Day 4 & 5 - Disneyland Hong Kong

berbulu pulak aku tgk banyak sgt gmbr dlm blog aku ni. bertabah la ye korang. penat laki aku gantung DSLR kat leher dia. siap dgn battery grip menambahkan bebanan kat leher. kalau tidak ditunjuk gambar2 itu, ralat pula rasanya. ewah intro!

so kitorang masuk disneyland lepas check-in kat hotel lepas balik dari citygate outlet tuh. dah lewat petang masa tu. we only have about 4 hours je. so sampai je, kat main street USA ada dragon dance. lepas tu terus saja beratur nak amik gambar dgn mickey and minnie.

ini agak dramatic tp ini adalah kenyataan. umpama mimpi jadi kenyataan. tempat yg diidamkan akhirnya sampai juga. dan lebih bermakna bila bole bawak org2 yg tersayang. ha, emo!

ok, kesat air mata.. disneyland terbahagi kepada 5 bahagian. main street USA, adventureland, fantasyland, tomorrowland dan yg baru dibuka adalah toy stroy land. so kalau korang rasa 1 hari dah cukup nak cover 5 land ni, plan your itinerary wisely. sebab honestly kitorg tak dapat nak cover semua. but all the main attraction kitorg dapat ikuti. ni sdg berlangsung dragon dance.

after taking photo with minnie and mickey. aku rasa almost all the cartoon character cium adel. adel mmg suka lah. virus2!

Disneyland tutup pada jam 9 malam. kat sini 6.30ptg dah gelap. so selagi belum kul 9 malam korang tak yah la balik sebab kul 9 ada firework show kat sleeping beuaty castle. nak menunggu fireworks tu masih bole lagi main game dalam ni. first game yg kitorg main rivers of adventure. best gila kot. ada certain game bole pilih bahasa. mostly kat sini sape yg pilih bahasa inggeris mmg best la sebab waiting time tak lama.

mmg adventurous. keluar boyo lah, rimau la, api lah, gajah lah, badak berendam lah, anaconda lah, siap terpercik air,

menyusuri adventureland. pantang jumpa port best, mesti nak bergambar. oh lupa nak bgtau, lepas amik gmbr dgn minnie and mickey, kitorg makan kat adventureland. dalam ni ada asian cafe. indian food lg. tp mmg sedap. so jangan risau bab makan dalam ni. ada tempat makan nya. kitorg time makan mmg tak de gambar sebab memasing kebuluruan dan most of the time masa makan tu lah niadel buat hal. penat sgt + lapar barang kali. so tak dpt nak snap gmbr makanan. makan ok, surau takde. so kalau nak solat yg dok hotel kat sini bole balik bilik kejap.

masuk ke fantasyland pulak. favorite nia ni. rumah princess katanya.

then kitorg naik train di fantasyland dan akan stop di mainstreet USA, kalau nak patah balik ke fantasyland, tinggal je lah stroller kat situ. nanti dtg blk. tp kalau tak nak patah balik, fold and bring along your stroller. kalau nak main 1 game or tgk show tu ada tempat park stroller.

dalam train..

dalam disneyland ni bole tahan gak nak amazing race sebab ada show yg ada waktu tayangan dia. lepas naik train tu sempat menonton philmagic show.tengah tunggu pintu bukak.

wajib pakai 3D glasses, baru leh dpt 3D effect. donald duck tu mcm depan mata kita je bole dipegang. mmg best!

waiting for the show. lepas tu takde gambar sebab fokus on the show. tp mmg best. must see ye kalau dtg sini.

elok je keluar dah pukul 9, and the fireworks started. tak dapat nak dok depan castle. view lebih cantik. tp kitorg ada kat tengah2 disneyland which was ok jugak the view. mmg awesome lah.and kitorg pun balik ke bilik naik bus.

esok pagi lepas breakfast, terus bukak pintu disneyland. malam tu dah amik guide map dgn time guide map. wajib amik ye. so bole tgk show pukul berapa. plan betul2 mana nak pegi dulu. aku tukang atur kemana nak pegi, papa tunjuk jalan. mama bab baca map mmg fail. kena sampai awal sebab tak nak miss game / show yg menarik. kitorg naik space mountain dulu. game yg paling ramai org. tp sebab awal pg, crowd was ok. space mountain terletak di tomorrow land.

us at tomorrowland. then terus kitorg patah balik ke sleeping beauty castle sebab 10.30 pagi ada taking photo with the princess. we wouldnt want miss this. ini untuk nia. so dapat amik gmbr dengan belle. nak amik gmbr dengan repunzel, masa da time. semua character keluar serentak and we only have half hour to take the photo. so agak tak best disitu. next session is at 6.30pm.

