untuk ibu yang bekerja & maidless

cuba korang share dengan aku how to manage time kat rumah dari balik kerja sampai pagi esok nya nak pegi kerja. aku rasa, time aku masuk office sekarang mmg haywire. main reason sebab distance dari rumah sekarang ke taska adalah dah jauh. so niadel aku yang incharge. so bila aku incharge bole amik masa sejam nak menguruskan diorg.

ok, kita rewind dari mula balik kerja. so sekarang ni, average masa aku sampai kerumah adalah jam 7 malam. sebab sekarang tgh puasa ganti. and nak balik awal nak masak sebab nak berbuka dgn air tangan sendiri. pung pang pung pang kadang sempat la jamah time berbuka. tidak, lepas maghrib baru makan.

ok, rewind sikit lagi bila dah sampai rumah. so aku amik niadel dari taska and bila sampai rumah, bukak pintu gate, grill, dan pintu2 yg ada. belum bukak kasut lagi deme dah mintak susu. bukan berhemah punya cara. berulang2 kali mintak, sampai mama belum bawak turun barang dari kete ni. kata la masa tu almost 7 kan. ok la, tak yah naik atas dulu, bukak tudung je or kadang tak bukak pun buat susu untuk diorang dulu. 

bila 2-2 dah settle minum susu depan tv, baru la aku cepat2 angkat barang keluar kereta. then naik atas tukar baju turun bawah masak nasi dulu. sebab jap gi mesti nia mintak makan nasi dgn kicap dia. time ni lah aku bersilat kat dapur. in between tu, ada je lah budak2 ni. korek peti, nak makan benda lain. kot ada yg berak, time tu la nak diseleseykan. while aku tgk2 jam or tv dah berbuka ke belum.

kalau dah siap masak, mmg aku ngap je terus. bebudak2 aku ajak makan sekali. time tu macam2 lah jadi. ada yg tumpah sana tumpah sini lah. belum kira yg bergaduh nak mangkuk / pinggan / cawan kaler apa. kadang dah siap kaut nasi, tetibe mintak tukar pinggan. masa tu jugak mintak air lah. so gitu gini pukul 8 selesai.

maghrib. lepas tu mengulit anak je lah. nak baring kejap ada je lah. contoh malam tadi. nia tido awal belum sempat dia buat keje sekolah or makan. so sementara tu, cuci botol susu, keluar kan baju dalam bag and so on. bila jam dah pukul 9 adel dan2 tu mintak naik atas. bukan nak tido. nak golek2 atas katil sendiri.

kadang aku yang tertido dulu. malam tadi bagi dia tab. nia pulak dah terjaga dari tido masa tu. mmg lambat lah tido nya. tetibe mintak nasi pulak. aku tak larat. aku suruh papa nya bagi. sebab aku kat atas dgn adel. tetiba aku dah dgr bising2. dah agak mesti nia buat hal. dia pegi tuang selambak kicap dalam pinggan dia. malas nak amik port. pandai lah handle. aku pun settlekan adel yg dah merengek mintak turun bawah tapi aku tak bagi.

then adel dah tido aku rasa aku dah terlelap. then nampak nia tepacak depan aku dengan mangkuk nasi dia. adeh. ape lagi ni. masa ni pukul 10 dah. dia kata tak pandai makan sendiri. aku bukak lampu then suruh dia makan kat meja study dia. tapi masa tu dia nampak homework dia time tu mintak nak buat hoemwork pulak. aku suruh hantar nasi kebawah dulu, basuh mulut minum air. dia pun turun. sebab papa dia ada kat bawah. tidak kalu, aku jugak la tu.

then naik terus semangat nak buat homework while mama dah kecik je biji mata tahan ngantuk. masa tu dah pukul 10.30. aku gagah kan jugak la tunggu dia buat homework. bila mama dia ada, dia macam serba tak tau. tu macam aku nak marah. bila dah jerit bole pulak buat. gitu gini almost 11 la ke lebih. tah aku tak tau. sebab mmg aku dah ngantuk gile. lepas dah siap homework dia letak dalam bag dia. then naik katil mintak tab. aku cakap, no tab. sleep. tah lepas tu tak tau apa jadi. tgk diorang dah lena, aku pun masuk bilik aku.

