejauh mana kretiviti parents dalam letak nama anak ni. kan?

dari mana datang nye RIHANA ADELIA itu?

kalau korang nak tau, sampai baby dah keluar pun aku dengan wan masih belum menemui kata putus untuk nama anak kami ni. aku dah cakap kat wan, decide cepat- cepat. nanti susah. kan da susah.

malam nye kat wad, lepas aku bersalin tu, adel kat nursery. masing- masing tak lena tido dok fikir nama anak. sampai la hari ketiga. belum jugak ada kata putus. ada entry sebelum ni yang kitorg dah ada nama anak kan?

nama yang aku cadangkan masa tu RAYNA ADELIA. ada yang kata sedap. tapi akan confuse camne sebut RAYNA tuh. dan nakkan Y tuh. maka, rombakan nama terpaksa dibuat semula.

aku tanya wan, wan tanya aku. nama ape ni? macam- macam keluar. ROZANA, ROSZA, ROSSA, ANDREA, REYHANA, ASYALINA. ni antara nama yang keluar dalam 3 hari aku bersalin tu. ROSSA pun ade jugak tu! hahaha...

ADELIA mmg telah di locked nama nye. aku yg suggest kan. cuma R tuh mengambil masa yang amat lama nak decide. akhirnya, pada jumaat lepas (aku bersalin rabu) masa wan nak kua gi daftar nama adel, idea RIHANA datang serentak (lepas belek buku dgn internet).

kenapa nama manja ADEL?

mula- mula (sebelum bersalin lagi) mmg aku da decide nak panggil DEL. tapi, orang akan confuse lelaki ke pompuan ni? so aku tuka ke ADEL. ramai yang da tau ni. mostly my family.

macam mana nak sebut?

RIHANA : R-I-H-A-N-A (sebut ikut ejaan nya.)
ADELIA : A-D-I-L-I-A
ADEL : A-D-E-L (A for ayam bak kata ibu damia)

apa maksudnya?

RIHANA : sweet basil
ADELIA : pure

jumaat lepas, lepas solat jumaat, wan isi borang nak gi JPN

dan nama yang dipilih telah diisi dalam borang...

empunya diri. RIHANA ADELIA...

28 comments:

ijad said...

cantik blog...

@lfidah said...

alya...sedap nama tue..

alyyani said...

ijad : tq!

fidah : setelah berhempas pulas brainstroming tuh. :)

izzahazfar said...

kak....ni mcm dah umur sebulan...huhuhu...besor pulak mata baby adel ni...

alyyani said...

zah : masa akak gi klinik semalam, org dok cakap adel da sebulan. akak rasa nia dulu lg besar tau. mata dia sepet sikit banding dgn nia dulu :)

♥♥ ummi rania ♥♥ said...

comelnye adel..... nk cubitt!

ibu damia said...

owwhhh...a for ayam...kiranya sebutan baku lah....sgt unik nama tu...cantik...

adel pun macam dah besar jer nampak dalam gambar..alah biarlah besar ke kecik...yg penting sihat walafiat dan tak meragam sgt....kiss kiss dari aunty ayuutk baby adel yer...

eiNa said...

sweetnye nama rihana..

alyyani said...

ummi rania : kakak dia asyik nak terkam je :)

ibu damia : yup ayu, kita sebut style org melayu :) ha'ah, adel so far sihat2 je. ye, nanti alya tolong kiss kan o/behalf aunty ayu :)

eina : tq. sama la dgn maksud nye :)

fazilzura said...

Aduyai cayang montel .. terbelit jgk le lidah untie ni nk sebut namo ko nakkkk..

mama mu dh pilih namo mat saleh .. make nye untie & the geng , keno ler g kelas lembut kan lidah ..

semoga membesa , manjadi secantik nama itu key Adel

AieZa said...

aku dh agak.. masa ko ym aku tu aku dh rasa nama lain.. pastu ko sms nama lain plak.. mcm hana plak namanya.. so mmg sah lain nama nya.. xpla nama apeape pun.. sedap je korang mereka nama..

fabulous.farah said...

cute jer name rihana..biasanya kalau jumpa raihana. ni r first time dgr rihana. (kalau malay lah) hihi

amalfc1303 said...

uit nie latest gmbr adel ke weyh. alahai comey nye la bile bkak mata.

Nana Aziz said...

mmg bes la name ank ko. mksd pun bgs. weh, nmpk lain la plak muke adel ni. mcm dh besar je..

Ezzah said...

nama yang sedpat and adel mmg comeeeyyyyy!!! :)

Ryn said...

fewitttt!!

itu nama sesuai ngn empunya diri..

Chik Na said...

besarnya mata adel ..chik na suka nama Rihana Adelia tuh..sweet je bunyinya

Leen Die said...

putih adel nie..mata pun sepet sikit lain dr kakaknya..tp rambut still maintain lebat..chumel2..

mamashasha said...

rihana adelia....secomel rupanye seindah namanye.....mmg last picture tu nampak adel dah sebulan.....

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

comelnya
macam umo dh 2 bulan hehehehe

nome said...

tu dia..nama ala2 barat gitew...mmg kena ngan tuan empunya diri yg comel lagi gebus...semoga rihana adelia sentiasa sehat dan jd anak yg solehah

Elyn said...

alahai adel..... geram tul aku tgk!! pinjam bule hahahah

Az Rina said...

nice name..cumeinye, pipi gebu..

nomiE said...

suke tgk mata adel..

ainal said...

sepet gak mate adel ni bndg ngan nia, muka cam baby korea la adel! huhu..

Gieyana said...

sedap nama Adel...daku dulu pon sm gak...dh standby nama for bb boy jer..bila dh 7 bln br kelam kabut cr nm gegurl..huhu

alyyani said...

fazilzura : alahai aunty zura, bukan untie je tegeliat lidah, ramai yang tegeliat lidah ni. tp mama dgn papa dah bekenanan sgt dgn nama tuh. hehehe.. harap namanye mencerminkan perangai nye jugak la ye. insyaAllah..

aieza : tu la, mesti ko perasan kan? aku bgtau ko aritu lain, tp nama yg didaftar lain pulak.

farah : bukan letak rihana tu sebab rihanna tu ek. tak terpengaruh pun :)

ina : uit, gmbr latest la nih. matanya sepet sebab kua tahun baru cina. hahaha..

nana : yela, lain sikit dgn nia. mata nye sepet sikit. hidung nye pun lain. hehehe..

ezzah : yg penting, maksudnya elok kan? :)

alyyani said...

ryn : komen kamu sebaris je ni, mesti la kamu sedang busy ye tak? hahaha...

chik na : mata dia sepet sikit banding dgn nia dulu. tq kak mas :)

leen : ha'ah mata sepet sikit. tp nia lg putih dulu. rambut maintain sama dgn nia. lebat!

bed : nmpk tembam ye bed. aku still rasa fragile je lagi. sebab da biasa dgn nia kan

tinie : ko up lagi sebulan ye! :)

nome : barat gitu eh. kemain lagi mak bapak adel nih. hahaha.. insyaAllah nome..

elyn : ko nak pinjam bape hb? aku balik kl bulan 4 ni. bole aku dating be2 dgn wan nih. ehehe...

rina : tq aunty rina. from adel!

nomie : :)

ainal : ha'ah ean ckp macam kena gigit. haahah... ater, dah kua nye time raya cina kena la sepet..

gie : ko cari nama boy, masa scan nampak boy ke? aku mmg tau girl, tp delay2 cari nama. huhu..

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in