then kitorg masuk pulak kat the adventure of winnie the pooh. best dalam ni. naik ketapi menyusuri perkampungan winnie the pooh.

keluar dari situ, laju2 pegi tempat seterusnya. nak tgk the golden mickey show. live show ye. show tak banyak. so belek time guide map utk tgk pukul berapa show. we watched the first show at 11.30am.

video recording is strictly prohibited during the show. tp ada gak yg tak paham bahasa. sekuriti ramai ye. so jgn la buat benda yg tak boleh. opening by all the character. best!

almost all cartoon character perform. ada toy story, mulan, huncback, lilo&stitch and tarzan yg hensem! they sang all the disney song. i wish ada aladdin dgn princess jasmine nyanyi lagi a whole new world tapi takde.

mermaid, beauty and the beast (suka!!!)

habis show, semua character keluar balik. a truly touched performance i must say. hati sebak. tak tau kenapa. sebab aku ni senang terbuai dgn disney song. amboi, over ko ye. kat sini mmg full of fantasy. show dalam setengah jam.

next is its a small world. a must see jugak. aku ni tau tempat2 ni wajib pegi by google la. aku baca review. mana yg must see aku must see la.

dalam ni ada small2 object mcm legoland gitu lah. kita naik mcm sampan. dia bawak lalu ikut tempat. europe, africa, asia. layan jugak. nak habis tu nampak ada sign selamat jalan. selamat datang tak perasaan sebab mak teruja sgt. :D

we skipped our lunch sebab tak nak missed other show. so niadel berkudap2 la dulu. beli pop corn kat stall yg ada. berenti rest kaki sekejap kat bench tepi tuh. nia nak pegang sendiri pop corn sekali terlepas. habis separuh pop corn. kat sini mmg bersih. lalu je sekuriti, cepat2 dia berwalkie talkie dgn cleaner kot soh dtg bersihkan. malu je. tp budak2 kan. tgh2 makan tu, tgk jam dah nak pukul 1. ada announcement. molek sgt lah sebab ada the parade show pulak. parade show tu apa? bawah ni..

ni lah dia the parade show. mcm perarakan kereta berhias gitu. best sgt. speaker box besar tu dia announce suruh clear kan main street untuk laluan show ni.

lalu je princess ni, aku snap gamba sebanyak mungkin. bole nia tgk ulang2 kali sebab semua princess ada dalam angsa ni.

the jungle book punya kereta, winnie the pooh, tinker bell and last sekali toy story.

masih dalam fantasyland. nia nak naik cawan ni. first time aku naik benda ni. bole tahan pening la jugak. kalau maklong niadel naik confirm muntah. suka diorg.

toy storyland yg baru bukak. sempat amik gambar je kat sini. memula beratur nak amik gambar dgn woody tuh. tp tgk jam dah nak pukul 2petang. 2 petang kena lari balik kat adventureland nak tgk "Festival of Lion King" wajib tonton jugak ni. lion king show ni lagi limited time dia. ada 1 game terlepas main kat sini. nampak best. tp sayang tak sempat.

jalan laju2 ke advantureland. takut pintu dah tutup. mujur sempat sampai kat theater in the wild tuh. kelam kabut park stroller and masuk. tak lama tu, pintu tutup show pun mula.

mmg WOW!!!! melopong tgk nya.

lion king show berlangsung selama 30 minit. lepas tu keluar and mula lah nak membeli souvenir disneyland pulak. nia mintak bubble ni. berperang jugak. nasib dpt pujuk. leka diorg kejar bubble sementara mama beli barang sikit.

then ada balik character greeting times. dgn pooh je tak sempat nak amik gambar sebab rushing tgk another show pulak. mmg amazing race sbb tak nak missed kan. comelkan pooh waved kat kitorg? :)

nak kejarkan stitch encounter show kat tomorrowland. show dia 2 kali je kul 3.15 dgn 6.15. interactive dgn audience. kebetulan yg stitch approach tu namanya faizal dari malaysia. glam kejap. sci-fi show dia. tp nak tunggu masuk, mangkuk la jugak. sempat bagi niadel makan minum lah tgh beratur tuh.

settle stitch encounter show baru lah masuk balik gift shop yg ada. janji nak beli princess untuk nia. apa2 utk niadel and some souvenir jugak. cap princess yg nia pilih sendiri.

