mengukur ikea lagi

bukan takat ikea je. tapi kedai2 perabot yang ada. dimulakan dari puchong area. lepas tu macam sakit jiwa je tgk semua benda tak memenuhi cita rasa ajak wan ke ikea nak compare. then baru bole buat decision apa nak beli dan dimana. 2 benda major yang nak beli meja makan and katil niadel. kot ikea ada better choice ke. and nak beli study table nia tuh. walaupun katil nan ado lagi ye. 

 pe'el nia kalau pegi kedai2 dia akan pegi kat cashier amik pen and kertas yang ada kat situ and menulis. mmg sesuka hati je dia menulis. ini 1 of the thing yang teacher kat sekolah nia cakap lah. she get addicted to books. dimana sahaja mmg akan cari tempat menulis. that's where we thought that study table is a must have.

lagi satu pe'el nya, kalau nampak swing chair ni memasing berebut nak panjat. tak berkenan aku tgk kerusi ni. makan ruang je. kat area puchong ni dah dapat lah apa yang berkenan. then terus je kat ikea kot ada better offer.

punya lah jem bila dah sampai ke OU tu. lagi parah bila nak masuk parking, dia tutup parking area. dah full. terus je la nak keluar balik sekali elok je nak keluar, guard bukak, sempat lah kona masuk. mmg rezeki ko lah ikea nak dapat duit dari kitorg. 

so terus je memilih apa yang patut. basically furniture untuk bilik niadel. yang aku tunjuk study table kat previous entry tu, ingat kat RM149 je. rupanya RM149 rak dia tuh. meja itself RM289. maka lupakan lah hasrat dihati. nak beli 2 ketul lak tu. so kitorg decide beli yang lain. mujur lah masih ada stok. selain tu, kitorg beli sebiji pedestal (dah macam kat office pulak) untuk letak stationery dan lain.  

and of course this toy storage box. mmg aim nak beli yang ni. tapi masa nak mengutip punya session mak ai, punya panjang. confirm tak muat kereta. so beli yang bole letak 3 besen tu je. and beli benda bukan2 dan lain2 yang korang pun tau kalau pegi ikea mmg tak keluar dgn tangan kosong.

bila sampai kat kids area, niadel mcm meroyan la. especially kat dapur budak tu. mmg comel sangat. tgh menjadi tarzan kat that area nak control niadel sekali kena tepuk pulak bahu aku ni.rupanya member UKM dulu. korang bebudak UKM mmg kenal la. si miza dgn lakinya khairi. ke khairul lupa sudah. 2-2 pun coursemate aku. sempat la catch-up barang 5minit. tak berubah dia. so mmg cam. dia kata aku pun tak berubah dari jauh dah dgr suara aku. :p

mana tak nya sepelaung suara aku, budak2 ni.......................................................speechless lah. macam2 pe'el nye. sorang buat, sorang lagi mengikut. mmg letih pegi ikea ni. macam2 benda diorg bole buat. 

ni lah hasil tangkapan. and fyi, ini jugak pertama kali kitorg beli furniture kat ikea ni. 

bab sauk tu dah settle, bab nak letak dalam kereta sekian hal pulak. nasib lah semua muat dalam kereta. tapi niadel kena duduk depan lah. penuh boot dgn seat belakang.

begini lah keadaan nya dalam kereta. settle kat ikea, patah balik kedai perabot kat puchong nak bayar utk katil. meja makan tak jugak finalize. pegi pulak kat beberapa kedai lain and finally baru bole buat decision.

akibat berjalan kesana sini, sampai tecabut tapak selipar aku. sebenarnye dari sebelum gi ikea dah ternganga separuh tp aku kata ok lagi ni. bila kat kedai makan sebelum balik rumah, habis tercabut terus. bejalan lah senget sebelah sebab tak bertapak. maka ada alasan nak beli kasut baru bila dah gaji. :D

balik rumah terus pasang benda ni. obviously mmg tak cukup nak letak mainan niadel ni.

semalam balik keje DIY lah semua barang2 yang dibeli. so inilah study table nia. harga RM169. kerusi RM49 ada roda tapi papa tak letak roda kang ada aktiviti lain pulak. beli 2 set untuk adel jugak. pedestal tu letak kat tengah2. nanti bila dah siap bilik2 kitorg nia, aku tunjuk lah. skang ni kotak pun banyak tak bukak lagi sebab takde tempat nak simpan.

13 comments:

@lfidah @dim said...

seronok kan dah dapat dok umah sendiri.time nak membeli brg rumah mmg seronok tapi byk kuar duitler..

note>>dapat tak sms dari saya?nak mintak alamat.nak pos brg..

Nad @ MamaZakwanNayli said...

ala...syoknye jenjalan cari perabot!
suke btul la...
janji ada fulus kn?
heheh

baju niadel tu
alya pun pakai sedondon gak ke?
rasenya alya penah citer sblm ni ada baju corak tu jugak kan? :)

amal_fc1303 said...

mak nak kasi ko 1 rak nie. ada tmpt x agak2. rak plastik kecik jer.

Gieyana said...

muat erksuma barang nie..seriusly, kalau aku dkt ngan ikea, satu umah aku beli kt situ tau...design dier kena dgn citarasa aku..haizz!

Mama Likha said...

alhmdulillah, setel bbrpa part... ehh wan psg sndri ke meja nia tu? cpt yer.... dgn bantuan alya & nia-adel lah ni kan.. hehehe..

comel2.. dining dh jumpa ke? alya tk pg yg plaza perabot besar yg kt sg besi tu ? zte pnah smpi ke sana.... byk gak choice, rmbang mata smpi tkleh wt desicion :P

Mama Likha said...

alhmdulillah, setel bbrpa part... ehh wan psg sndri ke meja nia tu? cpt yer.... dgn bantuan alya & nia-adel lah ni kan.. hehehe..

comel2.. dining dh jumpa ke? alya tk pg yg plaza perabot besar yg kt sg besi tu ? zte pnah smpi ke sana.... byk gak choice, rmbang mata smpi tkleh wt desicion :P

Anis said...

aku plg x suka shopping perabot. duit kluar mcm paip bocor. hehe. kat ikea byk brg cantik2 kan. bagus jugak ikea jauh. kalau x, lg mengalir kluar duit.

Kesuma Angsana said...

best3 saya pun suka jjln ceggini... folow u

Chik Na said...

lama akak tak berblog..alya dah pun pindah rumah sendiri, tahniah buat alya sekeluarga...

Suami akak memang suka pergi IKEA, dok taiwan ni pun dia suka p IKEA.. sampaikan apartment kat Taiwan ni barang dapur semuanya jenama IKEA :D

Iela Fazielah said...

alya..akak berkenan sungguh dgn study table tu...mmg korang soping sakan ek??? nak tanya bilik niadel nnt ada aircond x? syafiqah...slagi xde aircond..xhingin dia tido dlm bilik dia...hmmm

izzah azfar said...

kak alya : zah suka entry masuk rumah..meluap2 zah nak masuk umah sendiri gak :)

Iryani Noor said...

fuhh skali masuk rumah baru mmg bnyk keluar duit nk beli perabot kn.. mmg terasa la.. ehh suke la storage box tu.. bagus utk simpan toys sopia nih.. utk 3 tier tu berapa ekk??

cik hani said...

Hai..singgah sini cari info psl ikea

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in