dah pagi.... pagi tu lah aku baru nak siap kan bag diorang sebab malam aku dah tak daya nak buat sebab mengirakan budak2 ni setiap malam. ok, mmg silap aku la kot tak siap barang diorg sebelum tido. sebab mmg tak mampu. badan letih. otak penat.

pagi biasa adel bangun dulu, mandi kan dia. mandi tu bertarik2. sekarang kan tgh musim pandai bergurau senda. nak bukak baju lari, bukak seluar lari. gitu lah kekdahnye. settle siap kan adel, kejut nia pulak.tu belum kira kejap nak mandi atas, kejap nak mandi bawah. aku tarik je. ikut je lah dia. siap diorang, nak kena buat susu pulak sambil bukak tv. kadang benda ni settle sebelum pukul 8. tapi harini dah langgar pukul 8. aku ni baru lah nak letak susu dalam bekas diorang. isi botol air nia. masuk kan baju tuala botol susu dalam bag diorg. 

then baru naik mandi. bersiap selaju nya. takde makna gosok baju bagai. pakai je lah baju yg ada. baju yg jenis tak yah gosok tu lah aku pakai ulang2. tudung pun sama. then tgh nak bersiap tu pulak, bole pulak adel berak. aku rasa dah banyak kali jadi ni. dah kena basuh berak dia dulu. masa tu jam dah nak pukul 9 pagi ye puan2. office aku start pukul 9. then settle tu, diorg masuk kereta aku tutup pintu laju2 then jalan.. tu belum cite prepare breakfast tu which rumah aku takde breakfast kalau time pagi2.

kalau office aku ada punch card, mmg sokmo merah. so macam mana lah aku nak manage time aku dari balik kerja sampai sebelum pegi keja pagi esok nye ye? tu belum kira cite melipat kain yg aku tak buat. kemas rumah. vacuum rumah. dan lain2. aku sorang je haywire or korang pun sama? aku penat. aku stress...

 tak kira masa, tak kira tempat, ada je akal deme. apa lah nak jadi dgn aku ni. orang takde anak, doa pagi petang siang malam nak anak. aku yang dah ada 2 anak tak habis2 complaint. apa aku nak ni?

25 comments:

Ryn said...

rasa nya sama dengan je kot...tmbh2 aku ni baru nak meng'adapt' dgn keadaan..

Mama Likha said...

kite pun sorg jgk bt kerja rmh cuma nasib kite ok skit sbb tk bekerja... hurmm sbr je lah kite ni.. nk luah pun, stkat ni je lah sbb yg tnggung pun kite je.. org mndengar blh, tp tk berada di tmpt kite.

eh tah apa aku melalut ni...

azi said...

memang macamtu la keadaannya dik yer....sabar byk2 sementara anak2 nak membesar....buat mana yg penting dulu..kalau tak larat jgn paksa diri..masa ni la perlukan ambik supplement tambahan bg tenaga kat kita yg kadang2 termiss zat2 tertentu dlm badan...
situasi ni nak kena adap byk tahun lagi yer.....so dont stress yrself sgt.....senyummmm:)

mrs.ecam said...

same la...bezanyer sye smpi umh kol 9 mlm...salu klu bdn x larat pong laratkn jugak tuk settlekn brg ank2 mlm tu jugak...nk iron bj ke ape...pg kol 7 kne kluo umh klu x kang kne tnggl tren...asben plak kje x tentu ms...kdng blk pg..kdng tngah mlm...mmg kdng2 stress nk uruskn ank 3 org...tp tula klu rs stress sngt kne salu ingt...klu kt rs ssh ade org lain yg lg ssh...so cube sdaya upaya tuk manage semampu yg mgkn...tngn kena jadi mcm sotong la yek...heeee

wanie md zain said...

alya..sama kot dgn wanie memang mak2 lagi byk tugas dr pak2..hehheh
takpe esok2 anak dah besaq senang kita 2 anak dara.hehehe..

Harukichi Shiraishi said...

ally, aku rasa sangat letih taw baca citer ko ni!! termengah2 taw..huhu

sama la ngan aku, kerja umah tu, kalau aku pandai menukang, ntah2 tu pun jadi keje aku kot..

dah letih nak mintak tlg ngn org tut!..haha

aku plak, kul 5 pg dah kena bangun siapkan makanan Adam sebab BS tak masak untuk anak aku..