dah settle beli barang, kitorg decide nak balik. ikut hati mmg nak tunggu sampai malam. tapi handbag memanggil2 kat citygate outlet mintak dibeli. hahahah... kena kesana. sebelum nak pulang stroller kat city hall tu, nampak chipmunk. boleh la, beratur amik gambar. nia dah tido time ni. oh gambar atas tu, sementara beratur nak amik gmbr dgn cinderella, ada adik beradik dari malaysia. melayan adel bagi pop corn. tu ajak amik gmbr sekali.

nak balik dah. till we meet again disneyland. insyaAllah kat disneyland lain pulak. kalau panjang umur murah rezeki. sedih nak balik dah. disneyland bukan untuk kanak2 je, golongan dewasa pun akan rasa enjoy bila berada dalam ni. ianya meninggal kenangan manis untuk aku.

disneyland yg memberi impak yg besar kepada kitorg especially nia. happy sangat dia. happy jugak onbehalf of dia.

esok nak balik dah.... :(

11 comments:

Mama Likha said...

best, seronok ! dan zte turur sm rasa sebak alya... yelah kita kan mbesar dr characters disney ni semua... zte blh rasa lahhhh haishh betapa seronoknye bila habis stp show tu kan?? feeling2 kite pun turus sama dlm gmbr2 alya tu hihihi.. seriously !


alhmdulillah alya, dh smpi sana bsama org2 tercintaaaa kan... hehe tgu lah rezeki zte bila pulak nti.. hihihi... dr kecik mgidam nk jejak disney ! kalau ada.. insya allah :)


p/s : alya... snow white & 7 dwafts tkde ke ?

wanie md zain said...

Ya Allah best nya alya...ni yg buat nak kena jejak kaki ke sana ni...:-)

Lelord said...

adehhh cepat la masa berlalu x sabar nak balik mesia lepak sehari 2 baru gerak g HK yahooooo. anakanda najlaa masih tatau saja nak wat surprise banyak kali dah dia ajak papa g umah mikimos

Iryani Noor said...

ya Allah tak tau nk ckp apa..
mmg best la raeding from ur review nihh..
terasa mcm nk pegi la nie gak...
sker tgk sbb warna warni from the show & games..
owh n yes part firework tu mmg mesti tgk kan.. isk iskkk bestt nyer...

Gieyana said...

ko emo ker beb..daku emo gak bc entry ko nie..best sgt..warna warni kt sini best bangat! sseyessss!

Anonymous said...

Hеуa јust ωantеd to give you a quick hеaԁѕ up and let
you know a fеω of the pictuгes аren't loading correctly. I'm not suге ωhy but I thinκ itѕ a linκing iѕѕue.
I've tried it in two different internet browsers and both show the same results.

My blog: fast way to cure heartburn

Anonymous said...

Howdy! I realizе thiѕ iѕ ѕοmewhat
off-topic however I had to ask. Dоes opeгating a ωell-еstablished blοg suсh as
yοurs take a lοt оf work? I'm completely new to operating a blog however I do write in my diary every day. I'ԁ like
tо staгt a blοg so I can shaгe
my experiеnce anԁ feelings οnline.
Plеasе lеt me know іf you have anу
suggestіοns oг tips foг brand new aspіring bloggегs.

Аppreciatе it!

Also vіsit my web-sitе ... easiest way to lose belly fat

Anonymous said...

Hey! ӏ know this is kind οf off tοpiс but Ӏ ωaѕ wоndеring which blog plаtfοrm are you using for this sіte?
I'm getting fed up of Wordpress because I've haԁ isѕues with hackeгѕ аnd I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

My blog post: make solar panels

Anonymous said...

Ρагagraph writing is also a excіtement, if yοu be
acquainteԁ with thеn yοu can ωrіte or else it
is complex tо ωгite.

Also visit mу websitе; can you get rid of herpes

Anonymous said...

Hey! I understand this is kind of οff-topic but I had to ask.
Does mаnaging a well-established wеbѕіtе lіkе youгѕ
take а lot of work? I'm brand new to operating a blog but I do write in my journal daily. I'd like tο
start a blog so І can eaѕily shаre
my expеriencе and views onlinе.
Plеase let me know іf you havе аny suggestiοns
or tіps for neω aspіring blog οωners.
Appreciate it!

Fеel fгeе to vіsit
my web ѕіte - how to save money at disneyland

Anonymous said...

Hello! I just wanteԁ to ask if you eѵeг have any issueѕ with hackers?

My last blοg (wοrdpreѕѕ) was hacκeԁ аnd ӏ ended up lοsing manу mοnths of
hard wοrk duе to nο backup. Do уou haѵе any solutіonѕ tο prevent
hackerѕ?

my ωeb-site free ps3

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in