jamuan raya office versi potluck

syawal dah habis semalam, tapi cerita raya aku tak habis- habis lagi. ni akan menyusul barang 2-3 cerita lagi. or aku compress dalam 1 story. tapi ni nak cerita kisah jumaat lepas, office aku buat jamuan raya versi potluck. idea datang on whatsapp. saja sembang- sembang kosong. then boss aku usulkan buat makan- makan sempena raya. so masing- masing ada part masing- masing. aku bawak yang paling susah iaitu nasi putih. hehehe... aku la yang dok agih kan sape nak bawak apa. but main dish dia nasi beriyani ayam daripada chef aziz, GM kitorg. then banyak lagi menu- menu yang ada. plan asalnya jamuan raya dari pukul 3.30pm onwards. tapinya sebab kitorg datang dari pagi, so mmg makanan dah ada dari pagi. makanya dari pagi lah jamuan raya office kitorg. dari pagi dah ada tetamu. yang datang nak meeting pun, kita jamu makan dulu.

semua orang dipaksa bawak 1 dish. ni amin bawak nasi impit. yang bujang mmg bawak perut kosong je lah

dari pagi berpesta. kerja tah kemana. sambil2 je. banyak melantak dari buat keje. yang aku dukung tu first guest. anak office mate. yang pakai baju melayu belakang kitorg tu camp boss on that day.

semua home made.periuk belanga pun bawak sendiri. almaklumlah office aku ni majority hero, mmg tak lah nak buat potluck selalu. ni lah first time. tu pun sejak ada subsidiari baru.

yang tengah tu chef aziz. sporting berbaju melayu sebab tema nye kena pakai baju raya

variety of cakes. yang home made tu yang paling sedap. secret recipe cake dah biasa makan kan.

minah cocktail punch in lambat sebab buat cocktail. paling susah ye.

sambil2 tu jenguk keje kejap. sambil2 tu posing.bebudak ni suruh pakai baju color purple. ikutkan. mujur ada.

tgh sembahyang jumaat, kitorg amik kesempatan makan dulu. mmg marvelous lah dish yang ada. nasi beriyani ayam, nasi putih makan dengan masak asam daging, nasi impit & rendang ayam. makan pun bertambah- tambah. gambar di atas bijakgroup ladies. few years back, i was the only flower in the office. sekarang mak jemah dah ramai gang yo. tu pun kurang sorang, assistant aku tgh confinement. baru nak merasa ramai colleagues pompuan lah katakan.

lepas solat jumaat, orang mula datang. pinjam meja kedai makcik sebelah tarik bawak depan office.

kawan- kawan bank pun datang

satay lambat sampai. satay samuri yang diorder beberapa hari awal gagal memnuhi permintaan kami. terus budak2 ni banned satay samuri.

tetamu kat luar, dak2 ni kenduri kat bilik aku

gang- gang gas malaysia pun datang jugak

dah nak tutup pintu, member- member aku lak datang.

ros & kak jan

panas terik kat luar.elok panas dari hujan ye tak

last guests, grace, ching and stephanie.

settle semua, senseng lengan, kemas office, basuh pinggan. penat nye macam buat open house kat rumah sendiri pulak. nasib baik long weekend. tapi long weekend pun bersusun aktiviti. takpe, ok je. nama pun raya kan.

4 comments:

Marlina Mohtar said...

Seronok tu...ofis saya pun dah buat jamuan minggu lps hihi

Iela Fazielah said...

bestnyer...kenyang makan

Shasha Mohamed said...

Hmm.. Sedap.
We all jamuan raya buat kat staff cafe jer. Macam2 ada, lemang, ketupat pulut, ketupat nasi, rendang, serunding, lontong, kuih muih dan macam2. 2 kali, sekali pada hari raya pertama pada yang tak cuti raya dan kali kedua 5 sept yang lalu ;)

Zura@Iwan said...

best gk opn hse potluck nie..hehe

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in