lambatnya nia start sekolah

ok, sebelum gambar gaya makin ubat kat anak jadi topik mendera anak, baik aku cover dgn entry lain. heheh.. tetiba rasa guilty. tp i have no other option. seriously. papanya pun surrender bila tgk anaknya protes mcm tu sekali. sasa si adel ni, sekali dia lepuk, terbaik lah dari ladang.

so, rata- rata anak2 korang dah start sekolah kan? syok tgk gmbr dan cerita2 korang. mcm2 ragam ye. aku pulak jadi stress camne lah bila anak aku naik darjah 1 esok. this time, tak rasa apa, sebab nia sambung belajar kat sekolah yg sama. same arrangement. start sekolah hari jumaat. sebab hari dgn esok ada orientasi utk new student. yg cite kata nak tukar nursery transit kat sekolah dia tu, tak jadi. sebab OT charge RM5 per hour starts from 6pm. padahal kul 6 masih diofis lagi. mmg tak lah. aku cakap teacher, next year lah hantar. sebab umur 5 tahun, homework banyak sikit eh? yeke? aku nak kan homework coaching tuh. lagi pun teacher cakap kat situ ramai yg umu 5, 6 tahun je transit.

so, cancel plan. register iqra' class kat taska je. sian pulak nak berpisah dgn adel. even diorg tak duduk bilik yg sama. pengasuh cakap, nia besar dgn cikgu ain je lah. sian pulak dgr nya. so ada setahun lg lah nia nak stay situ. adel pun next year nak sekolah jugak. tgk lah kot nak hantar mid year 2012 ke masuk sama dgn nia. nak kena cek sekolah dia terima ke tak. sebab plan nak hantar Qdees pulak.

papa's idea. saja nak compare which one is better. aku pun setuju. in fact ramai parents buat mcm tu. ramai gak yg tak buat. apa2 lah. we see how. oh lagi satu sebab baru tau Qdees setaman je dgn taska niadel. jalan kaki saja dah sampai. tu lagi senang arrangement nanti.

barang nia 1 apa pun tak beli lg. hampagas tak? balik kerja nanti baru nak beli bag dgn botol air dia. pencil box dgn color pencil dah beli masa jcard day tuh. patut nak beli bag SR je. tp kena tunggu stok dtg lagi 2 minggu. then bila fikirkan, bag SR tu kualiti dia teruk. tak tahan lama, decide beli bag lain je lah. baju pun baru je amik semalam. rileks je mama nia ni bak kata teacher. aternye, just another same routine kan. ni pun dah stress ni fikirkan nia punya belajar. bole? stress saja aku ni. anak baru 4 tahun kot!

baru terkial2 amik baju semalam. tu pun bagi tak cukup. sebab teacher kata kitorg bayar awal sgt. pulak dah. kali ni takde beli skirt. nia dah lama tak pakai skirt. nak pakai seluar panjang je. ok lah, bila kelas fardu ain, pakai seluar kan. seluar masih S size ye. tshirt size M. tak tinggi2 ke anak aku ni?

excited dia nak pegi sekolah. hari2 masa aku masuk kan baju dalam bag taska dia, dia tanya 'mama dah amik baju sekolah nia?' katanya. semalam amik baju bagi dia, excited sgt. terus nak lipat masuk dlm bag. pagi tadi masa hantar taska dok nampak budak nangis bagai, nia tanya 'mama kenapa dia nangis?' mama jawab 'dia 1st day school. dulu nia nangis lagi teruk tau!' muahahahaha.... apekehey amik stokin sampai 3 pasang tuh?

kitorg selalu imagine macam mana lah makcik ni nak pegi sekolah esok. mesti gelak2 dok bayangkan. hahaha... terkedek2 pakai bag sekolah pegi sekolah. lepas tu dok cakap 'mama mana.. papa mana... kakak mana...' dialog favorite. aku imagine je lah. :)

10 comments:

Mama Likha said...

haha makcik adel weh ! comellll !

Gieyana said...

Mak cik Adel! Hik hik..comel..:D

Ko hntar SR erk? Igt nk hntar Nureen kt situ gak tp jauh sgt..susah nk fetch..:D

Iryani Noor said...

amboiii.. chomel nyer si adel bergaya.. geramm..

heheh pandai nia susun baju school.. rajin anak dara sorg nihhh

nome said...

punyelah tak sabar nia nak ke skool...sampai dia susun elok je baju dan stokin2 dia...

aku pun nak bayangkan camne adel sekolah esok...sure tercari2 mama dia...

@lfidah @dim said...

adriana da pi tadika tadi..risau gak mula-mula..mlm td mama dia smpi tak lena tido..

yantie said...

adel comel lah!! adel, danial senang skit da mkn ubat skrg... tak yah pegang2 dia da...heee adel good girl kan... namo terajang2 mama time mkn ubat tau... :)

Anis said...

br 4 thn la wei. rilek2 la. byk masa lg nk blaja. hehe

alyyani said...

mama likha : ada mcm makcik likha tak? hahah.. nak makcik likha jugak. :p

gieyana : ha'ah beb, continue same school mcm last year. :) hantar mana2 pun sama kan. yg penting anak kita nak belajar :)

iryani noor : hope dpt maintain semangat sekolah tu sampai habis sekolah la kan. amin..

alfidah : adriana mesti ok punya lah kan? :)

nome : aku predict adel terkawal sikit compare to nia. tp tah, cengeng nye mesti ada. heheh..

yantie : haa dgr tu adel, ikut cam danial ok! kalau bg ubat kat adel tgh pregnant, confirm terberanak tau!

anis : ceh, poyo lah ko. ko baka pandai. aku ni baka average. kena struggle lebih sikit. hahaha..

Iela Fazielah said...

pandai nia lipat bj n stoking.... bab taska tutup awal ni mmg problem la... kat Sri serdang lg la.. semua taska abis jam 5.30.. lg giler nak byr ot.... camne pun harap semua ok.... err haritu gi MV xbl brg skolah nia ke?

alyyani said...

IELA FAZILAH : 5.30 KAK? OT BAPE HENGGET? TASKA NIA RM3. KALAU 2 ORG DOUBLE LA KAN. HARITU KITORG PEGI MV, DINNER JE KAK. SEBAB NAK KEJAR KE GOMBAK PEGI UMAH PAKCIK. SO MMG TAK DAN. WAN NAK MAKAN CHILLIS.

 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in