Anonymous said...

walau stress n letih camne pn, x rugi sume bnda yg ko buat 2, what u give u'll get back, itu sunatullah, jgn kusut Allah sentiasa bersama kita, semoga dipermudahkan segala urusan..

Anis said...

dlm citer ko ni kan... mana wan? hahaha. aku pun sama mcm ko TAPI... aku ada sorg je nk handle. part2 lain lebih kurang tp slalu nye kalau aku x larat sgt, saleh ada. aku pun start puasa this week. x larat buat direct, aku selang2.

Unknown said...

hehhehe aku faham sangatttttttttttt
kita seropaaaaaaaaaaaaa

shamirazafisa said...

alya, kite ank 2..situasi yg sama..
aku kuar 7.30pg..smpai rumah 7.ooptg..letih jgn ckp..
tp aku ubah cara..
baju aku nge laki aku gosok sekali harung hari sabtu (sabtu pg mmg mndi jam 12 sbb gosok baju nge siap baju ank2)
Baju ank ..aku siap utk 5hari terus.. baju pg, tghari & ptg (baju tido) sorg dlm 3lai sehari.. jadi 15lai.. 2 org 30 lai..
susu..aku amik ptg tu..aku suh pengasuh buat siap2..
kain lak..aku basuh selang sehari..lipat pn selang sehari..hehehe..
masak lak..tgk atas keadaan..

yantie said...

alya, ade part yg kite serupa. kdang2 kain baju org pun tak berlipat. tp baju laki mmg hanger je. mujur suami org tak pkai kemeja sgt. keja site pkai tshirt je. basuh baju 2hari skali. mmg bnyak.hehe.. lipat baju anak2 je hari ahad. sabtu klau keja half day ptg2 lipat skit. bju krung sndri lggok dlm bakul kdang2. nk pkai baru korek.hehe bab kluar g keja lambat, cuba alya kluar awal. maknanya bangun subuh tu alya siapkan beg baju diaorg mesti diaorg tak bangun lg kan. alya da siap nk gi ofis tu (mgkin dlm kul 7.30/7.45 time tu) angkat masuk dlm kreta trus dua2. maksudnya diaorg mandi kat taska la. n alya bleh sampai ofic awal. rumah ke ofis bape mnit alya? mmg hari2 alya yg hantar erk? da jimat masa nak buat susu/cebok berak(cadangan je). balik keja plak, tanya penjaga diaorg..diaorg da susu ke blum? klau belum mintak buatkan siap2. diaorg x mnta pun, standby je. klau diaorg gaduh/mgamuk ke bg je botol. mesti diam. tak pening kepala. hehe... (cam faham je aku ni dgn pe'el niadel) diaorg bleh minum dlm kreta. msuk umah da tak de nak mgamuk. tambah plak kite da tak ckup masa nk msak utk brbuka/mkn mlm. saya tiap2 hari suami amik lambat. kdang mgrib kat ofis. balik masing2 da lapar sgt, tapau je. tmbah plak diaorg mlm tak mkn sgt. da lpas mandi,mkn,isyak,terus tutup lampu. biar diaorg main kat blik je. atau tgk tv dlm gelap. klau diaorg pnat terus tido. ye, kdang2 kite tido dlu pd anak. biar je ayah diaorg yg jaga. da glap dapur/ruang tamu tu xde la kluar2, main bukak tutup peti ais tu nant ade je mintanya. pdhal da knyang mkn nasi/biskut/burger. tp tu la kan dugaan anak da bersekolah. kena monitor buku2 diaorg. ambik masa skit tgk mana yg ptut. bgun esok pg nya gosok baju keja lpas subuh. mandi cpat2. bekfes kat ofis je. tapau ape yg sempat je. kdang2 mkn roti je.
kena tgkatkan tahap kesabaran kan alya. belum tension anak2 bergaduh lg. hari2 bergaduh. berebut brg. adat la bebudak. semoga kite ibu2 ni sabar dgn tgggjwab kite. klau tak larat,xpe tgguh je. klau ade org rela hati nk tlg siapkan ape yg patut xpe. hehee paham sgt org laki ni kdang pnatnya pun ngalahkan kaum ibu. heheee
harap alya tak marah la dgn komen saya ni... hehee sekadar memberi pendapat. :)

wan syamzaima said...

sama je kot dikkk...dari A sampai Z,semua benda kena buat...nasib badan...

