ok, aku nak boikot...

edited entry : sorry sangat sebab bagi wrong info. thanks to bihah for giving me the latest info product that supported by Israel. shame on me for sharing wrong info with you guys. thanks alot dik!

aku rasa aku lah orang paling tak amik port pasal keadaan semasa. i don't read newspaper. i don't pgoogle on current issue. i'm not watching buletin utama. sungguh aku tak tipu. aku je ke gitu or korang pun sama? senang cite tak berminat nak amik port pasal berita semasa lah. aku dok mengirakan hal aku, anak- anak aku, kerja aku dgn family aku. thats it. tu pun dah rasa mcm sesak, apa lagi nak ngirakan hal dunia luar. tapi kan, rasa terkesan pulak apa yang berlaku di GAZA. after reading all the tweets about what happen in GAZA currently, sedih nya. dunia nak kiamat. so was thinking, apa yang boleh aku buat selain dari berdoa & menderma? aku boleh starts with this. tak sangka sebenarnye sebab aku ni kategori urban lah jugak. self proclaimed you. tapi hati kecil aku sedih dgn apa yang berlaku di GAZA sekarang. apa aku bole mulakan?

coca cola, fanta, sprite  - minum air kosong je.
maggi - ok, semalam punya asam laksa will be my last maggi
marks & spencer, Calvin Klien - tah aku tak pakai branded2 sangat nih.
Timberland - bata sudah
arsenal - ???? camne ke nak boikot tuh??
Nokia - Apple dihati. 
Ambi Pur - ada 1 brand kat AEON ni, mula dari F wangi gila. 
kotex - moh libress lepas ni
Disney - mak duta poney ;)
Nestle - alamak, niadel minum susu Dutch Lady lah. kena tukar ni bang.
20th Century Fox - kita tgk grand brilliance je lepas ni istanbul, aku datang. :)
Time - majalah mingguan wanita sudah
Starbucks - alamak, frappucino chocolate cream chip dia adalah among the best compare to other chocolate ice blended. ok, choco forest j.co je lepas ni.
mcD - masak sendiri je lepas ni. (katanya!)
Levi's - ermmm... ok, tak beli dah lepas ni.
johnson & johnson - ok, kita switch to carrie junior. wangi gak tau, aku pakai aufa punya masa balik kampung.
loreal, garnier - i pakai nutox. nak kulit sama macam fazura, katanya.
carrefour - AEON dihati
revlon & maybelline - i pakai MAC. tapi kena pakai safi lah kot lepas ni ye.
Huggies - Adel drypers
The Sun - Tak baca paper pong
Gap - gap kids boleh kan? :p

 and the list continue...

"LETS PRAY FOR GAZA.... :(("

11 comments:

Imaan09 said...

mm, mudah2an usahamu di berkati oleh NYa sis..
kelakar ada yang suh boikot Mc D free meal, tapi tulisnya di FB.. adoi.. anyway, tepuk dada tanya iman.. zaman skang semua di atas adalah KEPERLUAN.. jadi pilihan JIKA ada yang sama sebaik dan setandingnya.. soalnya, ada ke??? skadar pandangan peribadi, well anyway, saya pun sama, hanya pikir soal diri, anak, suami, kerja, rumah.. itu aje..

shark said...

wahh kritikal ko mak niadel..:P
haahhaha..buletin utama x tgk..??
but then at least pasal hal GAZA the worst part inside the world newss..misti jugk amek tahu..

jom kita boikot!!

Nur Nabihah Mohamad Nizar said...

Salam kak ~nak add info. hee.. Nokia dan arsenal dah tak menyumbangkan keuntungan diorang kepada israel.( So, boleh guna) Sebab sebelum ni, Nokia pernah diboikot. Dan atas sebab itu , permintaan terhadap nokia berkurangan. then nokia tarik balik sumbangan kepada israel :)

So, skrg Aqsa Syarif mohon bantuan kita utk boikot mana2 produk israel terutama MCD, COKE, and STARBUCK. sebab 3 ni adalah yg paling laris. Kita boikot ni pon dengan harapan , diorang semua ni tarik balik sumbangan mereka kepada israel. Then, lepas tu. InshaAllah kita boleh guna balik :)

Nur Nabihah Mohamad Nizar said...

Ada berita baik utuk akak ! kalau xsilap jugak . kfc and pizza tak menyumbang kepad israel. Maybe gambar akk letak ni yang lama punya produk israel kot. Ni yang lates update utk tahun ni :)

http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html

alyyani said...

imaan09 : mudaha- mudahan. tak banyak pun, sikit kita tunjukkan kita prihatin dengan apa yg terjadi di Gaza :)

shark : mmg ICU mak niadel ni. bab2 pengetahuan awam mmg gagal. tu pasal takde jodoh nak jadi govt servant sebab pengetahuan am zero. :p

bihah : yaAllah dik, thanks alot for the info. dasar copy paste tak reti nak research dulu. akak dah betul kan. mintak maaf ye :)

Nad @ MamaZN said...

sedih...sbb ramai mangsa adalah kanak2 yg tak berdosa

sama2 la berdoa moga penderitaan diorg cepat2 berakhir...

insaf!

alyyani said...

nad : sangat insaf! :(

suhida said...

alya,smlm baru sembang ngn abg cha....katanya aeon dah beli carrefour. :)

alyyani said...

suhida : confirm ke sue? tapi latest update, carrefour dah takde dalam senarai yang menyokong israel. harap2 betul lah info tuh.

amal_fc1303 said...

moh le kita boikot yer. ater mana brng yg kita guna kita tukar la yer. yg ada kat umah tu nak abeh kan ke cmner? hahahaha

Anonymous said...

First of all stop using microsoft office. Lepas ni pakai mesin type je. most of technologies dtg dr israel.must admit. What the heck nk boikot2? lg satu, bila dh jd isu mcm ni bru pikir nk boikot tu boikot ni.pas 2 , 3 bulan start mkn mcd balik dan sbgnya.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in