niadel's field trip

hari itu dalam sejarah. 26 september 213, bersamaan khamis. adel telah pergi ke rombongan sekolah untuk pertama kalinya. diusia 3 tahun, dah pergi rombongan sekolah. boleh masuk malaysia book of record tak agak2? masa isi borang kebenaran tu, aku letak nama nia je. tapi teacher2 depa cakap 'puan, u tak nak bagi adel pegi field trip ke?' aku cam ler boleh ke? maksud aku kecik lagi kan. tapi disebabkan teacher2 dia request suruh adel pegi gak, aku cam ok je lah. korang willing to handle kan. jangan aku dapat call kata 'puan, boleh tak amik adel kat putrajaya. kitorg tak larat nak handle...' hehehe

yup, field trip kali ni adalah ke putrajaya. ada few places yang diorg pegi. balai bomba, naik cruise, pegi museum (celah mana museum kat putrajaya tuh?) then ke dusun. kemain banyak tempat tu kan. larat ke anak2 aku ni. dah lah diorang bangsa kalau berjalan, turun kete je terus berebut stroller. 

jomlah kita tgk gambar2 niadel ke field trip itu hari. aku ni mcm pegi field trip je kekdahnya. teacher zai diorg mmg rajin whatsapp gambar2 niadel bila time diorg sekolah, apa lagi kalau ada aktiviti. tq teacher sebab bagi liputan lintas langsung aktiviti2 niadel. 

field trip punya pasal, masuk je bilik diorg, bukak lampu, terus bulat je mata masing2. excited nak pegi field trip. kalau kejut nak pegi sekolah, kita bukak lampu, diorg selubung dalam selimut lagi liat nak bangun. kena pakai baju sport. aku ni lupa mana satu baju sport diorg. nia dah ada 3 sport's tshirt kan. tu yang confuse mak kejap.

cam biasa, aku tunggu diorg sampai naik bus. ni dah beratur nak naik naik bus. teruja adel. maklumlah first time kan.

excited dah naik bus.

ni je gambar dari phone aku, gambar2 kat bawah courtesy teacher zai diorg.

1 : balai bomba
baru turun bas time ni. elok je ye.. cikgu 6-7 orang jaga budak2 ramai ni. 1 cikgu jaga dalam 10 budak. kot.

dengar briefing lah kot eh? heheh.. kelakar lah pulak kecik2 dah didedahkan gini.

paham ke tu adel? muka macam dah boring je.

lucu lah tgk gambar ni. pegawai bomba pangkat atuk2 lah kat niadel tgh nak practice camne selamatkan diri kalau berlaku kebakaran.

hehehe... tutup mulut mama tahan nak gelak. tapi ini lah caranya ye. bak kata wan. org2 safety lah katakan.
 
 
panic jap aku bila teacher bagi gambar ni. aku  ingat adel tgh mengamuk ke apa. rupanya tgh beguling2 'selamatkan diri' balik rumah mmg dok beguling je lah diorg practice. so, mmg bagus lah dapat ilmu kat sini kan. adel, ko suruh je buat apa mesti dia buat punya.

wah syoknye! sama besar je nia dgn pili bomba tuh. 

makcik ni dah atas dukung teacher. dia takut bunyi kete bomba. tak boleh dia bunyi letup2 ni.

maka, duduk je lah dia kat atas moto bomba tu sorang2..
 
2. naik cruise
then naik cruise pulak. naik cruise kat precint mana kome? niadel dah naik cruise dah. mama papa belum lagi naik cruise tau. untung2..

dah dalam cruise. beso ye crusie nye ni.

pasukan peronda??

adel dgn teacher shanta. teacher ni mengofferkan diri nak jaga adel masa aku pantang esok. sebab niadel tak pegi sekolah nanti bila aku dah bersalin sampai end october. baik2 belaka semua offer nak jaga niadel. sanggup korang ye. heheheh..

enjoying the view..

lepas tu naik bus balik pegi museum pulak.

3. museum tgk animal
aku tgk gambar ni aku cakp 'wah, tulang dinosaur!' nia cakap bukan lah mama. ni ikan paus. oowhh.. ok2, maknanya mendengar masa pegi sini. idak melilau je
 
 binatang2 replika je ye dalam ni? pukul 12 malam mesti hidup. macam cite apa ke yg ben stiller belakon tu. night at the museum. hehehe..

begambar kat dalam museum. museum ni kat precint bape pulak wei?

lepas tu break kejap kot. sebelum lunch. tu apahal budak berdua bediri situ tgh begaduh ke?

makan time. lapar betul tu adel
 
4. dusun buah
 
makan buah ke apa tak tau lah. tak tertanya pulak. jap tanya nia ni. haa.. dia kata pegi tangkap gambar dgn kawan2. lepas tu pegi tgk coconut tree lepas tu nyanyi lagi C.O.C.O.N.U.T... jalan2 dgn teache zuri. aku tanya buah apa lagi? dia kata tak kenal.

 patut diorg sampai kat sekolah dalam pukul 3-4 petang. tapi sampai dekat pukul 5 petang. begini lah jadinya seharian bejalan kesana sini. pengsan terus dalam bus. bila tanya adel nak pegi field trip lagi tak? dia jawab 'tak nak.. adel penat...' sabajelah!

0 comments:

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in