Imaan09 said...

penat membacanya..haha, tapi memang gtu laa klu ada anak.. sama je, dear.
bila xde anak, nak anak..ada sorang. tambah lagi.. rasanya nak rehat dulu laa..haha!

Imaan09 said...

penat membacanya..haha, tapi memang gtu laa klu ada anak.. sama je, dear.
bila xde anak, nak anak..ada sorang. tambah lagi.. rasanya nak rehat dulu laa..haha!

Nad @ MamaZN said...

kadang2 sangat salute pd mama2 yg bekerja dan menguruskan anak dlm 1 masa..
rase cam sangat hebat jek!
kite yg dok umah jek ni (housewife) kengkadang tu pun rase cam byk sgt nak komplen..
tp bile pk2 balik, ada lagi org yg lagi susah lagi stress dari kite..

dalam byk2 komen
rasenya alya bleh praktikkan apa yg shamirazafisa tu kata..

tp tu la..berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul...

kite doakan alya tabah dan bleh handle sume2 ni dgn jayanya! alya kan supermak! :)

Anonymous said...

sama je...saya ni kije malam laki kije siang..so ber shift la jaga. bab bersilat tu dah tak terkata la..rasanye da black belt 12 jalur agaknye. tu blom kira tarzan nye lagi...sabar aje la ye..sy ni dapat yg sulung tu da 7 taun ni la byk ngarap kan dia jenguk2 kan adik2 nye. yg no2 dan 3, 3 dan 1.5 taun.dan, ye, rumah saya pun bertongkang la wei..kain baju selonggok..kita seghupe..agaknye mak pak kita pun camtu la gak..tak lama tu... - ayu -

suhida said...

yes..begitulah alya...hari2.. :) sabtu ahad lain sikit. tp...itulah...hari2 mcm tu.ngeee!~

Iela Fazielah said...

hmm....sabar ye cik alya...kamu br nak adjust ms sbb dok rmh baru...xpe..lama2 nnt kamu ok le...tp akak setuju 1 cdgn dr komen kat atas bab mintak taska buat susu setiap kali blk skolah tu. @ least kamu x mengelabah sgt.

ni akak punyer citer nak urus budak berdua dulu...yg bab imran lom lg sbb next week br stat keje ye..xdpt bygkan lg...hehe

akak sama mcm kamu, walau abis opis jam 5 tp siap jemput anak dedua sampai rmh dah nak jam 6.45 dah..tp akak train budak berdua keluar kete bwk beg sndiri...then akak biarkan diorg buat hal sendiri. msk dlm rmh terus keluar lauk utk defrost n tanak nasik dulu..then br check beg bdk berdua utk kluarkan bj kotor...then suruh kakak bukak tv n dedua budak tu tgk tv sesama while mama dia ni msk.lepas msk, mandi n solat. biasanyer jam 7.30 kitaorg mkn. kul 8 abis, time tu akak kemas semua brg & rmh smapai brg2 budak berdua utk esok siap2...jam 9> biasanyer akak br naik. lepas tu boleh la relex.. letak spare telekung or bj sikit kat bwh, senang xyah trn naik.

bab kain bj, akak 3hari skali br basuh. bila dah basuh n sidai, next time nak bsh bj lagi br angkat kain kat jemuran...haha..xde la bj berlonggok xberlipat sbb semua berhanger..giler malas...tu psal akak buat sidai bj ka tblkg tu.seinggu xangkat pun xpe..haha n akak iron bj akak lepas basuh terus. so bj akak ready je nak pakai bebila..

jadinyer...jgn stress2...cuba ubah sikit2..lama2 ok le tu ye

juelee said...

saya pun sama huhu tapi anak baru sorang.. mmg kene banyak bersabar kan kita ni..? kalau tak sbaar mau ada yg kene campak hehe..

btw, nice blog...

Masya said...

kene banyak bersabar.. mmg kene pandai bahagikan masa... lagi2 kalau bekerja ni....

Chik Na said...

masa akak kerja dulu pun lebih kurang macam citer alya jugak.. paling cepat boleh balik kerja lepas maghrib, kadang balik rumah pun kena kerja lg,buat conference call dgn partner dr luar plak, lagi worst semuanya kena handle sendiri sbb suami memang selalu outstation... tapi selalu pujuk hati, buat dengan ikhlas, nanti dapat banyak pahala.. :D

RAMS said...

Hahahaha,

aku rasa aku dapat menyelami apa mesej yg ingin di sampaikan..

:)

Nana Aziz said...

aku sgt2 memahami ngn apa yg ko rs.mula2 aku siap pk aku je ke yg hadapi seme ni sbb aku rs mcm aku xpandai manage je hidup ni.penat nya lain mcm je. bila bc citer ko, komen2 dr yg lain, baru aku tau kita ibu-ibu ni seme hdapi mnde yg sama kn.

Rutin aku:
5.30am-bangun,klu mlm 2 aku ada bsh kain or xsempat bsh pinggan, aku settle mnjemur kain n bsh pinggan pg ni. buat air utk laki aku , mndi, solat n urus ank2.

7.00am-kuar umah dh time ni, htr ank kat taska masing2 n msk kje

5.00pm-aku jrg kje lebih ms kecuali klu aku ada kje yg memerlukan aku OT. aku amik bdk2, kdg2 singgah kjp psr or kedai beli brg basah utk masak dinner

6.30pm-biasa time ni aku smpi umah.hsbd aku biasanya xsmpi lg. trs stat masak. in between spt yg ko citer, kdg2 ank2 ni byk beno permintaannya. nk susu la, nk berak la hape la kn.klu xde gangguan aku rs xsmpi 1/2jm dh settle masak kot.sbb aku masak simple2 je pun.aku mmg masak hari2 aly sbb aku dtakdirkan dapat laki yg SGT xsuka makan kat luar(amboi ayat..hee).ni kenyataan. kitaorg g mkn kat luar klu nk smbut apa2.hee..

7.30pm-solat maghrib, dinner.time dinner biasa kekecohan blaku. ko phm2 jela, bdk2 ni, berebut pinggan sudu cawan tumpah sana sini. hee..kdg2 smpi sejam la br selesai dinner.gile kentang lama x lama dinner kitorang.lap2 meja,kemas2 laki aku punya keja.pinggan mangkuk seme aku cmpak dlu dlm singki. aku wat kje lain dlu.

9.30pm-time ni ank aku si adik biasa dh ngantuk nk tdo.aku tdokn dia dlu.dh tdo, baru aku blh wat kje lain, kemas beg dorng, gosok baju, bsh pinggan, bsh baju dll.klu x dia sebuk nk kaco.kdg2 ngn aku skali tertdo sbb kepenatan tp aku bgn sml 1am utk solat isyak..

10.30pm-solat isyak n slmt aku ank beranak dh tdo,penat Tuhan je yg tau.in case klu tlalu penat, kdg2 pinggan aku postpone esok pg baru bsh.bj aku kumpul 2hari sekali bsh sbb umah aku xde ruang nk jemur klu aku bsh once a week.kain mmg aku xbrp rajin nk lipat.weekend la br lipat.rekod plg byk adalah sebanyak 3bakul skali lpt..wahaha..

sekian rutin harian aku.ni rekod ni,. komen terpanjang yg penah aku komen kt blog ko ni..wahaha...jgn mare r..

fini zaini said...

some of the task yg bleh di buat weekend mcm iron baju tu...gosok utk sminggu terus..mmg hazab, tu yg kdg ari ahad mmg xkmna dr mnjdi maid sepenuh msa kt umh... trmsuk le bhn2 utk memasak..siap gak, cili dh blend,bwg dh kupas..smua pn simpan dlm fidge,,smpai umh mmg siap sedia campak je dlm kuali...antara bnda yg sya buat la utk mnjimat kn msa pd hari kerja..dgn kata lain..bleh la bernafas...huhuhu

Ezzy Cupcakes said...

Rasanya skrg ni lebih ramai ibu2 bekerja yg maidless drpd yg ada maid. Yg penting hubby understanding & helpful, anak2 sihat, Insyallah semua blh kita tangani, kan? Stres & penat tak dpt dielak, tapi bila anak bongsu dah capai 5 thn, kita blh start tenang sedikit. :D

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in